Skocz do zawartości

stuki w haku podczas ruszania

cezary

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jak hamowałem to przyczepka hamuje ale nie robiłem jakichś drastycznych prób do zablokowania kół...

Ręcznie mogę wcisnąć najazd wchodzi z oporem ale się daje a później sam wychodzi wolno ale do końca się wysuwa.

Podjedz do byle jakiej firmy która sprzedaje zaczepy albo haki (We Wrocławiu masz ASO Nachtman i Westfalie) niech wsadzą ci w zaczep kulę wzorcową (równe 50mm). Zmierz jeszcze Kule haka Suwmiarką, też powinna mieć 50mm. Czasem zużyta kula (np. 49,6) potrafi zniszczyć zaczep który wytłukując się zwiększa swoją średnice wewnątrz

A więc oględziny dokonane ...

zaczep ma ewidentne luzy góra dół ... mój błąd we wcześniejsze wypowiedzi nie wiem co mi się ubzdurało :ok:

Ptanie jak sie wymienia te tuleje i jakie mam kupić ?

Zaczep po założeniu kuli sam w sobie luzów nie ma do testów przymierzałem nową kulę Brink i siedzi idealnie ani grama luzu a jak poszarpałem góra dół całym zaczepem to dźwięk był dokładnie taki jak przy holowaniu.

na zaczepie mam takie oznaczenia

Przyznam że nie demonotwałem osłony najazdu więc wszystkie oznaczenia z samego zaczepu.

AL-KO F2/S 1990

DGN0716

CU

NA

502

KOBER KG

AK 10/2

S75kg

M3749 6A 1300kg

Witam!

Jestem po wymianie tych tulejek.

Nie jest to taka prosta wymiana.

Tulejki nowe są nadwymiarowe,tzn.trzeba je rozwiercać rozwiertakiem nastawnym.

Ja zrobiłem to tak:

-odkręciłem zaczep

-wkręciłem w imadło

-odkręciłem śrubę trzymającą amortyzator i wyjąłem suwadło

-wybiłem stare tuleje (wychodzą dość łatwo, tylko trzeba pamiętać o wykręceniu smarowniczek)

-wymyłem zaczep ze starego smaru

-nabiłem nowe tuleje (wchodzą z oporem,ale wchodzą)

i teraz najtrudniejszy etap

-rozwiertak nastawny 50mm ,przedłużka ,pokrętło,nastawiamy tak,żeby wchodził z lekkim oporem i kręcimy (nastawień było kilkanaście)

-tuleje rozwierciłem tak,żeby suwadło wchodziło z mocno wyczuwalnym oporem.

-wywierciłem i nagwintowałem otwory pod smarowniczki

-nałożyłem sporą ilość smaru do środka i włożyłem suwadło

-skręcamy wszystko do kupy i cieszymy się ciszą w ogonie :ok:

link do tulei ale nie wiem czy do twojego będą pasować:

http://allegro.onet.pl/item1182545485_tuleje_tulejki_slizgowe_al_ko_161s_251s_251g_aks.html

A jak wcisniesz dyszel, to amortyzator ma jeszcze sile go wycisnac z powrotem?, bo ja tez wymienilem tuleje i troche przedobrzylem, znaczy sie jedna tuleje rozwiercilem ze zbyt malym luzem...

Objawilo sie to zgrzytaniem... w Rumunii..po duzych zjazdach..

Powazne smarowanie pomoglo...

Ale moglem zrobic troche wiekszy ten luz jednak. :ok:

J.

blaszka, dziękuję za opis :ok:

Może ktoś jeszcze jakieś zdjęcie tego ma rozebranego lub schemat do rozbiórki...

niemniej jednak będę musiał zapytać ile kosztuje wymiana tych tulejek w serwisie bo może nie opłaca się samemu babrać ;(:

niemniej jednak będę musiał zapytać ile kosztuje wymiana tych tulejek w serwisie bo może nie opłaca się samemu babrać :ok: :
Około 100-150zł bo do tego trzeba wsadzić trochę wysiłku i trzeba to robić dokładnie.blaszka, czym rozwiercałeś te tuleje ?

przyczepy-wiola, a znasz może jakiś godny polecenia serwis we Wrocławiu??

bo do Ciebie do Gliwic raczej z tym nie podjadę ;(

Jeśli będzie to ta dolna granica to raczej warto oddać to w ręce fachowców tak mi się wydaje ;(

Bo niestety do rozwiercania sprzętu nie posiadam :ok: sam demontaż i montaż to raczej prosta sprawa ale rozwiercanie środka w warunkach polowych to raczej mało realne ;(