elaola Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Od dziś zmieniły się przepisy dotyczące autostrad na Węgrzech.W podstawowych przepisach jest zapisana zmiana, iż wjazd na autostradę jest dozwolony wyłącznie z ważną winietką. Oznacza to, iż bez wcześniej zrobionej opłaty popełniamy wykroczenie, które jest karalne. Do tej pory można było swobodnie bez opłaty wjechać na autostradę i kupić winietkę w dowolnym miejscu przed upływem godziny 24.oo. Od dziś na autostradach funkcjonuje nowy system kontroli, oparty na porównywaniu aktualnych danych w konkretnej godzinie. Oznacza to, że każdy wjazd na autostradę jest kontrolowany na bieżąco na podstawie monitoringu i fotki z fotoradaru przy wjeździe na płatny odcinek. Jeśli w bazie danych nie ma numerów rejestracyjnych pojazdu, to firma (Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.) obsługująca autostrady wystawi właścicielowi pojazdu "rachunek do zapłacenia" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cytrus Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) tylko aby punkty sprzedaży postawili przy wjeździe albo na "granicy" będzie można kupić węgrzy chcą wprowadzić nowe podatki i zaczynają od pilnowania autostrad http://www.bankier.pl/wiadomosc/Wegry-40-nowych-podatkow-w-cztery-lata-I-beda-kolejne-7224628.html Edytowane 21 Listopada 2014 przez Cytrus (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Commander Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 A czy można kupić E-matricę jeszcze np. po słowackiej stronie ? Bo dotąd szukałem pierwszej stacji benzynowej i czasami z tym trochę schodizło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pierzasty Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Od dziś zmieniły się przepisy dotyczące autostrad na Węgrzech.W podstawowych przepisach jest zapisana zmiana, iż wjazd na autostradę jest dozwolony wyłącznie z ważną winietką. Oznacza to, iż bez wcześniej zrobionej opłaty popełniamy wykroczenie, które jest karalne. Do tej pory można było swobodnie bez opłaty wjechać na autostradę i kupić winietkę w dowolnym miejscu przed upływem godziny 24.oo. Od dziś na autostradach funkcjonuje nowy system kontroli, oparty na porównywaniu aktualnych danych w konkretnej godzinie. Oznacza to, że każdy wjazd na autostradę jest kontrolowany na bieżąco na podstawie monitoringu i fotki z fotoradaru przy wjeździe na płatny odcinek. Jeśli w bazie danych nie ma numerów rejestracyjnych pojazdu, to firma (Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.) obsługująca autostrady wystawi właścicielowi pojazdu "rachunek do zapłacenia" ... czyli jadąc od Granicy od Rajki kierując się na Csornę np. Łapie się kawałek autostrady...i definitywnie trzeba mieś opłatę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajetan Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 . Do tej pory można było swobodnie bez opłaty wjechać na autostradę i kupić winietkę w dowolnym miejscu przed upływem godziny 24.oo. Ja wychodzę z założenia, że jak wjeżdżam na autostradę to mam mieć winietę na szybie jak się potem, w razie czego dogadam. I tego się trzymam od lat. Winiety kupuję zawsze w kraju obowiązywania. Jeśli nie na granicy to na pierwszej stacji przy bocznej drodze. A dopiero potem na autostradę. A że węgierski rząd szuka kasy na wszystkim (np. na opodatkowując internet i połączenia komórkowe) to już inna kwestia. Przestaną być przyjaznym krajem, to i ludzie przestaną jeździć.... ot co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz_b Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 czyli jadąc od Granicy od Rajki kierując się na Csornę np. Łapie się kawałek autostrady...i definitywnie trzeba mieś opłatę? Z tym przejazdem tam to do końca chyba nikt już teraz nie wie. Patrząc się na znak za granicą wynika z niego że już na sam dojazd do autstrady od granicy obowiązuje winieta ale tylko autobusy. Słyszałem od napotkanego karawningowca na Węgrzech że jego znajomy zapłacił tam mandat za brak winiety, ale znowu nie wiadomo czy dlatego że jej nie miał czy dla tego że jej nie miał i przekraczał 3,5T DMC bo wtedy kampery i samochody z ogonkiem są właśnie jako autobusy kategoryzowane. Dlatego ja od ostatniego czasu omijam ten odcinek zjeżdżając zaraz za granicą na Masonmagyarovar czy jak to się tam pisze. Czasowo i odległościowo wychodzi prawie na to samo, a że przeważnie w tamtej okolicy jestem po 22 godzinie to przejazd bokiem miasta jest bezproblemowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pierzasty Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Zawsze jeszcze Z tym przejazdem tam to do końca chyba nikt już teraz nie wie. Patrząc się na znak za granicą wynika z niego że już na sam dojazd do autstrady od granicy obowiązuje winieta ale tylko autobusy. Słyszałem od napotkanego karawningowca na Węgrzech że jego znajomy zapłacił tam mandat za brak winiety, ale znowu nie wiadomo czy dlatego że jej nie miał czy dla tego że jej nie miał i przekraczał 3,5T DMC bo wtedy kampery i samochody z ogonkiem są właśnie jako autobusy kategoryzowane. Dlatego ja od ostatniego czasu omijam ten odcinek zjeżdżając zaraz za granicą na Masonmagyarovar czy jak to się tam pisze. Czasowo i odległościowo wychodzi prawie na to samo, a że przeważnie w tamtej okolicy jestem po 22 godzinie to przejazd bokiem miasta jest bezproblemowy na tamtym odcinku, jeszcze można to ogarnąć wjeżdżając od Bratysławy starym przejściem i drogą 150 (po str. węgierskiej) na szczęście...gorzej jak wyrośnie gdzieś jakaś autostrada jak z podziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elaola Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Tu macie mapę autostrad i wszystko jasne, chyba? http://www.nemzetiutdij.hu/Root/Sites/Utdijszedo-HU/UploadedImages/ED_0831_matrica_300dpi%281%29.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Commander Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 żeby tylko ktoś jeszcze legendę przetłumaczył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz_b Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Na niebiesko dotyczy kategorii b2 czyli do 3,5t jedziesz bez winiety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cytrus Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 tylko gdzie winietę kupić ? zapewne coś na "granicy" otworzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz_b Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 (edytowane) Na granicy, przynajmniej tej za Bratysławą można od dawna kupić winiety. Poza tym na Węgrzech obowiązuje winieta elektroniczna, tzn podajesz nr rej samochodu i i płacisz, nie naklejasz niczego. Do nie dawna można było zakupić online te winiety np. tutaj http://www.tolltickets.com/country/hungary/vignette.aspx?lang=en-GB#articles ale widzę że aktualnie nie działa system sprzedaży. Przypuszczam że tych stron będzie więcej tylko trzeba poszukać EDIT Tutaj można kupić https://www.virpay.hu/en/autopalya-matrica-vasarlas.htm Edytowane 27 Listopada 2014 przez bartosz_b (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elaola Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Na dawnych przejściach granicznych najczęściej są takie punkty, ponadto na każdej stacji benzynowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cytrus Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 jadąc z Chorwacji najpierw jechałem autostradą a dopiero później kupowałem winietkę na stacji paliw a teraz najpierw będzie winietka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Commander Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Dla mnie sytuacja jednak nadal jest niepewna. Zwykle jadę na południe przez przejście Sahy/Hont. Na granicy jest słowacki Shell i tam e-viniet dotąd nie mieli. Najbliższa stacja beznynowa po węgierskiej stronie to Mol w miejscowości Retsag i tam zwykle dokonywałem zakupu. Z wklejonej przez Elaola mapki wynika, że odcinek ten jest darmowy jednak planując trase Sahy-Retsag - stronka Viamichelin wyświetla konieczność zakupu viniety węgierskiej . Winiety w PZMot droższe ok. 70% nie mówiąc już o ich wiedzy w zakresie obowiazujących przepisów w Europie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi