Maciek_No Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Witajcie. Przygotowuje powoli cepke do zimowania, przeczytalem pare watkow na ten temat, ale w wiekszosci dyskusje skupialy sie na temacie czy na kolach czy kolkach, czy pod plandeka czy tez nie.. Nie natrafilem na wskazowke, jak pozbyc sie wody z termy Truma Therme. Instrukcja jaka posiadam jest po niemiecku, uzywalem google translatora ale nie za bardzo mi pomogl. Szukalem instrukcji w necie, ale natrafilem tylko na instrukcje od nowszych bojlerow ( po polsku lub angielsku). Czy ktos moglby mi podpowiedziec jak podejsc do tego tematu? Oto zdjecie instrukcji przedstawiajacej terme o ktorej mowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Witaj Odkręcasz zawory 9 i 16 oraz otwierasz krany z ciepłą i zimną wodą. Woda powinna spłynąć z instalacji. Na zimę pozostawiasz otwarte krany ciepłej i zimnej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_No Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Dzieki Jankes za szybka odpowiedz. Po przeczytaniu instrukcji od nowszej trumy tak wlasnie zrobilem- odlaczylem prad aby nie wlaczyla sie pompka i otworzylem oba zawory i krany. Niestety nic nie wyplynelo. Czy woda powinna zaczac splywac natychmiast, czy wyplynie dopiero po jakims czasie? Robilem to przed praca wiec nie mialem czasu poczekac i sprawdzic. Na wszelki wypadek zamknalem krany i zawory. Woda w termie na pewno jest bo gdy przy wlaczonej pompce i otwartych zaworach odkrecilem kran, pojawila sie woda. Gdy tylko to dostrzeglem,zamknalem natychmiast zawory i kran, nie chcac doprowadzic do zalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Woda powinna od razu spływać. Może za słabo odkręciłeś zaworki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cosik3 Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Tak jak pisze Jankes, w podłodze blisko termy powinny być zaworki, trzeba je odkręcic do końca i odkręcić kran np. przy umywalce, zeby było skąd łapać powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_No Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Siedze wlasnie w cepie i zrobilem kolejne podejscie.otworzylem calkowicie zaworki (zdjalem ich gorna czesc) i mimo otwartego kranu nic nie wyplywa.teraz bedzie dosc glupawe pytanie- woda powinna wyleciec przez zaworki czy kranem? Rozwazam przywiezienie malego kompresora (modelarskiego) i przedmuchanie termy przez zaworki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaK Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) @Maciek No "Jesli przyczepa w okresie mrozow nie bedzie uzywana, terma musi zostac koniecznie oprozniona przez wentyl odplywowy. Aby woda mogla odplynac nalezy odkrecic kran. W przypadku kranow automatycznych nalezy odlaczyc doplyw pradu pompki lub odczepic waz D. Po oproznieniu wentyl odplywowy nalezy zamknac" Tak wygladaloby tlumaczenie punktu "Entleeren" - oproznic. Ja takiej Termy nie mam, wiec praktycznych rad udzielic nie moge. Z Essen pozdrawia MaK Edytowane 17 Listopada 2014 przez MaK (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Maciek a gdzie ty obserwujesz spust wody. Woda wypływa pod przyczepę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_No Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Dziękuję Panowie za podpowiedzi. Jankes obserwowałem zawory i kran. Nie wpadłem że może spłynąć pod przyczepę - no cóż to mój pierwszy sezon. Uspokoiłem się bo w trakcie "walki" słyszałem dźwięk zlatującej wody - wstyd przyznać ale myślałem że to woda się przelała z termy do wężyków prowadzących do kranu Jeszcze raz dzięki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi