petek Posted February 4, 2008 Share Posted February 4, 2008 Chciałbym w swojej niewiadówce zrobić i zamontować bagażnik na rowery. Byłby podobny do pierwszego ze strony Marka: Fanklub Niewiadówek Czy ktoś wie gdzie w Warszawie mogę kupić takie metalowe kątowniki? Wiem, że zrobione są z nich ławki w niektórych szkołach tylko nie wiem gdzie to mogę dostać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek Posted February 4, 2008 Share Posted February 4, 2008 metalowe kątowniki Nie chce się mądrzyć ale to kwadratowy profil zamknięty nie kątownik.Proszę mnie poprawić jak źle nazwałem.U nas są takie rzeczy w tak zwanych sklepach metalowych druty zbrojeniowe rury kątowniki itp tam szukaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawwl Posted February 4, 2008 Share Posted February 4, 2008 Szukaj tych profili zamkniętych w składach z wyrobami hutniczymi w Zielonce firma STALKO Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
petek Posted February 4, 2008 Author Share Posted February 4, 2008 Nie chce się mądrzyć ale to kwadratowy profil zamknięty nie kątownik OK. Nie znam się. Dobrze, że podałem link do zdjęcia, więc każdy zainteresowany wie o co chodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Serek Posted February 4, 2008 Share Posted February 4, 2008 petek myślałem o podobnym ... nawet mam gotowe profile docięta na wymiar , ale mam obawy co do jego ciężaru ... ja mam zamiar w miejsce kufra( Niewiadka N126n) jego przeniose na tylną ściane pod okno .. a na dyszel zamontowac zwykłe bagażniki rowwerowe stosowane do " baz" dachowy w samochodach...o wiele schodze z wagi dzieki temu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
petek Posted February 4, 2008 Author Share Posted February 4, 2008 Też myślałem nad ciężarem, ale "ludzie tak mają" więc może i u mnie się sprawdzi. W razie czego wrzucę rowery na dach samochodu, ale to już w ostateczności. Nie bardzo mi się widzi samochód obładowany rowerami i do tego ciągnący przyczepę. Najlepiej jakby się dwa rowery zmieściły na dyszel przed kufrem, ale to chyba niewykonalne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymon79 Posted February 4, 2008 Share Posted February 4, 2008 petek myślałem o podobnym ... nawet mam gotowe profile docięta na wymiar , ale mam obawy co do jego ciężaru ... ja mam zamiar w miejsce kufra( Niewiadka N126n) jego przeniose na tylną ściane pod okno .. a na dyszel zamontowac zwykłe bagażniki rowwerowe stosowane do " baz" dachowy w samochodach...o wiele schodze z wagi dzieki temu kurcze tez mysle nad bagaznikiem na rowerki ale chyba jeszcze nie mam takiej wyobrazni jak serek róbcie remonciki i chwalcie sie nimi a ja pózniej wszystkie pomysły zbiore do kupy i sam zaczne dzialac.... wiem wiem.... leniwy jestem......... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elaola Posted February 4, 2008 Share Posted February 4, 2008 dyszel przed kufrem, ale to chyba niewykonalne. Mój mąż przymierzał się ,żeby tak właśnie zrobić,ale nie udało się.Dyszel jest za krótki. Jeden rower by się zmieścił,ale dwa nie. Wozimy rowery na dachu i tyle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepciak Posted February 4, 2008 Share Posted February 4, 2008 Bagażnik będzie o wiele lżejszy jak wykona się go z profili aluminiowych. Obecnie aluminium spawa się równie łatwo jak stal. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnie Posted February 4, 2008 Share Posted February 4, 2008 Nie bardzo mi się widzi samochód obładowany rowerami i do tego ciągnący przyczepę. Moim zdaniem lepiej dla zestawu, gdy rowery będą na dachu samochodu. Zawsze należy wykorzystać maksymalnie nośność auta, a dopiero później doładowywać przyczepę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szary11 Posted February 4, 2008 Share Posted February 4, 2008 Moim zdaniem lepiej dla zestawu, gdy rowery będą na dachu samochodu Zastanawia mnie jeszcze czy to nie zwiększy oporów powietrza i dodatkowo nie zwiększy spalania. Wiem, że przy jeździe samym autem i z rowerami na dachu spalanie skacze o ponad litr na 100km więcej. Wydaje mi się, że bagażnik na dyszel bardziej ekonomiczniejszy, gdyż sama przyczepa zbiera już cały opór i nie ma nic dodatkowego ani na czoło auta ani budki. Ale nie wiem jak to jest w praktyce. Ma to jakieś znaczenie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek Posted February 4, 2008 Share Posted February 4, 2008 Rowery na dachu strasznie szumią i to jest wielki minus. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ed Posted February 4, 2008 Share Posted February 4, 2008 Chciałbym w swojej niewiadówce zrobić i zamontować bagażnik na rowery. Byłby podobny do pierwszego ze strony Marka: Fanklub Niewiadówek Czy ktoś wie gdzie w Warszawie mogę kupić takie metalowe kątowniki? Wiem, że zrobione są z nich ławki w niektórych szkołach tylko nie wiem gdzie to mogę dostać. Widziałem jak we Włoszech cofali z takim bagażnikiem: w obu rowerach pokrzywione koła i odrapany samochód Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiszon Posted February 4, 2008 Share Posted February 4, 2008 ja kiedys kupilem profile zamknieta zrobione z gietej blachy.. byl super bo lekki... Widziałem jak we Włoszech cofali z takim bagażnikiem: w obu rowerach pokrzywione koła i odrapany samochód cos w tym jest.. kolega Olo mial ten sam problem z tym ze on mial bag na tylnej klapie zamontowany... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamH Posted February 4, 2008 Share Posted February 4, 2008 Oglądając różne przyczepy na targach dochodzę do wniosku, że producenci skracają dyszle do niezbędnego minimum. Przy silnym skręcie nie ma miejsca na rowery na dyszlu. Stąd taka mnogość bagażników na tylną ścianę przyczepy. Mnie takie rozwiązanie się nie podoba. Mam zamiar przedłużyć dyszel o okolo 50 cm za pomocą specjalnego uchwytu. Na tych dodatkowych centymetrach zamontuję dwa zwykle bagażniki dachowe. Powinienem to mieć już na zlocie. AdamH Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts