Gitner Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Witam Mam pewien problem do rozwiązania, a zanim pojadę do diagnosty, może ktoś mi już naświetli. Mam samochód specjalny (podnośnik koszowy) na którym do boku chciałbym dospawać mocowanie / wieszaki na drabinę (długości 2,5m). Odstawał będzie od linii bocznej jakieś 25cm, tyle samo odstają lusterka boczne. Na ile jest to legalne? Dodam, ze na mieście widuję busy z bocznymi uchwytami na szyby / okna / drzwi. Takie wieszaki mam za kabiną, ale do drabiny max 2m. Gitner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trafko Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Diagnosta prawdę Ci powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gitner Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Diagnosta prawdę Ci powie Dzwoniłem, diagnosta nie zna przepisu zakazującego takich mocowań, więc skoro na busach montują takie jak na foto, to mój uchwycik z drabiną będzie 1/10 tego. Jutro zabieram się za cięcie, gięcie i spawanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketrab Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Ja się tam kompletnie nie znam i może nie powinienem nic pisać ale skoro jest to element na stałe mocowany do karoserii auta i tym samym zmienia jego gabaryty o wystające elementy to pomijając kwestie szerokości chyba jednak diagnosta i tak to musi klepnać stosownym świstkiem z pieczęcią. Kwestia bezpieczeństwa w ruchu, bezpieczeństwa pieszego. Pamiętam jaki problem miałem po zmianie tłumika w VW Garbusie gdy wystawał poza obrys zderzaka tylnego. Gdybym nie zmienił diagnostyka to nie przeszedłbym przeglądu z tego powodu. Wszak hak tez musi być po przeglądzie i wbity do dowodu a też strasznie nie odstaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gitner Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Uchwyt nie będzie przyspawany na stałe tylko przykręcany, a wtedy zgodnie z dz. ustaw, szerokość całkowita pojazdu z towarem nie może przekroczyć 255cm. Wszystko legal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tok Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 A nie ma przepisu o wystawanie ładunku poza boczny obrys pojazdu ,bo do tyłu jest 50 cm jak się nie myle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gitner Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Z tyłu może wystawać do 200cm, szerokośc auta z ładunkiem nie może przekraczać 255cm. Tak jest wg dz. ustaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi