Skocz do zawartości

Jazda z przyczepą po Skandynawi

nemrod

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Adi nie przesadzasz, ze promy + zuzycie paliwa wieksze dadza 7 tys :D ?? Rozumiem 2 tys, ale nie 7

Temat tez mnie bardzo intersuje, w tym roku moze sie nie uda, ale na 100% w 2009 pojade

Tak wiec pawel67 mozemy sie za roku umawiac na wyjazd :D

Rozumiem, że rozumiesz, ja mam samochód benzynowy, który spalił (tam sie wolno jeździ, więc spalanie wyszło niewiele ponad 8l/100km, z przyczpą pali ok. 12-14 , a więc koszty paliwa które wyniosły mnie 3 817zł szacunkowo zwiększam o 3000 zł. Promy za LONG zestaw przeważnie były 2x droższe niż samo auto. Te z kolei kosztowały mnie 2000 zł, więc dodaję kolejne 2000 zł. Pozostałe koszty szacunkowe to opłaty drogowe większe za pojazd z przyczepą i opłaty na polach większe niż za mały namiocik. Oczywiście mogę się mylić ....... ceny promów znajdziesz wszystkie w necie, a paliwo łatow sam obliczysz wiedząc ile pali Twoje auto.

Pozdrawiam

Dzieki adi, no moze dlatego mi sie wydawalo duzo, bo mam ropniaczka dCI. Poprzednio mialem benzynke i zgadzam sie koszty ostro ida w gore. Pamietam jak 125p ciagnolem niewiadowke to przy 60-70 ponizej 12 nie chcial zejsc.

W sumie do przeliczenia wszystko.

A jest na forum ktos kto pokonal Skandynawie z przyczepa????

Pozdrawiam

Byłem w Danii w ubiegłum roku moim kamperkiem.Bardzo miło i w rosądnych cenach.Ropka praktycznie prawie w naszej cenie.Jedzonko w marketach , Lidlu ,Bilce podobnie , może nieznacznie drożej (zaznaczam w marketach- duże przeceny).

Co do jazdy na Nord Cap to nie warto. Nic ciekawego tam nie ma a droga koszmarna. Ostatnie kilkaset kilometrów to praktycznie same zakręty. Wydaje się to nieprawdopodobne ale tak jest. Non stop w lewo albo w prawo. Nie marzyłem tak nigdy żeby był chociaż kilometr prostej. Ponieważ byliśmy w lecie zdecydowaliśmy się na jazdę "w nocy" kiedy większość samochodów zjechała z drogi. Poza tym Skandywania jest rajem dla wypraw z przyczepą z uwagi na spore możliwości nocowania poza campingami. Z namiotem jest to utrudnione - skaliste podłoże. Bez specjalnych śledzi nie ma możliwości rozbicia namiotu poza campingiem.

Na NordCapie nic nie ma???? Błagam nie pisz tak. Jest!!! - fantastyczna przyroda, cisza spokój jakiej nie znajdziesz w innej części Europy. Jak ktoś jedzie oglądać muzea czy miasta to faktycznie powinien omijać to miejsce. Długo, bardzo długo rozważałem czy jechać aż tak daleko, i teraz po powrocie nie żałuje tej decyzji. Ja uważam, że było warto ponieść trudy drogi, by zobaczyć taką piękna a zarazem surową północ.

Bez specjalnych śledzi nie ma możliwości rozbicia namiotu poza campingiem

Dlatego warto zabrać namiot, który nie wymaga bezwględnie śledzi do robicia :-), na to warto zwrócić uwagę. Faktycznie często gęsto stawiałem namiocik i nie wbijałem śledzi, bo nawet jak pozornie była ziemia, to było jej max 2 cm :-)

zdecydowaliśmy się na jazdę "w nocy"

Jadąc w nocy straciłeś co najważniejsze - widoki. Wcale Ci się nie dziwię, że Ci się nie podobało

Napisałem w nocy w cudzysłowiu bo jak wiadomo w lecie "w nocy" słońce też tam świeci - dzień polarny. A co widoków to uważam że lepiej ten czas spędzić na Lofotach. Wg. mnie dalej nie ma się po co zapuszczać. A droga zmęczyła mnie na tyle że wracaliśmy już przez Finlandię chociaż w planach mieliśmy powrót tą samą trasą.

No fakt, też w sumie jeździłem nocą :-). Ja przyjałem system 3 godzinny i zmiana kierowcy , i tym spoosbem aż tak bardzo nie cierpieliśmy, choć było co jechac.. A Lofoty masz rację - dla mnie to raj na ziemi

• 4 tygodnie później...

Z 2 lata temu zaplanowałem sobie trasę wokół Bałtyku. Najpierw na wschód z promem do Helsinek i dalej już na kołach przez Danię lub ewentualnie promem do Świnoujścia mimo wszystko zahaczając południową Norwegię - okolice Oslo. Jednak nigdzie nie mogę znaleźć info o stanie dróg na północy Bałtyku i jak wygląda dojazd do miasta świętego Mikołaja. Popieram Pawła67 - więcej na forum. Spotkanie południowców :hehe: mnie nie będzie.

Dojazd do miasta św MIkołaja prosto - w Helsinkach jedziesz na północ i jak masz już dość kierownicy i samochodu to jesteś już blisko.............

Drogi w wiekszosci jedno pasmowe, ale idealne - gładkie jak stół, rewelacujnie oznaczone. Uwaga na stacje benzynowe: ich zageszczenie budzi czasami zgorzę i czesto nie akceptują naszych kart płatniczych (nawet Pascal o tym pisze)

Pytaj szczegółowo, to odpowiem CI co wiem i będe umiał.

Trasa z grubsza była zaplanowana tak:

http://images33.fotosik.pl/173/d7b2d3bbb8f497dd.jpg

ogólnie interesuje mnie:

- czy taka trasa ma sens ze względu na zwiedzanie, czy na tej trasie coś ciekawego można zobaczyć?

- jak wygląda sprawa promu Talin-Helsinki - czy konieczne są rezerwacje? (chodzi mi o praktykę), o ceny nie pytam bo to można sobie sprawdzić

- stan dróg na tej trasie: nie chciałbym władować się na "nieasfalt" albo jakieś strome podjazdy, wąskie przejazdy.

Odpowiadam za siebie i z swojego pkt widzenia, każdy może miec oczywiście swoje zdanie.

Ta trasa dla mnie nie ma większego sensu, po drodze masz 3 duże miasta i niewiele więcej ciekawego do zobaczenia (poza Rovaniemi - wioską Mikołaja). Nakręcisz tysiące kilometrów i nic nie zyskasz. Jechałem tym odcinkiem w sporej częsci (za wyj odcinka od pkt 5-6-7) . Zakładam, że kraje nadbałtyckie mijasz, bo sama Litwa Łotwa i Estonia to 3 togodnie jazdy (to wynika z Twojej mapy). Promy rezerwuj, dla Twojej wygody, żebyś w Tallinie nie denerwował sie niepotrzebnie, choć nie jest to konieczne (wszystko można zrobić via Internet).

Drogi tam masz jedno lub dwu pasmowe o stanie nawierzchni podobnym do niemieckich (jeśli nie lepsze). Podjazdów stromych nie ma. Odcinek w Finladii bardzo piekny krajobrazowo, tam warto by pojechac, ale z pontonem, aby zatrzymać się na kilka dni nad jeziorami (no to własciwie to jest warte zobaczenia :-) )

Pozdro

Adam

Dzięki Adi,

trzeba będzie jeszcze pomyśleć nad trasą.

Zwiedzanie planowałem dopiero od Finlandii, do Helsinek czysty tranzyt, ale to raczej jeszcze nie ten rok.

• 2 tygodnie później...

kurcze, no my z rodzinką w te wakacje właśnie na Nord Kapp się wybieramy z przyczepą. tak niektórzy piszą , że nie warto... ale tak zobaczyć drugi koniec Europy :niewiem: nasza trasa jeszcze nie jest dokładnie obmyślona tylko tak pobieżnie, dlatego tak wyłapuję tematy Skandynawskie :niewiem: może i z przyczepą drożej, ale ma się tak jakby własny kąt, zresztą nasza stała w ubiegłe wakacje bo jechaliśmy do Portugalii, więc tak znów ją zostawiać? :niewiem: chciałabym właśnie jak najwięcej dowiedzieć się o relacjach z podróży tych, którzy tam byli, a szczególnie z przyczepami:)

Pozdrawiam