szczypior07 Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Witam, przyczepkę mam od niedawna. Cały czas ją poiznaję. Mam w szafce nad ogrzewaniem takie ustrojstwo. Domyślam się, że jest to jakiś zasilacz albo transformator. Nie wiem natomiast do czego służy przełącznik na obudowie? Co on załącza lub rozłącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michalc3 Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Jak na mój gust, masz ładny zasilacz przyczepki, który pozwala również podpiąć akumulator (przyjrzałbym się tylnej ściance). Kiedy podepniesz prąd, ten przełącznik powinien być ustawiony na lewo (tak, jak jest na zdjęciu) - zasilanie z sieci. Kiedy zasilania z sieci nie ma, a podpięty jest akumulator, wtedy przełącznik przestawiasz na stronę prawą i masz zasilanie przyczepy z akumulatora. Nie miałbym zbyt wielkich nadziei na to, że to ustrojstwo potrafiłoby podładować akumulator. Ale tak bym przypuszczał. Jeśli ktoś widział to na własne oczy i wie na 100%, to zapewne za chwilę będziesz miał potwierdzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczypior07 Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Jak na mój gust, masz ładny zasilacz przyczepki, który pozwala również podpiąć akumulator (przyjrzałbym się tylnej ściance). Kiedy podepniesz prąd, ten przełącznik powinien być ustawiony na lewo (tak, jak jest na zdjęciu) - zasilanie z sieci. Kiedy zasilania z sieci nie ma, a podpięty jest akumulator, wtedy przełącznik przestawiasz na stronę prawą i masz zasilanie przyczepy z akumulatora. Nie miałbym zbyt wielkich nadziei na to, że to ustrojstwo potrafiłoby podładować akumulator. Ale tak bym przypuszczał. Jeśli ktoś widział to na własne oczy i wie na 100%, to zapewne za chwilę będziesz miał potwierdzenie Dzięki! Tak właśnie myślałem, ąle nigdzie nie mogę odnaleść przewodów do podłączenia akumulatora. Być może znajdują się w puszce obok zasilacza. Poczekam jeszcze chwilę zanim zacznę szukać. Może ktoś napisze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni_Torun Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 http://wowaparts.de/Buerstner-Netzgeraet-Transformateur-CN-25-Transformator-fuer-Wohnwagen-Wohnmobil masz fotke tylnej scianki a tam jest napisane gdzie i co podłączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofer Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Witam, przyczepkę mam od niedawna. Cały czas ją poiznaję. Mam w szafce nad ogrzewaniem takie ustrojstwo. Domyślam się, że jest to jakiś zasilacz albo transformator. Nie wiem natomiast do czego służy przełącznik na obudowie? Co on załącza lub rozłącza? 20141027_1312311.jpg Witam ! Zasilacz najprostszy z możliwych, o mocy wystarczającej wyłącznie do zasilania pompki wody i właściwie tylko dla niej przeznaczony. Przełącznik umożliwia zasilanie pompki, gdy przyczepa podpięta jest do samochodu wtyczką z gniazdem haka (accu 12 V) lub z zasilacza, gdy jest podłączona do sieci 230 V. To w zasadzie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni_Torun Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Witam ! Zasilacz najprostszy z możliwych, o mocy wystarczającej wyłącznie do zasilania pompki wody i właściwie tylko dla niej przeznaczony. Przełącznik umożliwia zasilanie pompki, gdy przyczepa podpięta jest do samochodu wtyczką z gniazdem haka (accu 12 V) lub z zasilacza, gdy jest podłączona do sieci 230 V. To w zasadzie wszystko. A ponieważ mam identyczny w swojej to już konstruuje się cały nowy układ z akumulatorem, ledowym oświetleniem itp. Jak odpalę wszystko to wrzucę opis. Ale budka musi odjechać na zimowanie więc pewnie dopiero na wiosnę to będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi