Socale Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Witajcie. Muszę coś wymysleć do suszenia grzybów bo ja dziki jestem więc 230V nie mam/nie używam a w kamperze jest centralne ogrzewanie wodne. Suszenie nad kuchenką gazową absolutnie odpada, ma być na zewnątrz domku. . Mam zamiar wykonać prototyp suszarki do grzybów w oparciu o klasycznego dużego grila i sprawdzić czy to będzie spełniało swoją rolę. Zamierzam ruszt podnieść około 20-25 cm nad paleniskiem, wyłożyć go drobną siatką, dookoła opasać na całej wysokości blachą i przykrywać oryginalną pokrywą. Źródłem ciepła będzie brykiet bo jest długożarny i stabilniejszy temperaturowo, doświadczalnie dozowany aby gorąco było ale nie spalić. Oczywiście pokrywa grila posłuży do regulacji temperatury poprzez dopływ tlenu. . Ciekaw jestem jak w bigosie smakować potem będą suszone grilowane grzybki? Proszę o opinię kreatywnych kolegów co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz_b Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Na mój gust to raczej nie możesz ich owędzić, jak coś to bym bardziej zamiast drobnej siatki na spód położył blachę i wtedy grill działał by bardziej jak piekarnik susząc grzyby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Socale Opublikowano 2 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Zawsze można poeksperymentować. Wstawię alufolię między ruszt a siatkę, czyli odizoluję nieco od dymu, choć ciekawość smaku grilowanych suszonych grzybów na początku chyba zwycięzy. Właśnie doznałem oświecenia: Mam w kamperze wyjście gazowe na zewnątrz ale nie mam żadnego palnika który byłby odpowiedni. Są więc 2 sposoby/źródła temperatury do wykorzystania. Jeszcze krok, dwa i suszarka polowa będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Commander Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Niestety będzie śmierdziało dymem... jedyne co bym zrobił to zagrzał mocno na grilu kamienie, potem wywalił cały popiół i wtedy na suchą i wymytą kratkę wrzuciłbym grzybki robiąc stożkowy komin np z gazety co pozytywnie wpłynie na cyrkulację powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazirek Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Gaz jest doskonałym nośnikiem ciepła i właściwie bezwonnym oczywiście przy dobrze działającym palniku. I moim zdaniem tu jest szansa stworzyć urządzenie do suszenia grzybów i tak : grzyby trzeba na czymś poukładać-tu można by skorzystać z patentu elektrycznej suszarki do grzybów,nie bardzo mam pomysł jak wykonać kilka warstw siatek na których układamy grzyby. Ciepło jakie potrzebujemy do suszenia grzybów, możemy uzyskać z palnika gazowego ,który służy do lutowania rurek miedzianych(możemy tam regulować siłę i temperaturę płomienia),ciepłe powietrze możemy przesłać do naszego (jeszcze nie wymyślonego pojemnika do suszenia)za pomocą karbowanej rury aluminiowej(którą da się znacznie wydłużyć)palnik montujemy w połowie rury (tu ją nacinamy i wkładamy zapalony palnik) ,natomiast na końcu rury montujemy wentylator 12 V z komputera(taki jaki montujemy w lodówkach) i w ten oto sposób uzyskaliśmy nadmuch ciepłego powietrza z możliwością regulacji temperatury. to taki mój pomysł :-))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirekg9 Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Musisz kogoś złapać z okolic Borów Tucholskich. Tam praktycznie w każdym gospodarstwie, na podwórzu jest coś w rodzaju grila do suszenia grzybów. Gdy jedziesz tam "jako letnik"-czyli na grzybobranie - wynajmujesz pokoik.... Od rana idziesz na grzybki, przynosisz dwa wiadra i dajesz je gospodyni. Ona to wrzuca do tego tzw. "ogrodowego grilla" , a gdy ponownie po południu znów wrócisz z dwoma wiadrami grzybów, to gospodyni już tamte z rana, w pełni wysuszone wsypuje Ci w poszewkę i wkłada następny "wsyp" do suszarni-grilla. pytaj właśnie - i szukaj u kolegów z tamtych okolic, jak to działa?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz_b Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Gaz jest doskonałym nośnikiem ciepła i właściwie bezwonnym oczywiście przy dobrze działającym palniku. I moim zdaniem tu jest szansa stworzyć urządzenie do suszenia grzybów i tak : grzyby trzeba na czymś poukładać-tu można by skorzystać z patentu elektrycznej suszarki do grzybów,nie bardzo mam pomysł jak wykonać kilka warstw siatek na których układamy grzyby. Ciepło jakie potrzebujemy do suszenia grzybów, możemy uzyskać z palnika gazowego ,który służy do lutowania rurek miedzianych(możemy tam regulować siłę i temperaturę płomienia),ciepłe powietrze możemy przesłać do naszego (jeszcze nie wymyślonego pojemnika do suszenia)za pomocą karbowanej rury aluminiowej(którą da się znacznie wydłużyć)palnik montujemy w połowie rury (tu ją nacinamy i wkładamy zapalony palnik) ,natomiast na końcu rury montujemy wentylator 12 V z komputera(taki jaki montujemy w lodówkach) i w ten oto sposób uzyskaliśmy nadmuch ciepłego powietrza z możliwością regulacji temperatury. to taki mój pomysł :-))))) Ja w tym projekcie bym zmienił palnik lutlampy na zwykły mały palnik na butle czy nawet kartusz. Bo ten palnik tą rure alu to szybko przepali i jednak pochłania dużo gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reflexes Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Kolego zainteresuj się może takim hasłem jak airsolar. Od jakiegoś czasu mam w planie zbudować (stacjonarnie w ogródków) na jego bazie niedużą suszarkę do warzyw i owoców ale niestety w tym roku znowu zbrakło czasu. W googlach znajdziesz sporo opisów jak to zrobić. Konstrukcja jest prosta ale niestety do poprawnego działania wymaga słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazirek Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Ja w tym projekcie bym zmienił palnik lutlampy na zwykły mały palnik na butle czy nawet kartusz. Bo ten palnik tą rure alu to szybko przepali i jednak pochłania dużo gazu Sprawdziłem oryginalna suszarka pięcio poziomowa ma grzałkę o mocy 250 W ,więc niewiele a palnik może mieć znacznie więcej,przy czym ma dużą możliwość regulacji (warto go przynajmniej przetestować). Natomiast kartusze to dość duży koszt zakupu a kolega ma dostęp do podłączenia gazowego z butli 11 kg i to obniża koszty grzania. Przy czym warto różne sposoby przetestować. Myślałem z czego zrobić naczynie do układania grzybów,ale na razie nie mam pomysłu (chociaż coś mi chodzi po głowie-powinno być tanie,lekkie,proste w montażu i najważniejsze skuteczne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Socale Opublikowano 3 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 ... na razie nie mam pomysłu (chociaż coś mi chodzi po głowie-powinno być tanie,lekkie,proste w montażu i najważniejsze skuteczne) Własnie Koledzy, suszarka ma być do użytku kamperowego w terenie. Mała, lekka, składana itd. Dlatego przyszedł mi do głowy grill (jako urządzenie 2 funkcyjne ) z możliwością dodania "cylindra" z blachy na odpowiednią wysokość, odpowiedni ruszt w postaci nakładki z blachy, alufolii, siatki itp. oraz pokrywa grilla żeby ciepło nie uciekało. Jako źródło ciepła mam 2 możliwości: Eksperymentalnie brykietem lub tak jak pomysł idzie w kierunku palnika gazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Commander Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 E... a ja myslałem Wojtek że stoisz w dziczy i potrzebujesz pomocy na już typu Mcgywer - stąd kamienie. A wy tu suszarnie budujecie na 1,5 Mgw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miodzio Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Takie coś znalazłem w necie: Co prawda ta jest na 2 żarówki 60W ale sam pomysł jest bardzo ciekawy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi