ligot Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Witam, Na wstępie chciałbym napisać, że w temacie przyczep campingowych jestem kompletnie zielony. Dlatego zwracam się do Państwa z pomocą w celu ustalenie z jakiej przyczepy może pochodzić to podwozie. Potrzebuję zrobić dość nietypową przyczepę i jest mi to niezbędne. Mam nadzieję, że możecie mi pomóc. Serdecznie pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekk Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Witam ! Jest to o tyle ciekawe, że przyczepa nie ma osi skrętnej. Z tego co pamiętam to Westfalia Columbus takie zawieszenie miał, ale czy to jest to, nie wiem... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzejo19 Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Witaj niestety nie zarejestrujesz już SAMa (świadectwo homologacji obowiązkowe) więc ramę najlepiej zezłomowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik80 Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Zarejestruje SAMa. Robi się dopuszczenie jednostkowe. Koszt w granicach 1500zł. Robią to 3 czy 4 ośrodki w kraju. Akurat musiałby tą ramę przerobić trochę, żeby straciła cechy produkcji masowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maras Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 (edytowane) .... Akurat musiałby tą ramę przerobić trochę, żeby straciła cechy produkcji masowej. Czyli robisz "wałek" ? bo cechy produkcji masowej to min. numer ramy ... Na końcu pod tym wszystkim podpisujesz się razem z diagnostą i rzeczoznawcą aby uzyskać dowód rejestracyjny - piękny jest ten świat prawda ? IMO cały ten post powinien wylądować w koszu na śmieci Edytowane 3 Września 2014 przez Maras (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukpyr Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Pyta tylko z czego pochodzi rama a wy juz o czyms innym. Temat SAMów to inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maras Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Pyta tylko z czego pochodzi rama a wy juz o czyms innym. Temat SAMów to inna bajka Tak masz racje, zapytał od jakiej jest przyczepy podwozie. Po czym dostaje wskazówki jak "takie coś" można zalegalizować. Czy tego typu tematy chcemy mieć na tym forum ? Skoro tak to może ktoś napisze nam krok po kroku jak to należy zrobić, ot takiego manuala i najlepiej ze zdjeciami co należy usunąć z ramy a co dorobić. Zdjęcie pani z okienka ,która to wydaje nam nowy DR a w tle uradowaną facjatę właściciela przyczepy.A na końcu koniecznie edytowany post po jakimś czasie w którym mamy zdjęcie paczki zaadresowanej do ZK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik80 Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Czyli robisz "wałek" ? bo cechy produkcji masowej to min. numer ramy ... Głodnemu chleb na myśli jak widzę... Głównym założeniem pojazdu typu SAM jest w tym wypadku samodzielnie wykonana rama. Tyle tylko, że nigdzie nie jest napisane, że do budowy SAMa nie można wykorzystać części ram z innych pojazdów czy przebudować istniejącej ramy. Wtedy traci ona cechy produktu masowego i staje się pojazdem jednostkowym typu SAM, któremu na wniosek producenta czy osoby się za niego podającej nadaje się nowy VIN. I nie jest istotne czy przedtem to był kamping, gołębnik czy regał. A to, że kiedyś to była przyczepa fabryczna z własnym VIN przestaje mieć znaczenie w momencie trwałej ingerencji w 'ewidencjonowaną' część, bo zgodnie z prawem traci wtedy jakiekolwiek dopuszczenia. Inną kwestią jest wypełnienie oświadczenia, że było się właścicielem materiałów użytych do budowy. Więc jeśli kolega ma choćby kwit z punktu skupu złomu świadczący o zakupie złomu użytkowego 100kg czy to w postaci ramy przyczepy czy fragmentu rusztowania to ma pełne prawo robić z tego pojazd typu SAM i ewentualne pole numerowe rusztowania mało go w tym wypadku obchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maras Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Głodnemu chleb na myśli jak widzę... Żle widzisz. No comment , szkoda mojego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michalc3 Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Maras - czy ty lubisz siać ferment? Przyjrzałeś się wątkowi? O ramę zapytał kolega ligot - pierwszy i jedyny post jak do tej pory. Odpowiedział mu o przeróbce kolega Kazik80 - bardzo skrótowo. A z Twoich postów można już wyczytać, że zakładamy organizację przestępczą kradnącą i przerabiającą przyczepy na skalę masową. Powoli, na razie tylko rozpoznajemy możliwości. Składki będą później! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maras Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Maras - czy ty lubisz siać ferment? Przyjrzałeś się wątkowi? O ramę zapytał kolega ligot - pierwszy i jedyny post jak do tej pory. Odpowiedział mu o przeróbce kolega Kazik80 - bardzo skrótowo. A z Twoich postów można już wyczytać, że zakładamy organizację przestępczą kradnącą i przerabiającą przyczepy na skalę masową. Powoli, na razie tylko rozpoznajemy możliwości. Składki będą później! Drogi Michale ! Mam wrażenie ,ze jestem na forum na którym każdy z nas ma prawo napisać co akurat o tym myśli. Ty masz inne zdanie a ktoś jeszcze inne ok ,ja to szanuje. Ale nigdy i do nikogo nie napisałbym ,że sieje ferment. Za dużo widziałem przyczep które to w dziwny sposób są zarejestrowane na "SAM-a" . W większości przypadków były to prawie nowe przyczepy!! towarowe jak również kempingowe znanych nam marek. Rejestracja tzw. SAM już się prawie skończyła ale jak wiadomo Polak potrafi... W tym wątku z mojej strony to wszystko czyli EOT. Michał mam nadzieje ,że jeszcze będziemy mieli okazje porozmawiać w innym temacie w którym będziemy mieli takie samo zdanie. Czego Tobie i sobie życzę. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi