MarcinG Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Witam, jestem początkującym użytkownikiem przyczepy i mam wątpliwości dotyczące ogrzewania. Otóż nie wiem jak taki piecyk ma grzać i czy problemem jest za mała wydajność czy usterka czy moje zbyt wysokie wymagania. Piecyk zapala normalnie widać płomień w okienku, nie wiem czy w tym okienku ma być widać reakcję na zmianę ustawienia pokrętła mocy grzania, w każdym razie kręcąc tym pokrętłem nie widzę i nie słyszę jakichkolwiek zmian. Po dwóch godzinach pracy piecyk przednia blacha jest ciepła, spokojnie można rękę trzymać, pokrętło ustawione na 5-7. Jak załączę nawiew to nie udało mi się uzyskać ciepłego powietrza na wylotach. To wszystko przy temperaturze ok 10 stopni. Będę wdzięczny za opinię kogoś kto wie jak to ma działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezarr Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Piecyk grzeje bardzo mocno tak że blachy ręką nie dotkniesz, po przekręceniu pokrętła płomień na pewno powinien się zwiększyć a pies np. u mnie to aż huczy. Miałem kiedyś właśnie taki problem i winą był ten zawór do którego podłączone jest to pokrętło po prosu po przekręceniu powinien odbić do góry, u mnie pomogło czyszczenie i smarowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianSadowski Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Blacha piecyka po przekręceniu na 10 po jednej godzinie (może nawet i pół) powinna być bardzo gorąca, że nie będziesz mógł jej dotknąć. Jeżeli chodzi o różnicę przy kręceniu pokrętłem to czasem może być niezauważalna przez okienko. Moja rada: Piecyk przy odpalaniu (wciśnięte pokrętło w dół) daje słabszy płomień bo gaz idzie wąską rurka, po odpuszczeniu pokrętła powinno Ci lekko "buchnąć" większym płomieniem- to znaczy, że piecyk działa poprawnie. Jeżeli tak się nie dzieje (czyli po odpuszczeniu nie "bucha") to znaczy, że może być problem z puszczeniem gazu drugą rurką i wtedy kręcenie pokrętłem 0-10 nic nie będzie zmieniać. Dalej to może być jakaś inna usterka mechaniczna związana z niedrożnością układu zasilania gazem. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezarr Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Przy zapalaniu trzeb wcisnąć pokrętło i ten zawór może zostawać już w tej pozycji, dlatego płomień widać ale piec nie będzie grzał. A kręcenie pokrętłem w tym momencie nic nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinG Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Dzięki za informacje, sprawdzę to. To czyszczenie i smarowanie można zrobić bez rozbierania piecyka (pomijam oczywiście przednią osłonę ) bo tak jakoś z rezerwą podchodzę do grzebania w urządzeniach gazowych, to nie moja bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gabdob Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) Tak,zrobisz to zdejując tylko przednią obudowę,u mnie dało radę w ten sposób. Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez gabdob (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finger Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) Prawdopodobnie masz problem z zaworkiem . Nie odpala Ci drugiego palnika . Tu masz cały temat (od postu nr 5) - http://forum.karawaning.pl/topic/2783-trumatic-naprawa-palnika/ Powodzenia .Działaj . Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez finger (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi