andross Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Witam mam pytanie czy jest sens zakładać hak z 13 pinową wtyczka jeżeli przyczepka jest wyposażona w 7 pinową wtyczke tak naprawdę nie mam zamiaru nic tam dokładać typu dodatkowy akumlator czy jakiś prostownik dzięki z góry za odpowiedzi i jeszcze jedno czy macie namiar na kogoś kto w mojej okolicy (tychy)zakłada haki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gewehr Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Witam mam pytanie czy jest sens zakładać hak z 13 pinową wtyczka jeżeli przyczepka jest wyposażona w 7 pinową wtyczke tak naprawdę nie mam zamiaru nic tam dokładać typu dodatkowy akumlator czy jakiś prostownik dzięki z góry za odpowiedzi i jeszcze jedno czy macie namiar na kogoś kto w mojej okolicy (tychy)zakłada haki ? Jeśli nie używasz lodówki podczas jazdy, to 13 pin możesz sobie darować. Jeśli chcesz mieć oświetlenie z auta i lodówkę, to 13pin i przeróbka w cepie. Oświetlenie niekiedy ludzie biorą z przeciwmgielnego. Sprawdź może też tak masz. Ja osobiście bym założył 13pin i używał przejściówki. Może się zawsze przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezarr Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Ja też założył bym 13, nie wiem ile to więcej kasy ale pewnie tragedii nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inhalt Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zdecydowanie i bezapelacyjnie polecam gniazdo 13-pin. Nie ma sensu kombinować z przeciwmgielnym, bo jest wymagane w przyczepie przepisami (od pewnego rocznika). Gdy stajesz na parkingu i odpoczywasz w przyczepie lub śpisz to warto mieć oświetlenie 12V. Ja mam u siebie listwy led i po prostu gdy wtyczka jest włączona do gniazda w aucie to oświetlenie przyczepy działa. Tak samo działa pompka wody i pompka toalety. To bardzo wygodne i bez żadnych kombinacji. Na wakacjach trzeba sobie ułatwiać życie, a nie utrudniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andross Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Jeśli nie używasz lodówki podczas jazdy, to 13 pin możesz sobie darować. Jeśli chcesz mieć oświetlenie z auta i lodówkę, to 13pin i przeróbka w cepie. Oświetlenie niekiedy ludzie biorą z przeciwmgielnego. Sprawdź może też tak masz. Ja osobiście bym założył 13pin i używał przejściówki. lodówka działa na przeciw mgłowym i oświetlenie tez ,a jeżeli chodzi o postój jakiś dłuższy to mam zmajstrowany przedłużacz dwu żyłowy z wtyczki auta i działa oświetlenie 12v i lodówka ,zrobili to w holandii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazirek Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Jeśli Ci n ie zależy na żadnych przeróbkach to najprostszy sposób na oświetlenie przyczepki na postoju to 8 metrów kabla zakończonego z jednej strony krokodylkami podpinanymi do akumulatora,z drugiej wtyką podpinaną do przyczepy np.w bakiście (oczywiście gniazdo w bakiście trzeba podłączyć do instalacji 12 V w przyczepie) tak ma zrobione mój kolega i chyba jest z tego zadowolony. ps. przerobienie 7 na 13 zarówno w samochodzie jak i przyczepie wymaga dość dużo pracy i zabiegów ,kosztów nie znam bo sam to robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michalc3 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Pewnie przeróbka wymaga sporo zabiegów, ale z tego co zrozumiałem, to kolega będzie w ogóle zakładał hak od początku. W tym układzie różnica w pracochłonności chyba nie aż tak wielka? A przy zakładaniu ja też bym się skłaniał do 13. Dlaczego? Ja akurat miałem kiedyś przyczepkę, która miała 7-pin wtyczkę i też oświetlenie na p-mgielnym. Trochę jeżdżę samochodem, jak przyglądałem się w drodze pojazdom nie wyposażonym w światła p-mgielne, to jedna z moich pierwszych przeróbek, to odpięcie oświetlenia wewnętrznego od p-mgielnych i założenie takowego we własnym zakresie. Pojazd bez przeciwmgielnych w porządnej mgle jest do zauważenia, jak już mu siedzisz "w tyłku". Dorobienie przeciwmgielnego kosztowało grosze. Ktoś zapyta jak często jeździ się w mgle? Ano bardzo rzadko. Do nieszczęścia jednak wystarczy jeden raz. Wolałbym nie słyszeć wówczas "Ja pana nie widziałem!" Ponieważ w przyczepie przerobienie instalacji na 13-tkę było dość skomplikowane, pociągnąłem sobie dodatkowy przewodzik i zrobiłem drugą wtyczkę, elektrykowi kazałem w aucie zrobić drugie gniazdo. Miałem i przeciwmgielne i zasilaną lodówkę i oświetlenie. Z perspektywy czasu jednak zdecydowanie polecam 13-to pinowe złącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miodzio Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 lodówka działa na przeciw mgłowym i oświetlenie tez ,a jeżeli chodzi o postój jakiś dłuższy to mam zmajstrowany przedłużacz dwu żyłowy z wtyczki auta i działa oświetlenie 12v i lodówka ,zrobili to w holandii Tak nie powinno to działać. Oświetlenie i pompki na przeciwmgielnym dadzą sobie radę, natomiast lodówka ma na tyle duży pobór prądu, że podłączając ją do instalacji samochodu w miejsce przeciwmgielnego może narobić Ci sporo szkód. Ponadto lodówka podłączana bezpośrednio do akumulatora na postoju rozładuje Ci go w bardzo krótkim czasie. Jedyne sensowne rozwiązanie to podłączenie lodówki we wtyczce 13 PIN w odpowiednie miejsce (czyli po zapłonie) a na postoju przełączanie jej na gaz lub 230V. Oświetlenie i pompki zasilane są wtedy niezależnie i przez cały czas przy podłączonej wtyczce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andross Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 (edytowane) Mam jeszcze jedno pytanie Macie kogoś sensownego kto wam zakładał hak holowniczy i podłączał bo u mnie za hak z montażem najtaniej wołają 1000 a na alledro haki z wiązką są za 400 . No chyba że to faktycznie tyle musi kosztować!!! Edytowane 22 Sierpnia 2014 przez andross (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maarec Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 masz opcje taką - zakup haka z wiązką z alledrogo i montaż sam lub zlecenie mechanikowi (100-200zł). Mój za montaż w jednym aucie skroił 100zł z elektryką, w drugim 60zł za samą część mechaniczną czyli bez prądu. w 3 najnowszym zamontowałem sam, zajęło mi to ok 3 godzin, ale robiłem na spokojnie i z wiązką 13 pin i modułem dedykowanym. kup porządny zestaw (nie uniwersalny) i albo montuj albo zleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miodzio Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Z Tychów nie masz daleko: Hak-Hol. Montaż haków holowniczych, Bojkowska 2 Gliwice, tel. 501 301 691 i w Zabrzu 2 adresy: Altar Zabrze, ul. Stalmacha 7 tel. 502 095 706 Agmar Zabrze, ul. Niedziałkowskiego 53 tel. 32 271 82 12 Z tym, że ja instalację dawałem później zrobić kumatemu elektrykowi w jednym aucie, a w drugim zrobiliśmy to sami z zaprzyjaźnionym forumowiczem Przewody do lodówki 4,5 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Uważam, że 13 -pin gniazdo załawi sprawę raz na zawsze. A oświetlenie na przeciwmgielny plus do tego lodówka to jak wcześniej napisano mija się z celem. Żeby działało p-mgielne musisz włączyć światła mijania + do tego 21 W tego światła to krótki żywot akumulatora, a przecież musisz jeszcze na nim odpalić silnik. Masz w Gliwicach Bojkowska 2, Gliwice 501 301 691 Wpisz w Google i masz pełno firm np Mikołów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andross Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Uważam, że 13 -pin gniazdo załawi sprawę raz na zawsze. A oświetlenie na przeciwmgielny plus do tego lodówka to jak wcześniej napisano mija się z celem. Żeby działało p-mgielne musisz włączyć światła mijania + do tego 21 W tego światła to krótki żywot akumulatora, a przecież musisz jeszcze na nim odpalić silnik. Masz w Gliwicach Bojkowska 2, Gliwice 501 301 691 Wpisz w Google i masz pełno firm np Mikołów wszyscy podają mi tysiąc albo tysiąc dwieście -jeżeli chodzi o tych z google,już ich sprawdzałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Commander Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Jesli masz zamiar pojeździć chwilę autem załóz coś konkretnego a nie złom z Allegro. Ja niestety też tak zrobiłem i dwukrotnie przerabiałem geometrię kuli, bo była źle wygięta. Kup dobrą markową używkę jak już byle nie z Anglii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witus Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Jesli masz zamiar pojeździć chwilę autem załóz coś konkretnego a nie złom z Allegro. Ja niestety też tak zrobiłem i dwukrotnie przerabiałem geometrię kuli, bo była źle wygięta. Kup dobrą markową używkę jak już byle nie z Anglii. Racja bo to rdzewiejąca kupa złomu - też miałem hak za kilka złotych. W Taurusie w mikolowie widzialem fajne haki, sprzedają i montują ceny można negocjować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi