RadekP Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Witam. Mam taki problem. W mojej toalecie thetford rocznik 1990 nie otwiera się oczko. Po przekręceniu pokrętła od spłuczki oczko kasety się nie otwiera się lub otwiera się w 20%. Kręcąc pokrętłem w kasecie pracuje z lekkim oporem, kręcąc pokrętłem od spłuczki pracuje ale siła jest zbyt mała by otworzyć. Gdzie może leżeć problem? W kasecie - guma do wymiany? A może cięgno w pokrętle jest słabe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Być może kaseta była długo nieużywana i skleiła się uszczelka. Wyjmij kasetę i spróbuj ręką obrócić pokrętło otwierania. Mnie kiedyś ten sposób pomógł i kaseta nadal była sprawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toa Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Rozbierz kasetę i zobacz w środku co powoduje taki opór. Być może masz już mocno zużytą kasetę i elementy się wytarły co powoduje takie a nie inne działanie. U mnie było podobnie ale udało się przywrócić kasetę do życia - jaki masz model kasety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny_Walker Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Może ciśnienie w środku wzrosło i dociska kółko do uszczelki? Odkręć korek spustowy i spróbuj jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalAndrychow Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 witam tez zauwazylem leki opur przy zamykaniu mam nową toalete i zastanawiam sie czym przesmarowac uszczelke kasety (bo wydaje sie dosc sucha) zeby guma sie nie uszkodzila. czy sa jakies specialne smary ?? 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadekP Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) Rozbierałem, myłem, czyściłem, uszczelkę przetarłem oliwą z oliwek dobrej klasy ale nic nie dało. Chyba kupię tą uszczelkę nową i zobaczę. A czy ktoś się orientuje czy przeniesienie siły z pokrętła do spłuczki na pokrętło od kasety jest bezpośrednie czy przez jakieś cięgna? Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez RadekP (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaK Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 @Michal, jest spray Thetford do pielegnacji uszczelek/klapki. Pogoogluj... Z Essen pozdrawia MaK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toa Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Skoro tak to może po prostu źle umieszczasz kasetę w środku. Spróbuj dosunąć ją maksymalnie w drugą stronę niż to robiłeś - taką sytuację też miałem w poprzedniej czepce - kaseta za mocno wsunięta nie otwierała się więcej niż na 1/4 otworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny_Walker Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Smar Thetford w sprayu za ok 20 zł, ale inny smar silikonowy też będzie moim zdaniem OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrek Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 U mnie była podobna sytuacja, powodem było pęknięcie jednego z 2 cięgieł http://sklep.kena.pl/product_info.php?cPath=75_91_44&products_id=566 . To obok sprężynki. Po wymianie i przesmarowaniu, otwiera się lekko i w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadekP Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) Dzięki Pietrek za podpowiedz faktycznie to, to. Zakupiłem podmieniłem i oczko mruga jak wcześniej. Jedno z cięgien było pęknięte. Edytowane 27 Sierpnia 2014 przez RadekP (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi