Kazik80 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Przede wszystkim witam kolegów Mam problem z doborem amortyzatora urządzenia najazdowego. Przyczepa to teoretycznie Niemiecki klappfix, a praktycznie nie wiadomo co. Amortyzator działa, ale już resztkami sił, tak na 20% może. Oznaczenia jakie z niego zczytałem to E10-201-120/35 / 1851602006 i wychodzi na to, że to on http://anhaenger24.de/teile/337010-stossdaempfer-ddr-e10201120-35.html Dzwoniłem do przedstawiciela al-ko i twierdzą, że taki numer nie istnieje. Średnio mi się widzi płacić tyle za zwykłą sprężynę gazową zwłaszcza, że koszty wysyłki to dodatkowa ponad połowa jego ceny. Pytanie z czego dobrać taki amorek? Powiem szczerze, że jestem bardzo zdziwiony podejściem serwisantów i sklepów. Nikt nie chce pomóc w doborze, tylko przywieźć przyczepę, rozbiorą i coś założą. Przypuszczam, że co akurat będzie pod ręką. Coś, to ja też sobie mogę założyć Druga kwestia, o ile rozmiary można jeszcze znaleźć, to siła w N nigdzie nie jest podawana. Tu http://www.agat.elblag.pl/pdf/katalog_amortyzatorow_najazdowych_hamulca_przyczepy.pdf mam katalog co bym sobie coś dobrał, no ale siły oryginału nie znam. To jest tajne czy jak? Czy po prostu chodzi tylko o nakręcenie rynku dla al-ko i knotta? Udało mi się dokopać do amortyzatora z urządzenia knotta kf13, który by pasował, cena do przełknięcia, ale on jest dla przyczep 750-1300kg, więc będzie raczej za mocny, bo ja potrzebuję taki do DMC 750kg. Czytałem też, że niektórzy montują spręzyny gazowe z samochodów i urządzenia działają. W tym wypadku wybór jest przeogromny, ceny śmieszne, kwestia dorobienia adapterów, potrzebuję tylko tą siłę. Jeśli ktoś miałby dojście do takich danych proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik80 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Sam sobie odpowiem. Gdyby ktoś miał podobną przyczepę to pasuje sprężyna gazowa klapy z tourana. Trzeba dorobić uszy z łącznika szpilek M8 i podkładek M10 i M12 i podmienić je z mocowaniami siłownika. Koszt całości zamknął się w 30zł. Na razie zrobione 1200km i nadal działa. A jak się rozpadnie to wystarczy podmieniać siłowniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały22 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 i gitara:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi