Marsal Posted January 24, 2008 Share Posted January 24, 2008 Witam! Ciekawi mnie kwestia ruchu barakowozu po publicznej drodze. Chodzi o popularny "wóz Drzymały". Niedaleko mnie jest firma budowlana, posiadają kilka sztuk takich barakowozów. Ciągają je za Starem , Jelczem lub traktorem. Barakowozy te nie są rejestrowane, na 100% nie przechodzą żadnych badań technicznych. A po drodze jeżdżą. Czy to legalne jest? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrsulki Posted January 24, 2008 Share Posted January 24, 2008 A jak nie to donosik chcesz nasmarować????? Jak dla nmie to podchodzą pod sprzęt budowlny i jako takowy(koparki, agregaty tynkarskie) nie podlegają rejestracji, jedynie trza to ubezpieczyć. Poza tym popatrz ile ciągników i przyczep rolniczych jest nierejestrowanych i co gorsza niesprawnych a jeżdżą po drogach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eler1 Posted January 24, 2008 Share Posted January 24, 2008 Jak dla nmie to podchodzą pod sprzęt budowlny i jako tekowy(koparki, agregaty tynkarskie) nie podlegają rejestracji, jedynie trza to ubezpieczyć. i max. prędkość to 40km/h według przepisów już to przerabiałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomii Posted January 25, 2008 Share Posted January 25, 2008 A co z oświetleniem takiego barakowozu? Pamiętam, że ojciec miał kiedyś betoniarkę na której były światełka odblaskowe , ale to wtedy taki mały byłem że się mieściłem w tej gruszce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marsal Posted January 25, 2008 Author Share Posted January 25, 2008 A jak nie to donosik chcesz nasmarować????? Nie, nie jestem z tych wścibskich, pozatym mnie to nie przeszkadza co ktośtam robi. Co do oświetlenia tych barakowozów to jest to dla mnie najdziwniejszą sprawą. Buda długości znacznie ponad 5 metrów, waga około 6 000 kg. Oświetlenia nie ma! Tylko napis białą kredą na tylnich drzwiach BRAK STOPU. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomii Posted January 25, 2008 Share Posted January 25, 2008 Buda długości znacznie ponad 5 metrów To dyliżans a nie buda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marsal Posted January 25, 2008 Author Share Posted January 25, 2008 Sprostowanie - wymiary orientacyjne Dł, szer, wys : 9, 2,5, 3,5m Dyliżans Jak dla mnie Cyrkowóz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effendi Posted January 25, 2008 Share Posted January 25, 2008 Pamiętam, że ojciec miał kiedyś betoniarkę na której były światełka odblaskowe , ale to wtedy taki mały byłem że się mieściłem w tej gruszce Tomii a co Ty tam wewnątrz robiłeś ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eler1 Posted January 25, 2008 Share Posted January 25, 2008 Oświetlenia nie ma! Tylko napis białą kredą na tylnich drzwiach BRAK STOPU.to niedopuszczalne muszą być światła i nie ma to tamto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomii Posted January 27, 2008 Share Posted January 27, 2008 Tomii a co Ty tam wewnątrz robiłeś ? Zwiedzałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effendi Posted January 27, 2008 Share Posted January 27, 2008 Widzę, że z turystyką jesteś "za pan brat" od najmłodszych lat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomii Posted January 27, 2008 Share Posted January 27, 2008 Troszkę inaczej . Mali chłopcy zazwyczaj chcą być policjantami, strażakami czy innym żołnierzami. Ja jako mały chłopiec chciałem być murarzem i pewnie stąd ta ciekawość do betoniarek... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts