iwohank Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Jestem u progu decyzji o zakupie przyczepy w Niemczech (odległość do Krakowa to ok 1000 km). Jeśli się zdecyduje nie będę mógł pojechać moim aktualnym samochodem (DMC zestawu przekroczy 3,5t) więc albo muszę: Znaleźć kogoś z prawem jazdy B+E lub B96 i załatwić Viatoll Zorganizować lżejszy samochód z hakiem i gniazdem 13 pin (chyba, że 7 pin z przejściówką. tzn bez świateł cofania też jest akceptowalne...) Zlecić transport na lawecie Zlecić przyholowanie (przyczepa może zostać zarejestrowana na 5 dniowe rejestracje) Proszę o radę głównie odnośnie opcji 3 i 4 - która jest bezpieczniejsza, gdzie szukać potencjalnych usługodawców, na co zwrócić uwagę (ubezpieczenia, CMR etc.). Czy ktoś z Was ma takie doświadczenia? Szukałem na forum podobnych wątków ale większość koncentruje się na dokumentach do rejestracji a nie na samej usłudze transportu. Z tego co czytałem transport przyczepy na lawecie jest bardziej skomplikowany niż transport samochodu i tu mam pewne obawy. Na pewno chce uniknąć sytuacji, w której podczas transportu (załadunku/rozładunku) mogłoby dojść do jakichkolwiek uszkodzeń. Będę wdzięczny za rady osób, które mają doświadczenie w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Commander Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Jeśli przyczepa ma do 1200-1300 DMC to najtaniej wyjdzie Cię wypożyczenie samochodu i przyciągniecie przyczepki we własnym zakresie. Popytaj wśród znajomych na początek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwohank Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Przyczepa ma DMC = 1360 kg. Koszt paliwa w obie strony (2000 km) szacuję na 1200 zł plus około 150 zł za 5 dniowe numery. Niewątpliwie zaletą jechania samemu jest fakt, że nie kupuję przyczepy ze zdjęcia i opisu aczkolwiek po przejechaniu 1000 km i tak stoję troche pod ściana (albo biore albo zrobiłem sobie 2000 km przejażdżkę). No i 2 dni wycięte z kalendarza ale pewność, że wszystkiego dopilnowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Socale Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Gdzie to jest dokładniej w D ta przyczepa? Ja bardzo dużo jeżdżę po Niemczech, głównie Brandenburgia serwisowo - zawodowo i mam holownik z hakiem. Mieszkam wiadomo gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwohank Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Przyczepa stoi w okolicy Dortmundu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezarr Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Najlepszym rozwiązaniem to ktoś z prawkiem i viatoll (240zł) Szkoda że wypadł mi wyjazd po auta do Holandii ale ciężarowe bo w drodze powrotnej mógł bym Ci tą przyczepkę przyholować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Socale Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Ło kurde, to kawał drogi ode mnie. Raczej nie pomogę bo bardzo rzadko w tamte okolice jeżdżę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwohank Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Niestety. Ktoś był szybszy... Chwilowo temat nieaktualny. Szukam dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kera76 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Jak to?Blachy zjazdowe kosztują tylko 150zl?Ja ciągnąlem bude w tym roku z niemiec i placilem za 5 dniowe ok.96 ojro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwohank Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Inna jest cena za żółte blachy dla samochodu a inna dla przyczepy. Dla przyczepy to chyba coś koło 35 euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kera76 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 może i inna,ale ja płacilem to wiem,i bylo to w styczniu dokladnie 97euro za blachy zjazdowe i ubezpieczenie na 5 dni za przyczepkę.Blachy a dokladnie blachę zalatwialem w urzędzie komunikacji w Coburgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Socale Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 ... dokladnie 97euro za blachy zjazdowe i ubezpieczenie na 5 dni ... Potwierdzam. Cena zawiera ubezpieczenie oraz wartość tablic. Samych tablic nie radzę kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirekg9 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 A ja dokładnie 6 dni temu przyprowadziłem cepkę z Holandii. Właściciel podjechał ze mną do RDW, tam zabrali żółtą blachę, na białej tekturce napisali ten sam numer, ucięli róg w plastikowym dowodzie rejestracyjnym. Otrzymałem druk wyrejestrowania i automatycznie na nim już moje dane osobowe jako nowy właściciel i poruszanie się po drogach do dnia 28.08.2014r. Za tę "operację" zapłaciłem tylko i wyłącznie 11,70 euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kera76 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Ja budę kupiłem w niemczech i tyle placilem co napisane wyżej a w NL nie wiem jak jest więc się nie wypowiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wydra Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Jak to?Blachy zjazdowe kosztują tylko 150zl?Ja ciągnąlem bude w tym roku z niemiec i placilem za 5 dniowe ok.96 ojro No to ladnie Cie naciagneli. Na samochod kosztuje okolo 65 euro a na przyczepe musi byc taniej, bo tansze ubezpieczenie i jedna tablica. Nigdy nie kupujcie tablic u handlarza. Strasznie oszukuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi