kit Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Witam Mam pytanko na ile jest efektywny Airmix i w jakim stopniu poprawia sytuacje w nagrzane przyczepie? Czy wystarczy że pochodzi z 2godz przed snem czy lepiej jak pracuje cały dzień? na ile jest wogóle w stanie schłodzić wnętrze w upalne dni? Wydajność jest jakaś symboliczna czy mocno odczuwalna? Miałem kiedyś w pierwszym moim Knausie Airmix ale nie udało mi się go użyć, w ubiegły weekend testowałem to rozwiązanie w obecnej przyczepie i było czuć różnice i poprawe sytuacji gdy chodził ale czy to tylko w pierwszej chwili czy stały efekt? Czy różnica jest tylko przez ruch powietrza czy faktycznie temperatura spadnie? Próbe robiłem chwilową bo nie znam jeszcze poboru prądu a zależy jestem tylko od aku, a odbiorników sporo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kit Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Nikt nie używa Airmixa??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwtwsw Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Kiedyś miałem w swojej cycepce. Uważam, że to zbędny gadżet. Ja przynajmniej nie zauważyłem żadnego spadku temperatury jaki był opisywany w instrukcji. Co do w wymiany powietrza, lepszy efekt uzyskiwałem przy włączeniu zwykłego wiatraczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kit Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Dzieki za opinie a chodził on u Ciebie jakiś dłuższy czas? Ponoć odczuwalna różnica jest w przypadku gdy budka stoi w pełnym słońcu i przymkniemy okna by gorące powietrze nie wchodziło i tylko Airmix wdmuchuje spod budki w ustawionej przyczepie w cieniu odczucia są znacznie mniejsze a nawet nie odczuwale, to się może zgadzać? ... już myślałem że szybciej się lato skończy niż uzyskam pomocne informacje co do możliwości chłodzenia budki może się ktoś jeszcze podzieli spostrzeżeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwtwsw Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Miałem go w swojej budce przez około 4 lata. Kupiłem go i zamontowałem bo właśnie liczyłem na to opisywane schłodzenie budki przez pobieranie powietrza spod budki. Nie licz na to. Jak budka będzie stała na pełnym słońcu to tylko klimatyzacja - pytanie czy warto? Lepiej stanąć pod drzewkiem. Tak jak pisałem wcześniej, więcej da ci zwykły biurkowy wentylator. Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcmaly Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 W czerwcu w Chorwacji mialem: w dzien w przyczepie ~30, pod (termometr przyklejony tasma do podłogi) ~25 w nocy odpowiednio 23-25, 21-23 Przyczepa (z przedsionkiem, bez fartuchow) do 12-13 stała na słońcu, później cien, ale to dużo nie zmieniało w podanych wyżej temperaturach. U mnie nie ma airmixa, ale chodziło mi właśnie po głowie, zeby go dorobić (taki własnej roboty a nie kosztujący krocie firmowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kit Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 ... w dzien w przyczepie ~30, pod (termometr przyklejony tasma do podłogi) ~25... Więc teoretycznie powinien być spadek ale kolega powyżej mnie troche zbił z tropu ... a kiedyś gdzieś tam słyszałem że sytuacje poprawia ... i bądź tu mądry nic to, czekam na dalsze spostrzeżenia ... ... U mnie nie ma airmixa, ale chodziło mi właśnie po głowie, zeby go dorobić (taki własnej roboty a nie kosztujący krocie firmowy). Urządzenie proste w budowie więc nie powinno być problemu ze zrobieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byry007 Opublikowano 9 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 Witam. Mam airmix ale po dokładnym przeanalizowaniu stwierdziłem że to może działać bardzo mało efektywnie niż standardowe rozwiązanie z ostatniego zdjecia bo się zamyka dopływ powietrza z pieca (z przyczepy )a u mnie jest tam że jak przestawie na to żeby ciagło powietrze z dołu przyczepy to nadal pobiera powietrze w tym wypadku gorące z przyczepy i w jakimś stopnu miesza się z ciepłym w przyczepie i rozprowadza po przyczepie czy ktoś miał takie rozwiązanie u siebie? Fakt że jak miale to latem włączone w upał było znośnie w przyczepie jak była zamknięta cała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kit Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Airmix to nie klimatyzacja i nie spodziewaj się jakiś oszałamiających efektów Ale jeśli ustawisz na pobór powietrza spod przyczepy zrobi się niewątpliwie przyjemniej niż bez tego ustrojstwa Niewiem jak jest u ciebie ale po przestawieniu na niebieskie pobiera tylko powietrze z dołu przyczepy a nie ze środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szary11 Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 W poprzedniej budzie korzystaliśmy z tego non stop. Może temperatury istotnie nie zbijało (max stopień, dwa), ale świeże powietrze poprawiło komfort przebywania w budzie podczas upału. Wyloty z rur miały różnice ok 5st. względem temperatury np. mebli. Co do poboru powietrza to musi być możliwość poboru tylko spod budy. Jeśli brało by równocześnie z wnętrza sens instalacji ustrojstwa byłby zerowy. U mnie, tak jak Kit pisze, po przedstawieniu na niebieskie powietrze było pobierane tylko z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byry007 Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 U mnie jest tak że jak przestawie żeby niby pobierało powietrze z pod przyczepy to nadal dmuchawa zaciąga powietrze że środka bo nie mam fizcznie żadnej klapki i dmuchawa tak jakby z tylu pobiera powietrze świeże w 15 do 20 % reszta idzie z środka przez piec. Sądzę że truma chciała coś ulepszyć lub po prostu zmienić ale nie jest to do końca lepsze od starego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi