GriszaDG Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Witam Mam taki o to problem z moją przyczepą. Zakupiłem samochód z hakiem oraz instalacją elektryczną (Lancia Delta). Samochód jest wyposażony w światła do jazdy dziennej. Po podłączeniu przyczepy - gdy w samochodzie włączone są światła dzienne – oświetlenie przyczepy działa prawidłowo. Problem pojawia się po włączeniu w samochodzie świateł mijania. Wówczas w przyczepie, światło STOP gaśnie z opóźnieniem (pół sekundy, może sekunda) w stosunku do STOP w samochodzie. Dodam (jeśli może to mieć znaczenie), iż samochód wyposażony jest z tyłu w światła LED, natomiast z przodu w reflektory kesonowe. Nie wiem w jaki sposób podłączona jest instalacja elektryczna przyczepy (czy przez moduł, czy bezpośrednio do instalacji samochodu). Auto jest z Niemiec, stosunkowo młode, hak Thule, więc zakładam, że połączenie wykonane jest profesjonalnie. Co może być przyczyną tego, że przy światłach włączonych w samochodzie światłach mijania, STOP w przyczepie gaśnie z opóźnieniem? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 (edytowane) 1. Gdy włączone są w samochodzie światła do jazdy dziennej to nie powinny świecić żadne światła z tyłu auta i żadne w przyczepie. 2. A tym opóźnieniem w ogóle bym się nie przejmował. Dobrze, że działa tak a nie zapala się z opóźnieniem. Edytowane 30 Lipca 2014 przez ed (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siany Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 W przyczepie masz żarówki w STOP czy też led . Zasada jest taka, że led reaguje błyskawicznie a żarówki tradycyje mają lekkie opóźnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GriszaDG Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 1. Ed - oczywiście przy światłach dziennych, inne swiatła w przyczepie nie świecą. 2. Siany - w przyczepie mam normalne żarówki. Też myślałem o opóźnieniu między LED a żarówką żarową, ale nie to jest problemem. Przy światłach dziennych w samochodzie, STOP w przyczepie gaśnie jednocześnie ze STOP-em w samochodzie. Po włączeniu świateł mijania w samochodzie, zaczyna się pojawiać opóźnienie w przyczepie. Pewnie – lepiej że później gasną, niż by miały się później zaświecić, niemniej ciekaw jestem jaka jest tego przyczyna. Pierwszy raz spotykam się z takim zjawiskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AUTOJUR Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Przyczyna jedna inny system oświetlenia / mozna w przyczepie założyć żarówki led / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GriszaDG Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Przyczyna jedna inny system oświetlenia / mozna w przyczepie założyć żarówki led / I myślisz, że to pomoże??? Aż zrobię eksperyment z ciekawości .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siany Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 A moim zdaniem to po po prostu pojawia się większe obciążenie instalacji po włączeniu swiateł mijania a przyczepa jako dodatkowa instalacja do oryginalnej może opóźniać rekację tradycyjnej żarówki. Jestem jednak ciekaw co pokaże ekseryment. Jeśli stop zacznie działać jednocześnie to moja teoria okaże się całkiem poprawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GriszaDG Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 A moim zdaniem to po po prostu pojawia się większe obciążenie instalacji po włączeniu swiateł mijania a przyczepa jako dodatkowa instalacja do oryginalnej może opóźniać rekację tradycyjnej żarówki. Jestem jednak ciekaw co pokaże ekseryment. Jeśli stop zacznie działać jednocześnie to moja teoria okaże się całkiem poprawna. Sprawdzę sprawdzę to ...... i dam znać. Ja to mam wrazenie, jakby gdzies jakis kondensator był - tak to się zachowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof57 Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 W samochodach można spotkać układy przyspieszające zaświecenie światła stop ( np wystarczy gwałtownie zdjać nogę z pedału gazu), lub opóźniające jego zgaszenie (tak aby gasło kiedy samochód nabierze troche prędkości ) co z kolei ma chronić przed najechaniem na tył przez inny pojazd. Ciekawe czy w Twoim przypadku ta korekta jest robiona w przyczepie czy samochodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GriszaDG Opublikowano 31 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 W samochodach można spotkać układy przyspieszające zaświecenie światła stop ( np wystarczy gwałtownie zdjać nogę z pedału gazu), lub opóźniające jego zgaszenie (tak aby gasło kiedy samochód nabierze troche prędkości ) co z kolei ma chronić przed najechaniem na tył przez inny pojazd. Ciekawe czy w Twoim przypadku ta korekta jest robiona w przyczepie czy samochodzie. Ciekawe ... Niestety, nigdzie nic na ten temat nie znalazłem. Może jeszcze w serwisie podpytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi