bartek0001 Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Witam! Mam problem z zapaleniem lodówki na gaz. Po wciśnięciu pokrętła czuć zapach gazu na zewnątrz ale w lodówce nie widać płomienia. W związku z tym mam pytanie - czy iskrownik można naprawić , przeczyścić w warunkach polowych (jesteśmy na kempingu w Grecji) lub czy ewentualnie czy można ją uruchomić zapalając płomień z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej_p Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Co do zapalenia z zewnatrz: lodowke ma Electrolox, zdejmuje dolna kratke wentylacyjna, po prawej stronie za metalowa oslona mam palnik oraz koncowke iskrownika i termopare. Spokojnie da sie to zapalic zapalniczka lub zapalka. Sprawdz u siebie, aby miec pewnosc czy to na pewno iskrownik. Moze masz zapchana dysze i gazu jest za malo, moze za duzo powietrza. Jak juz zrobi sie ciemno, latwo zobaczysz czy przeskakuje iskra kolo palnika. Moze padl Ci iskrownik, a moze sie wysunal i ma za daleko do palnika, moze rozlaczyl sie kabel laczacy iskrownik z jego elektroda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek0001 Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Dzieki spróbuję. Lodówka dzialala bez problemu. Moze na dziurawych drogach cos sie przestawilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bluesmen Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Też miałem kilka takich przypadków. Dziś chodzi na gazie a jutro nie. Może to faktycznie te dziury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielek Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Ja miałem taki sam problem ale przed każdym zapaleniem lodówki na gaz najpierw zapalam palnik kuchenki a później zapalam lodówkę. Nie wiem dlaczego lodówka słabo zasysa gaz przy odpalaniu ale jak zapalę palnik to lodówka zawsze zaskoczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofer Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Ja miałem taki sam problem ale przed każdym zapaleniem lodówki na gaz najpierw zapalam palnik kuchenki a później zapalam lodówkę. Nie wiem dlaczego lodówka słabo zasysa gaz przy odpalaniu ale jak zapalę palnik to lodówka zawsze zaskoczy. Witam ! To bardzo dobry sposób w niektórych sytuacjach Otwór dyszy lodówki ma baaardzo małą średnicę w porównaniu z otworem dyszy palnika kuchenki. Jeśli rurki doprowadzające gaz są puste (zapowietrzone), to sama lodówka "ciągnie" gaz bardzo powoli i sporo czasu mija, nim rurka gazem się wypełni. Ponieważ kuchenki najczęściej montowane są nad lodówkami lub w bezpośrednim ich sąsiedztwie, to włączenie kuchenki powoduje szybkie wypełnienie gazem niemal całego odcinka instalacji gazowej, z którego również jest zasilana lodówka i to powoduje szybszy dopływ gazu do palnika lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielek Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Właśnie tak myślałem tylko nie umiałem tak mądrze jak Kristofer napisać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek0001 Opublikowano 26 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Witam! Iskrownik dziala , gaz dochodzi ale zapala sie w sposób wybuchowy tzn. pokaże sie płomień i gaśnie. Przedmuchalem instalacje. Zły gaz czy może coś z palnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek w Opublikowano 26 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 (edytowane) Witam. U mnie tez nie raz podczas opalania kilka razy sobie strzeli ,ale zapali.Przytrzymaj na dłużej pokrętło ,żeby się tarmopara nagrzała.Gaśnięcie może być z powodu ,zbyt dużej odległości od palnika ,lub uszkodzony zawór termostatyczny ,który jest w zaworze za pokrętłem.Nie próbuj odpalać inaczej niż fabryka kazała, bo możesz wrócić samym autem o domu . Edytowane 26 Lipca 2014 przez irek w (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi