cicik Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 witam czy któryś z kolegów ma jakiś sprawdzony sposób na zamontowanie aku w cepie? mam takie fajnie miejsce - pod siedziskiem, w okolicy lewego koła, prawie idealnie nad osią. zastanawiam się tylko jak go tam zainstalować ? sa takie pudła, ale drogie, mam żelowy wiec nie potrzebuje hermetycznego pojemnika, a poza tym przy pojemniku nadal pozostaje kwestia unieruchomienia. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witus Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Kątąwnik aluminiowy, robisz ramkę w środek wstawiasz aku. Nie wyskoczy przerobione mam tak od 8 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cicik Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 ok .. też w tą strone szedłem ale czy kątownik opasa aku "z góry na dół" czy wokoło ?? i czy do czego przykręciłeś go ? do podłogi można wkręcać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witus Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Przykręciłem kątownik do podłogi, bez opasek. Nie wyskoczy - to w końcu trochę waży. Mam ściśle dopasowaną ramkę w środku stoi accu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maarec Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 pomysł z ramką alu jest bardzo fajny, jeżeli chcesz mieć pewność, że nie wyskoczy to pod ramkę wciśnij jeszcze taką taśmę montażową do bagażu z marketu - i będziesz mógł docisnąć aku do ramki i nigdzie się nie ruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufolz Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Koledzy uważajcie bo żelowe akumulatory maja optymalną prace około 20st C. a przy 33st C tracą 55% swojej wartości przy moverze jest to już pozamiatane. Żelowe akumulatory tylko na polskie pogody. Zresztą było napisane na obudowie w jakiej temp. pracować ma.. Przechodzę na kwasówkę przynajmniej mam pewność że nie ulegnie nagłej utracie mocy .. Artur mocowanie akumulatora super sprawa. Nowy kwasowy będzie większy od żelu wiec zastosuje Twoje rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gpjac Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Nie jest prawdą, że akumulatory żelowe tracą 55% pojemności w temperaturze 33 st. C. Najczęściej stosowany rodzaj "żelówek" czyli AGM ma przy 40 st. C, pojemność 2% wyższą niż pojemność nominalna, która badana jest przy 25 st. C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert1975 Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Miałem na szybko pomysł co by akumulator zainstalować w bakiście, ale butla z gazem szybko pomysł wybiła z głowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ir & Ed Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) ok .. też w tą strone szedłem ale czy kątownik opasa aku "z góry na dół" czy wokoło ?? i czy do czego przykręciłeś go ? do podłogi można wkręcać ? @cicik Akumulator stoi na dodatkowej płycie drewnianej ~ 5mm (nacisk na podłogę) + gumowa wycieraczka. Lokalizacja w przyczepie, czerwona kropka ... Opaska zaciskowa z materiału przykręcona na obu końcach wkrętami do wewnętrznej ściany działowej pod łóżkiem na 3/4 wysokości obejmuje akumulator. Pozdrawiamy, Ir & Ed Edytowane 8 Września 2014 przez ired (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldek00x Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Miałem na szybko pomysł co by akumulator zainstalować w bakiście, ale butla z gazem szybko pomysł wybiła z głowy... A ja mam w bakiście razem z butlą przeniosłem z środka żeby nie wdychać oparów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maarec Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 u mnie również akumulator jest w bakiście - przeniosłem z wnętrza i jest to fajne rozwiązanie. Względy bezpieczeństwa nie pozwalają mi jeździć z odkręconym zaworem na butli więc mnie obecność akumulatora obok nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witus Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 u mnie również akumulator jest w bakiście - przeniosłem z wnętrza i jest to fajne rozwiązanie. Względy bezpieczeństwa nie pozwalają mi jeździć z odkręconym zaworem na butli więc mnie obecność akumulatora obok nie przeszkadza. To jest dobre rozwiązanie w przypadku ciężkiej przyczepy. Lekką będzie trudniej wyważyć i u mnie wchodzą tam trzy duże krzesła wiec nie zagracam przyczepy w tranzycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi