cicik Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 witam planuje wyjazd w 1 poł sierpnia do Norwegii (objazdówka, fiordy, może do Trondheim dojadę) chciałbym się dowiedzieć jakimi trasami jeździcie ? dużo przeczytałem ale chciałbym się dowiedzieć o Waszych opiniach. ostatnio chodzi mi po głowie trasa przez całą Danie i prom np. Hirtshals - Kristiansand (niestety nie mogę jakoś sprawdzić cen :/ w okresie jaki mnie interesuje) będę wdzięczny za każdą sugestie w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ir & Ed Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 (edytowane) @cicik ... a może tak Wrocław - Wrocław < gotowiec Pozdrawiamy, Ir & Ed PS Zachęcamy do zapoznania się z cała trasą, przybliż każdy punkt. Edytowane 29 Czerwca 2014 przez ired (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cicik Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 łał ... robi wrażenie. niestety tym razem mam tak max 2.5 tyg wiec raczej niemożliwe żeby to objechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_No Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Cicik to zalezy jakie masz priorytety (jak najmniej samochodem, jak najmniej promem, przejazd przez Danie / przez Szwecje? ) Ja jezdze przez Szwecje, ale dlatego ze miejscem docelowym jest Kongsvinger (okolice Oslo). Wybieram polaczenia Gdynia - Karlskrona lub Trelleborg Sasnitz ( to jest chyba najlepsza alternatywa, najbardziej eleastyczna bo promy wyplywaja co 4h). Musisz tez sprecyzowac "za wczasu" co dokladnie chcesz w Norwegii zobaczyc - jesli chcesz wyladowac w Kristiansand, to stamtad bedzie Ci "ciezko" ruszyc do Trondheim - ciezko pod katem finansowym. Jestem na etapie planowania swojego urlopu, jedna z alternatyw byla trasa Oslo - Stavanger - Bergen. Po sprawdzeniu cen promow pomysl przejazdu ze Stavanger do Bergen upadl. Plynac promem z przyczepa kempingowa w Norwegii, mimo ze na promie zajmujesz miejsce dwoch samochodow osobowych, to placisz jak za przejazd siedmiu Sprawdzasz na mapie nazwe polaczenia promowego, a nastepnie odpalasz cennik i dokladnie sprawdzasz cene. Nie chce sie powtarzac, ale ceny sa kosmiczne - 40 minutowy rejs moze kosztowac wiecej niz calonocny rejs z PL do S. Samledok sonesetting 2014 takstar.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cicik Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 plan jest taki (bna tą chwile) zeby rzucić sie od razu do Trondheim a potem zjeżdzać (zwiedzając) wybrzeżem w dół. w samej Nor jakoś specjalnie nie planuje przemieszczania sie promem z cepą. ale widze ze musze chyba coś o trasach w samej norwegi doczytać bo chyba mnie promy czekają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_No Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Problem w tym ze nikt nie planuje - ostatnio sam sie nacialem, bo na mojej super mapie nie bylo zaznaczonej przeprway promowej. Gdy juz dojechalem na miejsce, zobaczylem ze przeprawa to tylko jakies 150-200 metrow. O tutaj: (svelvik-verket): https://www.google.no/maps/@59.6130867,10.4278177,14z Jakiez moje bylo zdziwienie po wjechaniu na prom, gdy pan sprzedajacy bilety zawinszowal sobie za auto z przyczepa i 2 doroslych prawie 200 NOK - czyli 100pln!! Przeprawa zajela cale 4,5 minuty z zaladunkiem i wyladunkiem. Nie chce uzywac niecenzuralnych slow, ale same sie cisna. Stad moja rada - sprawdzac, sprawdzac i jeszcze raz sprawdzac zeby pozniej nie umoczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darboch Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Jadąc wybrzeżem promów jest sporo zresztą tak jak środkiem Norwegii gdzie fiordy wcinają się mocno w ląd. Sporo jest też dróg gdzie jest zakaz wjazdu z przyczepą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cicik Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 ... trochę odbiegnę od tematu (własnego ) ale czy sa jakieś mapy na których jest oznakowanie gdzie można przyczepami a gdzie nie ? (na goglach nie ma :/ ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heniekag Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Tu kiedyś spisałem promy, które ja znam: http://forum.karawaning.pl/topic/15664-promy-do-skandynawii/ Ostatnio zdziwiła mnie cena promu Hirtshals - Langesund - niecałe 700 NOK ale po kilku dniach wróciła do normy - trzeba próbować. Zresztą to jest prom, którym ostatnio płynął Darboch więc może da się namówić, żeby napisać czym się kierował. Problem w tym ze nikt nie planuje - ostatnio sam sie nacialem, bo na mojej super mapie nie bylo zaznaczonej przeprway promowej. Gdy juz dojechalem na miejsce, zobaczylem ze przeprawa to tylko jakies 150-200 metrow. O tutaj: (svelvik-verket): https://www.google.no/maps/@59.6130867,10.4278177,14z Jakiez moje bylo zdziwienie po wjechaniu na prom, gdy pan sprzedajacy bilety zawinszowal sobie za auto z przyczepa i 2 doroslych prawie 200 NOK - czyli 100pln!! Przeprawa zajela cale 4,5 minuty z zaladunkiem i wyladunkiem. Nie chce uzywac niecenzuralnych slow, ale same sie cisna. Stad moja rada - sprawdzac, sprawdzac i jeszcze raz sprawdzac zeby pozniej nie umoczyc Maćku a sprawdziłeś to co Ci mówiłem o tych kartach promowych? Znaczy sprawdzić jaki jest ich zasięg. Ja mam taką (z Tide), która daje mi zniżki 45 % na promy (Fjord 1 i Tide) pomiędzy Bergen a Alesund (na tej trasie z niej korzystam - pozostała mi z czasów zamieszkiwania tam) ale nie wiem jaki ma zasięg dalej na północ. Nigdy mnie to nie interesowało. Jak mieszkałem w Alesund, to żeby nie wywalać 2700 NOK to zawsze zagadywaliśmy kogoś ze znajomych, mieszkających na wyspach i odkupowaliśmy nie do końca wykorzystaną kartę. ... trochę odbiegnę od tematu (własnego ) ale czy sa jakieś mapy na których jest oznakowanie gdzie można przyczepami a gdzie nie ? (na goglach nie ma :/ ) Próbowaliśmy do tego dojść wiosną. Dzwoniliśmy do vegvesen - odesłali nas do Turistforening, a Ci do Vegvesen. Później odpuściliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ir & Ed Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 (edytowane) ... trochę odbiegnę od tematu (własnego ) ale czy sa jakieś mapy na których jest oznakowanie gdzie można przyczepami a gdzie nie ? (na goglach nie ma :/ ) @cycik Wracamy do postu #2 mapa Wrocław - Wrocław < zerknij, tak ustawiłem mapę, że są widoczne trasy promów. Moja niebieska linia, nałożona jest na linię przerywaną=trasa promów Przy powiększeniu tego fragmentu jest to widoczne lepiej ... zerknij na niebieską linię. Pozdrawiamy, Ir & Ed PS Planując całą trasę, trasy promomowe są wzięte pod uwagę, sprawdż w innych miejscach. Musisz ustawić mapę na odpowiednim poziomie, wtedy przeprawy promowe są widoczne w Googlach. Edytowane 30 Czerwca 2014 przez ired (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cicik Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 promy ok, ale pisałem o trasach zamkniętych dla przyczep Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darboch Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Kup mapę papierową tam są oznaczone te drogi o które pytasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cicik Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Kup mapę papierową tam są oznaczone te drogi o które pytasz. w dobie wszechobecnych mediów elektronicznych człowiek zapomina o najprostszych rozwiązaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darboch Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Hehe...dokładnie,zawsze korzystamy z map papierowych będąc w Szwecji i Norwegii bo widać więcej tylko jakbyś się już zdecydował to z odpowiednią skalą. My jeśli dobrze pamietam używamy 1:250 000 i 1:500 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_No Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 (edytowane) Maćku a sprawdziłeś to co Ci mówiłem o tych kartach promowych? Znaczy sprawdzić jaki jest ich zasięg. Ja mam taką (z Tide), która daje mi zniżki 45 % na promy (Fjord 1 i Tide) pomiędzy Bergen a Alesund (na tej trasie z niej korzystam - pozostała mi z czasów zamieszkiwania tam) ale nie wiem jaki ma zasięg dalej na północ. Nigdy mnie to nie interesowało. IMAG1434.jpg Jak mieszkałem w Alesund, to żeby nie wywalać 2700 NOK to zawsze zagadywaliśmy kogoś ze znajomych, mieszkających na wyspach i odkupowaliśmy nie do końca wykorzystaną kartę. Sprawdzilem, ale na stronie fjord1 znalazlem informacje ze niestety karta nie dziala na wszystkich liniach. Miedzy innymi na lini Arsvågen - Mortavika, gdzie krotki rejs kosztowalby mnie 450pln.. Edytowane 2 Lipca 2014 przez Maciek_No (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi