witus Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Coś takiego mocuje plastikowe zawiasy w kanapach. Można takie nity gdzieś kupić i zacisnąć w warunkach garażowych? Czy potrzebna jest jakaś zaciskarka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 A muszą być akurat takie nity? Może zastosuj zwykłe zrywalne aluminiowe lub jakieś wkręty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witus Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Nie mogę. Jak zerwę je od strony puf to będą rozrywały pufy bo płasko się nie zerwą. Jak od wewnątrz zawiasu - to nie zamknie się zawias. One są zanitowa ne płasko jak nity przy jeansach. A muszą być akurat takie nity? Może zastosuj zwykłe zrywalne aluminiowe lub jakieś wkręty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofer Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Coś takiego mocuje plastikowe zawiasy w kanapach. Można takie nity gdzieś kupić i zacisnąć w warunkach garażowych? Czy potrzebna jest jakaś zaciskarka ? To są "napy". Jeśli są dłuższe, a pewnie są, bo piszesz, że maja być do mocowania zawias, to są to tzw. "nity rymarskie" i pod taką nazwą musisz szukać. Znajdziesz bez problemu. Zaciśnięcie bez zaciskarek jest oczywiście możliwe, jednak dobrze mieć do tego specjalne gniazdo i stempel. Jeśli wykażesz się odrobiną wprawy, to wystarczą dwa niewielkie młotki, mniejszy i trochę większy (mniejszym ostukujesz, a większy służy jako "kopyto"). Do zastosowań, o których piszesz, szukaj nierdzewnych lub mosiężnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witus Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 (edytowane) To są "napy". Jeśli są dłuższe, a pewnie są, bo piszesz, że maja być do mocowania zawias, to są to tzw. "nity rymarskie" i pod taką nazwą musisz szukać. Znajdziesz bez problemu. Zaciśnięcie bez zaciskarek jest oczywiście możliwe, jednak dobrze mieć do tego specjalne gniazdo i stempel. Jeśli wykażesz się odrobiną wprawy, to wystarczą dwa niewielkie młotki, mniejszy i trochę większy (mniejszym ostukujesz, a większy służy jako "kopyto"). Do zastosowań, o których piszesz, szukaj nierdzewnych lub mosiężnych. Kurcze jak oni w takim razie to ponitowali w Knausie jak przy tych klapach od kanap nie ma zbyt wiele miejsca zeby bawić się w młoteczkowanie jutro chyba muszę szukać innego roziązania, zastąpić je czymś. Edytowane 27 Czerwca 2014 przez witus (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofer Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Kurcze jak oni w takim razie to ponitowali w Knausie jak przy tych klapach od kanap nie ma zbyt wiele miejsca zeby bawić się w młoteczkowanie jutro chyba muszę szukać innego roziązania, zastąpić je czymś. W fabryce nikt nie "młoteczkuje", mają przyrząd. To wcale nie jest trudne. kup kilkanaście na próbę i sam się przekonasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidknaus Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 są do tego takie "kombinerki",z jednej z bolcem,kilka mam takich,i po materiale z jakiego są wykonane widać że nie są drogie,popatrz w marketach powinny być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasjonat Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Nie mogę. Jak zerwę je od strony puf to będą rozrywały pufy bo płasko się nie zerwą. Jak od wewnątrz zawiasu - to nie zamknie się zawias. One są zanitowa ne płasko jak nity przy jeansach. Ojtam ...ojtam. Da się bez problemów. Mam temat obcykany u siebie. W części nieotwieranej zastępujesz wkrętem ze stożkowym łbem . Przewiercasz wiertłem fi3-4 przez mosiężny nit. Część nita pod sklejką zostaje przewiercona i niech sobie tam tkwi na wieki. - Wkręt przechodzi przez zawias / sklejkę siedziska i przez łeb bądź pozostałość po starym mosiężnym nicie aż do listewki konstrukcji skrzyni. Po stronie unoszonej zastępujesz nitem zrywanym fi4 także o stożkowym łbie aplikowanym z góry by stożek został osadzony w zawiasie , a od spodu dajesz na nit przed zaciśnięciem podkładkę by nie przeleciał Tobie w czasie zaciskania przez sklejkę . Od spodu grzybek zaciągniętego nita wadzić będzie o w/w listewkę konstrukcji siedziska uniemożliwiając całkowite domknięcie klapy, więc smarujesz go np. pastą do zębów albo pomarańczowym utwardzaczem od jakiejś szpachli i lekko domykasz klapę odciskając mazidło na listewce . W ten sposób masz zaznaczone w listewce gdzie wykonać dołki na odpowiednią głębokość wiertłem fi6 i w tych miejscach zaciągnięty czop nita ma gdzie się schować w ostatniej fazie domykania klapy i wszystko pięknie się zamyka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witus Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Ojtam ...ojtam. Da się bez problemów. Mam temat obcykany u siebie. W części nieotwieranej zastępujesz wkrętem ze stożkowym łbem . Przewiercasz wiertłem fi3-4 przez mosiężny nit. Część nita pod sklejką zostaje przewiercona i niech sobie tam tkwi na wieki. - Wkręt przechodzi przez zawias / sklejkę siedziska i przez łeb bądź pozostałość po starym mosiężnym nicie aż do listewki konstrukcji skrzyni. Po stronie unoszonej zastępujesz nitem zrywanym fi4 także o stożkowym łbie aplikowanym z góry by stożek został osadzony w zawiasie , a od spodu dajesz na nit przed zaciśnięciem podkładkę by nie przeleciał Tobie w czasie zaciskania przez sklejkę . Od spodu grzybek zaciągniętego nita wadzić będzie o w/w listewkę konstrukcji siedziska uniemożliwiając całkowite domknięcie klapy, więc smarujesz go np. pastą do zębów albo pomarańczowym utwardzaczem od jakiejś szpachli i lekko domykasz klapę odciskając mazidło na listewce . W ten sposób masz zaznaczone w listewce gdzie wykonać dołki na odpowiednią głębokość wiertłem fi6 i w tych miejscach zaciągnięty czop nita ma gdzie się schować w ostatniej fazie domykania klapy i wszystko pięknie się zamyka . Zrobione wg Twojego przepisu. Dziękuję za pomoc teraz jest solidnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi