mot Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Mam wrażenie, że o tym typie kleju - nie było. Whatever. W OBI nabyłem zestaw "naprawczy" z klejem światłoutwardzalnym. Na fotkach widać z grubsza, co chodzi w skład zestawu. Pilniczek o trzech stopniach gradacji ziarna ścierającego, ściereczki nasączone (pewnie) IPA, aplikator/zasobnik/latarka w jednym. W widocznym "piórze" znajduje się pewna ilość kleju, a jedna końcówka służy do jego aplikowania. Druga końcówka zawiera niebieską diodę LED, włączaną przez obrót końcówki. Obsługa, wg. instrukcji, jest b. prosta. Przyznam, że jednak jeszcze tego nie wykorzystywałem - nic mi nie "pękło". ;-) Zamieszczam notkę, bo ustrojstwo może być przydatne do klejenia trudnych pęknięć szyb przyczep. Producent zapewnia o dość niezwykłej wszechstronności kleju - od oprawek okularów, po wahadłowce ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpongeBob Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 A jaka cena takiego zestawu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasjonat Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Na fotce z pilotem niezła ściema ... Wielka kropla kleju utwardzana z takiej diody UV. Z klejami UV jest tak że im większa spoina tym większa wymagana moc i czas promiennika UV. W pracy używamy wiele rodzai klejów UV , z górnej i dolnej półki. Dla przykładu podam że taka 2mm spoina potrafi nie związać nawet pod promiennikiem 500W. Porównywalnie do tej diody to tak jak kapiszon do laski dynamitu. Tu nasuwa się stare przysłowie " klej najlepiej cyma jak go prawie nima " więc jak będziesz coś nim kleił weź to pod uwagę i nie przesadzaj z ilością. W przypadku wspominanych przez Ciebie szyb w przyczepach trzeba pamiętać że tworzywa z których są wykonane mają w swej strukturze bloker UV więc tym bardziej dioda z zestawu ma marne szanse dostatecznie napromieniować spoinę pod warstwą tworzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezarr Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Na fotce z pilotem niezła ściema ... Wielka kropla kleju utwardzana z takiej diody UV. Z klejami UV jest tak że im większa spoina tym większa wymagana moc i czas promiennika UV. W pracy używamy wiele rodzai klejów UV , z górnej i dolnej półki. Dla przykładu podam że taka 2mm spoina potrafi nie związać nawet pod promiennikiem 500W. Porównywalnie do tej diody to tak jak kapiszon do laski dynamitu. Tu nasuwa się stare przysłowie " klej najlepiej cyma jak go prawie nima " więc jak będziesz coś nim kleił weź to pod uwagę i nie przesadzaj z ilością. W przypadku wspominanych przez Ciebie szyb w przyczepach trzeba pamiętać że tworzywa z których są wykonane mają w swej strukturze bloker UV więc tym bardziej dioda z zestawu ma marne szanse dostatecznie napromieniować spoinę pod warstwą tworzywa. No i po kleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofer Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 No i po kleju Wcale nie. Fajna sprawa, jak plomba z zęba wypadnie gdzieś na kempingu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Port Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Wcale nie. Fajna sprawa, jak plomba z zęba wypadnie gdzieś na kempingu Krzysiu no bez przesady. sugerujesz, żeby opalać dziąsła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezarr Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Krzysiu no bez przesady. sugerujesz, żeby opalać dziąsła U dentysty też świecą latarką na plomby aby się utwardziły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofer Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 U dentysty też świecą latarką na plomby aby się utwardziły. To prawda i właśnie to miałem na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mot Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Szydercy! ;-) W instrukcji, krok po kroku opisano, aby klej stosować do niewielkich spoin, a w przypadku konieczności uzyskania grubszej spoiny, nakładać warstwy cienkie (<1mm) i każdą osobno utwardzać. Na próbę utwardziłem kroplę grubości ok. 2 - 2,5mm, średnicy 3-4mm (a więc stosunkowo dużą). Oświetliłem z odległości ok.5mm. Kropla twarda jak beton. Jajcarze, jajcarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mot Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 A jaka cena takiego zestawu? - niestety, dość drogo. Ok. 75pln. Ale kleju jest sporo, wypełnia całą niebieską "rączkę". http://www.youtube.com/watch?v=SloKgNRzT8w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofer Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Jajcarze, jajcarze Takie, tam niewinne żarty, bo pogoda była kiepska Mam również pytanie. Klej trochę kosztowny, aby kupować tak na wszelki wypadek, ale jeśli, to czy podana jest jakaś data jego trwałości Poza tym, myślę, że wszelkie uwagi, które dla tego typu kleju podał Pasjonat, są niezwykle istotne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mot Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Gwarantowany czas przydatności - 12 m-cy od PIERWSZEGO użycia. Kupiłem go jakieś 7-8 m-cy temu, "na wszelki wypadek". Lubię mieć coś takiego w zanadrzu. Różne kleje, taśmy, śrubki, narzędzia, etc. Głównym celem było klejenie oprawek okularów, ale od pewnego czasu nie udało mi się niczego złamać ;-) Co do uwag Kol. Pasjonata, lekko "nadmiarowych" - filmik objaśnia wszystko. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mot Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Wznawiam wątek. Klej znalazł zastosowanie do naprawy/wymiany siatki w "szyberdachach". Oryginalna, pleciona siateczka, prawdopodobnie pod wpływem UV i pospolitego starzenia się, stała się b. słaba i z powodu niezręcznego ruchu przy otwieraniu/zamykaniu uległa uszkodzeniu/rozdarciu. Trochę się nagłowiłem nad tym, jak to naprawić. Brałem pod uwagę różne materiały. Znalazłem w Leroy Merlin siatkę przeciwko owadom. Jej zaletą jest to, że to nie plecionka, a jednolita "kratka". Po wymontowaniu ramki, usunięciu starej siatki, oskrobaniu jej resztek, a następnie żmudnym umyciu/odtłuszczeniu za pomocą Ajaxa i gorącej wody, przystąpiłem do klejenia. Klej nanosiłem na krótkich odcinkach 15 - 20mm, co 4 -5 cm, jedną cienką warstwą, utwardzałem, a następnie przez oczka siatki nakładałem drugą maksymalnie cienką, ale wystarczającą warstwę i też oczywiście utwardzałem. Tworzywo ufiksowało siatkę b. skutecznie. Poszło nadzwyczaj gładko. Jak na razie, siatka dobrze się trzyma - uzyskałem lekkie, wystarczające jej naprężenie. Efekt estetyczny - doskonały. Oczywiście zobaczę, jak długo połączenie/spoina wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi