frisco Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Witam wszystkich forumowiczów. W tym roku planuję wraz z rodziną (2+2) wyjazd z wypożyczoną przyczepą do Chorwacji. Przyczepę wypożyczę z wypożyczalni. Wyjazd z okolic Rybnika do Rovinij - trasę w miarę znam bo byliśmy już w Rovinij 2x na kwaterach. Z racji tego, że temacie karawaningu nie mam praktyki będę Was prosił w niniejszym temacie o kilka porad. Na początek pytanie: - jak bezpieczne dowieźć zamrożoną żywność do Chorwacji ? - czy jeździcie z pracującą lodówką na gazie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stef Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Gazu nie wolno używać podczas jazdy, chyba że masz zamontowane specjalne urządzenie które odcina dopływ gazu w przypadku zdmuchnięcia płomienia. Zawsze powinno się zakręcać gaz przy butli na czas podróży. Wiem, że niektórzy podróżują z lodówka pracującą na gazie... ale ja widziałem kilka pożarów i nie polecam !! A co do lodówki to schładzasz lodówkę przed wyjazdem, pakujesz zamrożona żywność, włączasz lodówkę na 12V i jedziesz. Na postojach uruchamiasz gaz. Powodzenia i miłych wakacji !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maarec Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 a podaj jakieś tam parametry auta i przyczepy - to się dowiesz, czy w ogóle możesz jechać... o lodówkę na 12V zapytaj w wypożyczalni czy działa i czy wtyczka 7 czy 13 pinów... tak jak radzi kolega Stef - tylko 12V, a butlę lpg jak jedziesz przez Austrię - to odepnij reduktor, bo przeglądu gazowego nie masz i lepiej żeby się nie czepiali - ja przynajmniej tak w tym roku zrobię. lodówkę schłodź minimum 12 godzin przed już zapakowaną jeżeli masz taką możliwość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalKJ Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Ja ZAWSZE odpinam butlę na czas jazdy, gaz to gaz. Myslę, że można wspomóc lodówkę wkładami do lodówki turystycznej zamrożonymi w zamrażarce do -30C i włożonymi do schłodzonej lodówki w przyczepi tuż przed odjazdem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spablo1 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Temat wielokrotnie poruszany na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi