Arturo43 Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Witam szanowną Brać. Powiedzcie mi prosze czy w budkach hobby classic z 93 roku przednia ściana od zewnątrz na wysokości okna , a raczej między oknem a boczną listwą powinna być twarda w docisku? Oglądałem taką budę i wlaśnie zastanowiło mnie żę jak próbuje dociskać przednie poszycie jest tak jak by troszke luzu miedzy zewnętrznym poszyciem a konstrukcją pod spodem i da się nacisnąć blachę tak mniej wiecej o centymetr lub dwa. N pozostałych scianach jest twardo. Macie jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michalc3 Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Nie macałem. Patrzę na strony, gdzie pokazują zdjęcia tego modelu - nad oknem jest listwa, gdzie łączą się blachy. Jak na mój gust pomiędzy blachami wciekało i konstrukcja jest już do roboty. Skoro się ugina... Próbowałeś pomacać od środka w tym miejscu? Jak zachowują się rączki manewrowe - też mają luz? Ja bym się bal tej przyczepy. Ale opieram się wyłącznie na Twoim opisie. A wiesz, że takie ugięcie, to subiektywne wrażenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) Witaj. Ściana zamsze musi być twarda "w docisku". Pytanie jest takie: czy miękkie jest drewno pod spodem, czy blacha odstaje od ściany? W każdym przypadku trzeba zachować ostrożność, gdybyś zamieścił jakieś zdjęcie tego miejsca coś może by było łatwiej ocenić? Jestem szczęśliwym właścicielem takiej budki, więc chyba będę mógł pomóc. Chyba, że pytasz o narożnik przedni przyczepy, który jest "miękki" na jakieś 30 cm, gdyż jest w nim tylko powietrze Edytowane 28 Maja 2014 przez Robak70 (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturo43 Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 w miejscu gdzie sa rączki manewrowe jest ok. Nie ok jest w narozniku miedzy przednim oknem a boczną scianą na dlugości wysokości okna tak to ujmę nie gramatycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trafko Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Tam jest goła blacha i musi się ugiąć . Właśnie tam skrapla się woda i jest to fabryczny bubel Hobby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajetan Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) Panowie. Żeby była jasność. To ja byłem oglądać budkę na prośbę Arturo i moją nieufność wzbudziła właśnie ta przypadłość. Nie znam się na Hobby ale w mojej budce, zrobiło sie podobnie po lekkim podlaniu sciany przez wodę. Zewnętrzna blacha na przedniej scianie, lekko się ugina i czuć, że nie jest zespolona z "deską" pod spodem. reszta przyczepy jest idealnie zespolona. Trafko, idealnie to oznaczyłeś na swoim zdjęciu. Dokładnie o te rejony chodzi. Pomiędzy rączkami jest OK. Jeżeli tak ma być, lub te typy tak mają - to po sprawie Edytowane 28 Maja 2014 przez Kajetan (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) No ale tam jest pusta przestrzeń! Na czerwono ten element po rozebraniu przedniej ściany, widok od środka przyczepy: A po założeniu bocznego trójkąta środek jest pusty. Edytowane 28 Maja 2014 przez Robak70 (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trafko Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Dokładnie , pusta przestrzeń i goła blacha . W tych miejscach się ugnie , w innych nie ma prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Kolega BartoszK zapełnił tę przestrzeń pianką niskorozprężną. Ja jestem przeciwny, lepiej nie gnieść tam łapą. Od tego są uchwyty manewrowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturo43 Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Panowie. Żeby była jasność. To ja byłem oglądać budkę na prośbę Arturo i moją nieufność wzbudziła właśnie ta przypadłość. Nie znam się na Hobby ale w mojej budce, zrobiło sie podobnie po lekkim podlaniu sciany przez wodę. Zewnętrzna blacha na przedniej scianie, lekko się ugina i czuć, że nie jest zespolona z "deską" pod spodem. reszta przyczepy jest idealnie zespolona. Trafko, idealnie to oznaczyłeś na swoim zdjęciu. Dokładnie o te rejony chodzi. Pomiędzy rączkami jest OK. Jeżeli tak ma być, lub te typy tak mają - to po sprawie dokladnie zo co jeszcze raz dzięki Kajetan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roadwarrior23 Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Potwierdzam to co pokazał kolega Trafko i Robak70 na zdjeciach. Mam Hobby Classic 495 z 92 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorY Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Korzystając z okazji przypominam o pomyśle Andrewa wykorzystania odsłoniętego narożnika celem wywiercenia dziurek w bakiście dla odprowadzenia skraplającej się wody. Uchroni to demolowania przez wodę parapetu (wybrzuszenia, nasiąknięcia). Zdjęcia poglądowe umieszczone w poście nr 81 w temacie Robaka: Dłubanie paluchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi