siwak Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Koledzy, Moja przyczepa jest fabrycznie wyposażona w antenę Kathrein BAS62 (lub 63 - instrukcja po niemiecku jest wspólna dla tych dwóch modeli). W zeszłym roku miałem okazję przetestować ją z powodzeniem w Chorwacji w połączeniu z dekoderem nc+. Zdaniem kolegi, który raczej zna niemiecki, antena ta powinna również odbierać naziemną telewizję cyfrową, jednak tym razem nie udało mi się tego osiągnąć. Czy ktoś z Was ma doświadczenia z tą anteną i czy można ją wykorzystać dla telewizji naziemnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofer Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 (edytowane) Witam !Nie wiem, który z tych modeli anten posiadasz, ale w zasadzie to bez znaczenia, ponieważ z tego, co pamiętam, to zarówno BAS 62, jak i BAS 63 nie posiadają możliwości odbioru cyfrowej telewizji naziemnej.W zasadzie te modele są przewidziane wyłącznie do pracy stacjonarnej, mimo że czasem ktoś je zamontuje, jako mobilne (prawdopodobnie sugerując się płaskim wyglądem).Do zastosowań mobilnych był przewidziany np. model BAS 60.W przypadku konstrukcji tych anten, jesteśmy w okolicy roku 2002, 2003 a więc:BAS 62 posiada typowy LNB o standardowych parametrach dla anteny planarnej, z zakresem częstotliwości 10.70-12.75 GHz.BAS 63 różni się od BAS 62 jedynie konwerterem. W BAS 63 jest zamontowany Twin LNB, czyli konwerter dwu-wyjściowy, z możliwością odbioru analogowego i cyfrowego (wtedy jeszcze były transmisje analogowe z SAT). Z grubsza można powiedzieć, że w tym okresie przejściowym, wiele osób posiadało sprzęt analogowy, który odbierał programy, których w pasmie cyfrowym jeszcze nie było, więc posiadając ten typ anteny (z Twin LNB), mogli odbierać równocześnie dwa rodzaje transmisji SAT, oczywiście posiadając dodatkowy tuner SAT (cyfrowy) lub ew. jeden cyfrowo analogowy. Dawało to też możliwość nagrywania jakiegoś programu, a oglądania zupełnie innego.Instrukcja dla tych dwóch anten może być wspólna, ponieważ różnią się wyłącznie tym, co opisałem. Jeśli w instrukcji jest mowa o możliwości odbioru analogowego i cyfrowego, to wyłącznie w opisanym znaczeniu.IMHO Edytowane 27 Maja 2014 przez Kristofer (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwak Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Kristofer, Dziękuję za - jak zwykle - wyczerpującą odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi