Skocz do zawartości

Łotwa od 30 czerwca 2014

stef
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

To już zaklepany termin więc piszę, bo może ktoś będzie miał ochotę dołączyć.

Otóż

Ruszamy 30 czerwca (poniedziałek) w kierunku Litwy potem Łotwa. Docelowo kemping Krimalienki nad samym morzem. Jedziemy z małymi dziećmi - 1 i 5 lat wiec raczej stacjonarnie ale oczywiście wycieczki dalsze i bliższe jak najbardziej w planie (min. Ryga, Sigulda, Ceisis).

Planujemy spędzić tam 2 tyg.

Co do uczestników to rusza z nami jeszcze kolega Paczek z Fanklubu niewiadówek oczywiście z rodziną.

Po drodze oczywiście przepiękny pałac w Rundale

Jeśli pogoda nie dopisze - zawsze można ruszyć w inne miejsce, np. nad otwarte morze do kierunku półwyspu Kolka.

Ogólnie trasa - około 600km z Białegostoku poprzez Rundale do m.Tuja (kemping). Ale oczywiście jeśli ktoś z Was jedzie z głębi polski to możemy zrobić międzylądowanie np. w okolicach pałacu Rundale, np. m. Buska kemp. Nameji  lub na parkingu przy samym pałacu.

Moja fotka z kempingu Krimalienki 2 lata temu.

IMAG0180.jpg

• Odpowiedzi 36
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Chorwacja odpadła ze względu na choroby dzieci i Agnieszki. Musimy odłożyć marzenia na przyszłość. W razie czego mamy 1 dzień do domu a nie 3. Niestety.

Zapomniałem dodać orientacyjnej mapki

Witam !

Stef, miejscówka bardzo fajna. Powiedź tylko, jak z wiatrami ? Bo rozumiem, że stoi się praktycznie z widokiem na Bałtyk. Jak wrócisz daj jakąś relację. Z tego co widzę, to cena za kemping za 14 dni rekompensuje dłuższy dojazd niż nad nasze wybrzeże, a doznania zdecydowanie lepsze, no i Bałtyk tak ze 2 stopnie cieplejszy.

Pozdrawiam

Co z wiatrami... wieje jak... 

Dwa lata temu tak nam wiało, że obudziłem się z namiotem na nosie. Szybko przesunęliśmy namiot o kilka metrów od skarpy i zastawiłem samochodem... wtedy dało się spokojnie spać.

Przyczepę postawię nie na samej skarpie jak namiot - widać na fotce - tylko w drugiej linii, czyli jakieś 20 metrów od skarpy. Może nie będzie takiego widoku, ale za to spokojniej i blisko do gniazdka z prądem.

Relacja będzie na bank.

tomekk nie wiem skąd jesteś, ale z Białegostoku mam ciut dalej ale czasowo to dojadę o wiele szybciej... viabaltica omija większe miasta i praktycznie korki zdarzają się w okolicach Kowna i Rygi.

Witam !

Co z wiatrami... wieje jak... 

Dwa lata temu tak nam wiało, że obudziłem się z namiotem na nosie. Szybko przesunęliśmy namiot o kilka metrów od skarpy i zastawiłem samochodem... wtedy dało się spokojnie spać.

Przyczepę postawię nie na samej skarpie jak namiot - widać na fotce - tylko w drugiej linii, czyli jakieś 20 metrów od skarpy. Może nie będzie takiego widoku, ale za to spokojniej i blisko do gniazdka z prądem.

Relacja będzie na bank.

tomekk nie wiem skąd jesteś, ale z Białegostoku mam ciut dalej ale czasowo to dojadę o wiele szybciej... viabaltica omija większe miasta i praktycznie korki zdarzają się w okolicach Kowna i Rygi.

Jestem z okolic Łęczycy, gdzie diabeł Boruta straszy i stąd porównanie tych odległości. Ano właśnie Viabaltica kieruje się w tamtym właśnie kierunku...

Pozdrawiam

No fakt od Ciebie A1 i jesteś w 3 mieście. Ja zanim się "przeprawię" przez Warmię i Mazury z zestawem, a potem postoję w korkach w okolicach 3 miasta... to inni już dawno będą leżeli w okolicach Kłajpedy czy Rygi na plaży :)

A relacje będzie na 100%. rawie wszystkie swoje wyjazdy opisuję - http://mojuaz.com Jest tam również relacja z objazdówki wzdłuż wybrzeża - Litwa, Łotwa - Estonia.

• 2 tygodnie później...

Witam,Stef jak dobrze czytam to caly zestaw 10 euro, a prad w tej cenie jest?Jeszcze jedno zabierasz rowery.

Dokładnie, zestaw 10 euro w tym prąd, prysznice toalety. Wygód, raczej jest to łąka z słupkami z prądem , kranami i kontenerami w których są prysznice i toalety. Gwiazdek próżno szukać ale nie jest źle. Czyste i wygodne prysznice z ciepłą wodą. Toaletę wiozę z sobą wiec nie potrzebują. Na polu 230V z gniazdami jak u nas. Wifi też w cenie ale zasiąg raczej słaby i trzeba siedzieć przy knajpce żeby korzystać z neta... ale to na plus bo jest pretekst by wyskoczyć na zimne piwko :)

Zastanawiałem się nad rowerami, ale odpuszczam. Do sklepu około 2 km więc spacerek dobrze zrobi. 

A gdyby kogoś z Was interesowało specyficzne hobby - strzelectwo dynamiczne - i w dniach 5 bądź 6 lipca był w okolicach Kowna, zapraszam na Mistrzostwa Litwy, z dużym udziałem Polaków oraz innych nacji. Specyficzna, bardzo fajna rekreacja z elementami sportu :smirk:

Tutaj http://www.ipsc.lt/index.php?option=com_content&view=article&id=651:lithuania-open-2014&catid=87&Itemid=849 więcej informacji (część po angielsku :)) a strzelnica znajduje się tutaj https://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=lt&t=h&om=0&msa=0&msid=109822330786420394581.00044332fce5fa7e84151&ll=54.961626,24.02225&spn=0.017099,0.037594&z=15&dg=feature , tuż nad brzegiem rzeki Neris ... ;)

• 2 tygodnie później...

Helo,Stef mam jeszcze pytanie na dwa tygodnie bedziesz przedsionek rozkladał,bo sie zastanawiam czy brac balast. i jeszcze jedno o ktorej planujesz wyjezdzac Ja to prawdopodobnie wyjade 29 w niedziele a jak nie to razem z Tobą jak można:)

Witaj.

Przedsionek - tak planuję bo pogoda może być różna a Gabryśka potrzebuje przestrzeni do nauki chodzenia :)

Planuję tydzień nad morzem - bo pewnie dłużej to nie wytrzymamy i potem przemieścimy się o 70 km do Parku Narodowego Gauja - tam już typowe zwiedzanie parku i przepięknych skał, podziemnych jezior itd. Ale wszystko bez ciśnienia, na spokojnie.

My planowaliśmy wyruszyć w poniedziałek, bo znajomy z Opoczna  (którego serdecznie pozdrawiamy) ma dojechać do nas z niedzieli na poniedziałek i rano mieliśmy ruszyć do Bauski, ale dziś zadzwonił i nie wiadomo czy pojedzie. Tak więc jeśli mu się niestety nie uda, to możemy ruszyć w niedzielę, dla nas to żaden problem. Dziś z racji brzydkiej pogody poszliśmy na spacer do sklepu i zakupiliśmy wstępnie prowiant który może postać, dla nas spakować przyczepę to żaden problem. 

Fajnie by było podjechać większą ekipą tym bardziej, że dzieciaki miały by co robić :)

stef, mnie już przekonałeś, jadę  :]

tyle że do poniedziałku to ja już nie zdążę się wybrać (jak ta sójka :mlot:  ), moje pakowanie trwa przy najmniej dwa tygodnie, więc zapewne wyjedziemy z domu około 11 Lipca

po drodze chcemy jeszcze obejrzeć granicę morską Litwy (całe 90 km), więc na Krimalienki dotrzemy gdzieś ok 16-18 lipca, 

a potem albo Saarema/Tallinn, albo Wilno/Troki/Drusienniki

może się nam uda spotkać  :piwo:

BTW: podrzuci ktoś jakąś bezpieczną miejscówkę na szybki nocleg przelotowy w trasie; gdzieś w okolicach Augustów/Suwałki/granica

pozdr

Może na się uda spotkać... 

My pewnie nad morzem nie wytrzymamy 2 tygodnie i przeniesiemy się Parku narodowego Gauja, ale nie wiadomo.

Przykładowe miejsca w Parku Gauja:

1339928518914.jpg1339688847709.jpg

Wyjazd traktuję jako zupełnie lajtowy, bez pośpiechu, bez planów. Jak się spodoba i będzie pogoda to pewnie siedzimy nad morzem i robimy wycieczki a może nie... :) to jest piękne w naszych karawaningowych wakacjach :)

Co do Estonii to pamiętaj, że możesz za free przenocować na jakimś parkingu jedna noc pod warunkiem pozostawienia po sobie porządku - dlatego ten kraj jest taki piękny !!

Ale jeśli nie byleś w Wilnie, Tokach, Druskiennikach i parku Grutoparkas to zawijaj w trasie powrotnej bo warto !!

Jak będziesz chciał nocleg w okolicy Palangi to znajomy polecał kemping: http://www.osupis.lt/ podobno fajny i czysty. Co prawda był tam 2 lata temu ale mam nadzieję, ze dużo się nie pozmieniało.