GregorY Opublikowano 10 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 (edytowane) Proponuję wątek informacyjny dotyczący zmian, unowocześnień, przeróbek, samoróbek, dłubanek i modernizacji. Szerszy opis umieszczany w osobnych wątkach będzie można zalinkować. Może po pobieżnej lekturze czytelnicy wpadną na pomysł - co jeszcze mogę sam zdziałać lub do kogo się zwrócić bo już to robił Starajmy się też udokumentować stosownymi fotkami. Osobiście dzisiaj montowałem chlapacze (wreszcie) oraz praktycznie od nowa zbudowałem tablicę bezpieczników na 230V -każdy obwód na osobnym esie. Jutro rzeźbię po stronie niskiej. Foty wrzucę po finiszu Uporządkowałem schowek z prostownikiem i aku. i na końcu zamontowałem termometr zewnętrzny i wewnętrzny Edytowane 11 Maja 2014 przez GregorY (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COLLINS18 Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 U mnie też wiszą chlapacze w Hobbitku GregorY jakiej pojemności masz akumulator ??? Chcę na drugi sezon zamontować właśnie taką elektrownię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorY Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Wystarcza mi żelowy 20Ah - taki widać na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) Chlapacze! Nie pomyślałem! Zamontuję. Czyli temat przynosi efekt! Cieszę się. Chlapacze są niezbędne bo szkoda podłogi - w czasie deszczu wszystko zostaje na podłodze od spodu. Widziałem kiedyś adrię, która miała ciężką drogę po żwirze i szutrze - za kołami sklejka poszła w drzazgi. Edytowane 11 Maja 2014 przez GregorY (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsport Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 GregorY, To chyba termometr z Jula? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorY Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Jak najbardziej :-) 15 złotych a jaka frajda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 A gdzie wystawiłeś czujnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekk Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Witam ! Na czym wieszacie chlapacze ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorY Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Przewód czujnika poprowadziłem za karniszem i roletą chowając kabelek za czarną uszczelka okienną wewnątrz budki. Koło dolnego zamknięcia wyprowadziłem go na zewnątrz - końcówka lekko wystaje pod oknem. Od strony przedsionka nie miało by to sensu - przy rozłożonym przedsionku podczas upałów termometr pokazywałby bzdury. Co do chlapaczy - jest kilka szkół wieszania. Niektórzy zdejmują koło i przykręcają do plastykowego nadkola, jeszcze inni do aluminiowego profilu montowanego do podłogi. Ja przykręciłem bezpośrednio do podłogi - chlapacz nie wisi pionowo lecz lekko łukuje co moim zdaniem zwiększa powierzchnie ochrony. Otwory na wkręty pociągnąłem sikaflexem ograniczając dostęp wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 (edytowane) A nie byłaby bardziej realna temperatura, gdyby czujnik wyprowadzić pod przyczepą, gdzieś, przy zewnętrznej ramie? Jeśli masz pod oknem, to wystarczy słoneczko i dopiero będą bzdury na wyświetlaczu, a tak masz realną temperaturę w cieniu, przy gruncie. Edytowane 13 Maja 2014 przez Robak70 (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorY Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Teoretycznie tak, ale długość kabla jest ograniczeniem. Podobnie jak wyszukanie otworu w podłodze. Masz kilka wyjść: 4 otwory w każdym narożniku, otwór wentylacyjny w szafce kuchennej (przy zaworach gazu) i ewentualnie przepychanie obok rur odpływowych. Bo logicznym jest, ze swiadomie podłogi nie będziesz dziurawił dla jednego czujnika. Moje mocowanie jest niestety kompromisem, choć czujnik przy podłodze szczególnie rano również będzie przekłamywał ciągnąc temperaturę przy gruncie podczas dużej wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorY Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Zdążyłem zamontować jeszcze drip stop. Ponieważ już było za ciemno na zdjęcia - posłużę się fotką Family-Campu (u nich tez kupowałem, ale proszę tego nie traktować jako reklamę). Mój montaż w odróżnieniu od tego na załączonym zdjęciu sięga z dwóch stron do kolorowego paska. Przydatne w czasie jazdy i podczas postoju bez przedsionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorY Opublikowano 24 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Zamknąłem przyczepę - koniec robót z zewnątrz... uszczelka przedniego okna i klin na swoim miejscu (palce mam pomiażdżone....) Jutro tylko elektryka (niskie napięcie) i zaczynam pakować budkę na Boże Ciało... ale jestem zmęczony................................................................................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasjonat Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Męcz się męcz, a wówczas satysfakcja większa. Powodzenia Zdążyłem zamontować jeszcze drip stop. Ponieważ już było za ciemno na zdjęcia - posłużę się fotką Family-Campu (u nich tez kupowałem, ale proszę tego nie traktować jako reklamę). Mój montaż w odróżnieniu od tego na załączonym zdjęciu sięga z dwóch stron do kolorowego paska. Przydatne w czasie jazdy i podczas postoju bez przedsionka. W czasie jazdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorY Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Tak. Woda nie włazi tak do budki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi