Skocz do zawartości

Abi Award Nightstar zasilacz Logic 1 Limited CD300

bigozz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych użytkowników. Stałem się posiadaczem tej oto przyczepki, jak zwykle jest kilka ale, większość tych mniejszych usterek już się pozbyłem pozostaje niestety ta najtrudniejsza.

Zatem do rzeczy:

Po podłączeniu zasilania 230V do gniazda zewnętrznego wszystko w przyczepie działa bez problemu, zarówno to co na 230V AC jak i na 12V DC.

Przyczepa posiada akumulator żelowy, który powinien być ładowany w trakcie podpięcia do sieci.

Problem polega na tym, że po odłączeniu zasilania sieciowego zasilanie w przyczepie znika. Nie działa totalnie nic.

Zasilacz to Logic 1 Limited CD300. Włącznik zasilania na jego obudowie działa, przyczepione są do niego 3 uchwyty z bezpiecznikami, z obudowy zasilacza wychodzi przewód czerwony na który pojawia się 12V do jednego z bezpieczników i czarny do punktu zbiorczego mas lub zacisku minus jak kto woli. Do pozostałych dwóch bezpieczników dochodzi zielony przewód z akumulatora zmostkowany z cienkim czerwonym który również idzie do bezpiecznika.

Przewody wychodzą z bezpieczników i wędrują gdzieś w przyczepkę.

Zauważyłem że gdy zmostkuję te dwa przewody grube zielony i czerwony to zasilanie 12V jest.

Dodatkowo na panelu nad piecem jest przełącznik car <-> wan, w momencie gdy przyczepa podłączona jest do zasilania świeci się na zielono gdy ją odepnę na czerwono, ale nic ten włącznik nie powoduje.

Wszystkie bezpieczniki w cepce sprawne, dodam tylko, że szare złącze było uszkodzone i znalazłem gołe przewody podczepione pod ramę, możliwe, że zrobiły zwarcie.

Czekam na propozycje co dalej robić, od razu szukać innego zasilacza.

Dziękuję z góry za wszelką pomoc.

Dziś w myśl powiedzenia "sięgaj tam gdzie wzrok nie sięga" :) wziąłem śrubokręt i postanowiłem zajrzeć w każde możliwe do rozkręcenia miejsce :) i tak oto ujrzałem kolejne bezpieczniki ukryte za klapką nad zlewem w przedziale kuchennym, swoją drogą to już 3 skrzyneczka z bezpiecznikami jaką odkryłem. W każdym bądź razie wszystko zaczęło działać jak należy i nawet przełącznik car <-> wan wiem już po co jest :). Temat uważam za zamknięty :)