automaciek Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Zainspirowany pomysłami kolegów i załamany cenami rozwiązań gotowych podjąłem decyzję o wykonaniu klimatyzatora we własnym zakresie. Podstawą będzie monoblok domowy pro klima używany o poborze prądu 820 W. Widok bez obudowy : Zaplanowałem i wykonałem ramę nośna z blachy aluminiowej 2mm i kątowników 20 mm o wymiarach 30x90 cm. Całość umieszczę pod kanapą przednią gdzie mam wolna przestrzeń o wym. 35x35x95 cm. Rama z zamontowanym podzespołami zamknięta zostanie w pudle ze styropianu podłogowego 20mm co zapewni wyciszenie i izolacje drgań. Pobór powietrza i wywiew po stronie gorącej będzie się odbywał przez podłogę (otwory średnicy 100mm) odpływ skropliny również , takie rozwiązanie pozwoli na łatwe wyjęcie całości z przyczepy. Z czasem zamieszczę dalszą relację z budowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maarec Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 powodzenia w przeróbkach. mam taki monoblok, wielokrotnie chodziło mi po głowie jego rozłączenie i przeróbka, ale nie podjąłem tego tematu. pamiętaj o pozostawieniu trochę miejsca dookoła klimatyzatora aby całość mogła się chłodzić i nie powodować zagrożenia pożarowego. czekam na relację, najlepiej z rozpiską kosztów (odessanie czynnika, pospawanie i napełnienie)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezarr Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Ciekawa sprawa, na forum były już takie tematy ale w niektórych poznikały już zdjęcia Ciekawe jak to będzie wyglądało u Ciebie, Powodzenia http://forum.karawaning.pl/topic/10891-klimatyzacja-w%C5%82asnej-roboty-co-s%C4%85dzicie/ http://forum.karawaning.pl/topic/1259-klima/ http://forum.karawaning.pl/topic/71-klimatyzacja-w-przyczepie-instalacja-klimatyzacji-w-przyczep/ http://forum.karawaning.pl/topic/7651-klima-tyzacja-monta%C5%BC-u-kluch%C3%B3w/?hl=klimatyzacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
automaciek Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Koszty.... Jak na razie monoblok 250 pln i Alu na ramę 50. Udało mi się tak wyciąć rurki że uniknąłem rozszczelniania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
automaciek Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Udało mi się poczynić kolejne kroki w budowie: Rama wykonana z blachy alu 2mm i kątownika alu 20mm wyposażona została w wanienkę na skropliny z parownika oraz otwory wlotowy i wylotowy w części gorącej [skraplacza i sprężarki]. Wanienkę wykonałem przy użyciu aluminiowej taśmy dekarskiej na podkładzie bitumicznym, którą klei się na gorąco, brzegi mają 20mm wysokości. Odpływ skroplin ma postać rurki miedzianej [8mm od LPG] wyprowadzonej w światło otworu wylotowego gorącego powietrza. Cała rama łączona przy użyciu nitów zrywalnych. Są już śruby mocowania agregatu. Wentylatory zamocowałem do ramy kątownikami alu i nitami przez piankę 6mm XPS [castorama pod panele] która uszczelnia wylot i tłumi drgania. Wszelkie połączenia plastikowej obudowy kleiłem HOTglue aby nie rezonowały. CDN... P.S. Do moderatorów, właśnie zauważyłem że wątek wylądował z mojej winy nie w tym dziale co powinien. Proszę o przeniesienie do "Instalacje sanitarne i lodówki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
automaciek Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Udało mi się poczynić kolejne kroki w budowie: zamocować podzespoły oraz wykonać zabudowę z płyt spienionego polistyrenu 2mm i część przegród. Tu widać wlot powietrza z kabiny [ będzie filtr powietrza taki samochodowy] oraz wylot do kabiny [góra] a tutaj widać przepływ powietrza przez kolejne podzespoły. Brakuje jeszcze poziomej przegrody nad parownikiem. do zakończenia pozostało wykonać połączenia elektryczne oraz okleić całość styropianem 20mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasjonat Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Trochę to PCV pienione 2mm. jest liche bo wiotkie jak na obudowę poza tym jeśli agregat się grzeje to od ciepła obudowa się stopi / zdeformuje, a przy większej temperaturze może się zapalić. Zamiast nitów ten materiał doskonale klei się cyjanopanem (kropelką) Jak masz jakieś ścinki tego samego materiału to wklej w narożniki paski zestawiając rogi i podlewając kropelką by swobodnie zciekała po spoine od góry do dołu . Kropelka spenetruje spoinę i lepiej będzie się trzymać niż na tych nitach.(nie rozerwiesz spoiny po 5min) . Te nity wylecą Tobie od drgań po czasie . Kropelką kątowniki alu też do tego pvc przykleisz ale powierzchnię aluminium trzeba zmatować -zarysować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
automaciek Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Płyty polistyrenu będę kleił do płyt styropianu a to powinno zapewnić sztywność, natomiast agregat jest chłodzony razem ze skraplaczem. Zgodnie z sugestią postaram się połączenia nitowane potraktować klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
automaciek Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Po długiej przerwie wróciłem do prac, przyczepa zaparkowana przed domem. Oto efekty. Skrzynkę uszczelniłem szarą taśmą piankową z casto..... i opasałem dwoma pasami ładunkowymi które trzymają ją w kupie i pozwalają przenosić zarazem. klimatyzator musiałem zainstalować przesunięty o ok 15cm w lewo gdyż musiałem uniknąć kolizji kratek wlotowej i wylotowej z ramą i przewodem gazowym pod podłogą. Było mi to zresztą na rękę gdyż zajął niewykorzystaną przestrzeń obok zbiornika na wodę. Otwory w podłodze mają 150mm średnicy i są dokłanie uszczelnione. Kratka wylotowa zimnego powietrza ma średnicę 125mm i jest skierowana ukośnie w górę do środka przyczepy [ gdy żonka stoi przy kuchni to jej sukienkę lekko podwiewa ] a zasysanie odbywa się poprzez otwory pod kanapami i za oparciami kanap. Panel sterujący zabudowałem w plastikowej obudowie [ze sklepu z częściami elektronicznym] i podłączyłem skrętką komputerową zakończoną wtykami, dzięki czemu mogę panel i agregat wymontować z przyczepy i podłączyć poza nią. Sprawność agregatu to ok 14 stopni C , w sobotę w słońcu było lekko 40`C a w przyczepie 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
automaciek Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Oczywiście całe urządzenie przetestowane kilkadziesiąt godzin przed zainstalowaniem oraz kolejne kilkadziesiąt po zainstalowaniu. Wszystko gra, nic się nie przegrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witus Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Ile waży taka kompaktowa klimatyzacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
automaciek Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Jeśli dobrze pamiętam to 23kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazowiec45 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Brawo! Podziwiam pomysły . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketrab Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 No no Chylę czoła Gratulacje oby służyła długo i chłodziwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wikikalisz Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Twoja aktywność mobilizuje mnie do działania. Mam monoblok, taki pomysł "chodził mi po głowie" już dawno jednak obawiałem się zakresu prac i że może się cos nie udać. Widać, że można. ZABIERAM SIĘ DO PRACY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi