P_JA Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Nowe ceny winiet na rok 2014 AUSTRIA 10-dniowa winieta 8,50€ Masa brutto pojazdu z winietą 10-dniową (DMC) jeżeli pojazd silnikowy jest do 3,5 tony włącznie, uprawnia do korzystania z dróg w okresie dziesięciu kolejnych dni kalendarzowych. 2-miesięczna winieta 24,80€ Wyposażone w 2-miesięczne winiety samochody do 3,5 tony, mają prawo do korzystania z dróg w okresie dwóch miesięcy. Roczne zezwolenie 82,70€ Uprawnia do korzystania z dróg na rok kalendarzowy. CZECHY Winiety Czechy 2014 Koszt dla auta do 3,5t:Roczna 1.500 koronMiesięczna 440 koron10 dniowa 310 koron Winiety w Czechach 2014 mapa bez zmian w stosunku do 2013 SŁOWACJA Wysokość opłat za przejazd autostradami i drogami szybkiego ruchu na Słowacji w 2014 roku dla pojazdów do 3,5 tony pozostanie bez zmian - informuje Narodowe Centrum Turystyki Słowackiej w Polsce. Najkrótsza 10-dniowa winieta kosztuje 10 € 30-dniowa kosztuje 14 € roczna, która jest ważna do 31 stycznia 2015 roku kosztuje 50 € Winiety uprawniające do przejazdu po autostradach, drogach szybkiego ruchu i drogach I kategorii można kupić na wszystkich stacjach benzynowych na Słowacji. Dla samochodów osobowych z przyczepami, których całkowita masa pojazdu przekracza 3,5 tony, obowiązuje dodatkowa winieta /nakleja się na samochód ciągnący przyczepę/. Samochody campingowe oraz kampery powyżej 3,5 tony potrzebują również dwie winiety. SŁOWENIA Od 2014 r. obowiązuje nowa kategoria pojazdów 2B, obejmująca dwuśladowe pojazdy silnikowe, których wysokość przekracza 1,30 m, a których maksymalna dopuszczalna masa nie przekracza 3,5 tony. Kierowcy pojazdów kategorii 2B za przyszłoroczną winietę roczną będą musieli zapłacić 220€, miesięczną 80€, a tygodniową 40€. Lista samochodów objętych nowymi przepisami została udostępniona na stronie Zarządu Słoweńskich Autostrad (DARS). Dla samochodów kempingowych oraz dwuśladowych pojazdów silnikowych, których wysokość nie przekracza 1,30 m, a maksymalna dopuszczalna masa nie przekracza 3,5 tony, ceny winiet kształtują się następująco: roczna 110€, miesięczna 30€, a tygodniowa 15€. Roczna winieta Roczna winieta Roczna winieta dla bieżącego roku obowiązuje od 1 Grudnia poprzedniego roku do dnia 31Stycznia przyszłego roku (łącznie 14 miesięcy). Winiety półroczne Winieta miesięczna Winieta miesięczna Miesięczna winieta jest ważna od momentu zakupu winiet do końca dnia, tyle samo w ciągu miesiąca od daty zakupu, lub do ostatniego dnia miesiąca na kolejny miesiąc, jeżeli taki dzień nie jest. Winieta tygodniowa Winieta tygodniowa Tygodniowa winieta jest ważny przez siedem kolejnych dni kalendarzowych od daty określonej przez użytkownika w momencie zakupu. Pozdrawiam i szerokiej drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ir & Ed Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 winiety 2014 < zapraszamy Pozdrawiamy, Ir & Ed PS 'sztuka pisania jest sztuką skracania, a zwięzłość jest siostrą talentu.' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jubi-tom Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Słowenia mocno podrożała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ir & Ed Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Kliknij na oba auta na mojej mapie, dowiesz się więcej... < zapraszamy Mureck w punkcie A < paliwo tańsze niż w SLO i HR, płatność tylko gotówka. Pozdrawiam, Ir & Ed PS Jak oddalisz znajdziesz całość. Edytowane 27 Stycznia 2014 przez ired (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terenowiec Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Trzeba temat zapamiętać, bo do sezonu już niewiele czasu pozostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Commander Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 P_JA Szkoda że nie dopisałeś gdzie opłata za przyczepę nie jest wymagana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ir & Ed Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) @Commander Czy można kochać muchę, która co chwilę tnie? Pozdrawiam, Ed Edytowane 27 Stycznia 2014 przez ired (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jubi-tom Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Mureck - Ptuj droga jest normalna ??? bo ja mam duży zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pierzasty Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Z tego co doczytałem na stronie podanej przez Ireda, to ta droższa opcja obowiązuje auto, które na wysokości przedniej osi przekracza 130 cm wysokości. Czy dobrze sobie to zinterpretowałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ir & Ed Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Mureck - Ptuj droga jest normalna ??? bo ja mam duży zestaw @jubi-tom Objazd Mureck - Lenart - Ptuj przejachaliśmy wielokrotnie zestawem auto + przyczepa w obie strony, więcej ... < zapraszamy Na tegoroczne (2014) "wygrzewanie kosteczek" do HR na pewno pojedziemy tym objazdem. Pozdrawiamy, Ir + Ed = seniorzy karawaningu Edytowane 27 Stycznia 2014 przez ired (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gusia-s Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Mureck - Ptuj droga jest normalna ??? bo ja mam duży zestaw W zasadzie normalna - tyle że w ubiegłym roku kawałek był rozkopany zaraz za Mureckiem, myśleliśmy że wjechaliśmy w jakieś pole a było to w środku nocy, ale po kilku-nastu??? -dziesięciu??? metrach wszystko wróciło do normy. Myślę, że w tym roku powinna być już ok bo to naprawdę był kawałeczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_JA Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Niestety coraz częściej trzeba przeliczać koszty podróży. Commander, jeżeli chodzi o nie pobieranie opłat za przyczepę, w przypadku kiedy holownik nie przekracza 3.5t, to trzeba wymienić kraje; (oczywiście z tych opisanych w moim pierwszym wypracowaniu) - Czechy - Austria - Słowenia Koledzy skorygujcie proszę jeżeli "skłamałem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Commander Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Dzięki wielkie P-JA Od siebie dodam, ze jeszcze bez opłat za budkę w zestawie do 3,5 T jest na Słowacji Węgrzech - tu e matryca bez zmian 4780 forintow. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ir & Ed Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Niedokończona autostrada A4 (SLO) < info, objazdem będziemy jeżdzić jeszcze długo ... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jubi-tom Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Na Czechy jest opłata za auto do 3.5t a za cepkę nie ma dodatkowej opłaty nawet jak zestaw przekracza 3.5t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi