ketrab Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Witajcie, co nieco się już naczytałem i sądzimy z żoną iż wiemy co nam potrzeba na naszą pierwszą przyczepkę tak by spędziła z nami kilka najbliższych lat. Przesiadamy się z namiotu Mamy Volvo V70 rok 2004 2,4 benzyna 125kW DMC2280kg, MW 1359kg którego z zamiłowania prędko nie zmienimy I do kompletu poszukujemy przyczepki: 0 BEZWYPADKOWA !!! NIE zawilgocona, zatęchła i takie tam oczywistości 1 przyczepy z łózkiem piętrowym (2ka dzieciaków) + podkowa rozkładana na łóżko (2ka dorosłych) + Łazienka pośrodku (może być bez prysznica) + Kuchnia 2 buda mieszkalna do 4,8 metra to chyba max 3 DMC 1200kg lub 1100kg ale tylko przy niskiej MW (tzn aby te przysłowiowe 100 - 150 kg ładowności jednak miała) to tak dla świętego spokoju by wsadzić do niej ponton z silnikiem (bo przy 2ce dzieciaków kanapy już nie złożę tak by zapakować wszystko do bagażnika a teraz jeszcze znów wózek wrócił a w boxie na dachu jadą ciuchy i śpiwory i inne lekkie graty) 4 rok 2004 lub nowsza bo to już wnętrze bardziej nowoczesne - ale wiadomo stan wygrywa w razie gdyby tak co do czego 5 stabilizator 6 roleta lub przedsionek 7 ciepła H2O bardzo konieczna nie jest ale mile widziana 8 tylko niemiecka ( HOBBY, LMC, FENDT, BURSTNER ) 9 ogrzewanie z rozprowadzeniem 10 kuchnia, gaz/230/12 z lodówką taką większą (ale nie aż z tych pod sufit - he he) tylko taka od blatu do podłogi 11 okna z roletami i moskitjerami, gdyby była też taka w drzwiach to fajnie 12 WC kasetowe wyciągane z zewnątrz 13 totalny max po długich rozmowach to 30tys pln ale wiadomo... trochę taniej = dużo lepiej i oczywiście już beż doinwestowywania na dzień dobry 14 mam nadzieję że nie jesteśmy zbyt wymagający... zlokalizowaliśmy takie sztuki które się nam dość podobają: http://allegro.pl/lmc-400-2007-8r-4-osobowa-z-przedsionkiem-hobby-i3844835157.html http://center-camp.pl/p,s,oferta,oferta,10,produkt,777.html http://otomoto.pl/hobby-hobby-400-kb-de-luxe-easy-T3909543.html była jeszcze jednostka kolegi Ivana (Fendt 410) choć już to prawdopodobnie nie aktualne (dziś się ma okazać) Prosilibyśmy bardzo o jakieś wypowiedzi na temat tych 3ech (do Bierunia być może uda mi się podjechać w pt. lub sob.) Dzięki wielkie pozdrawiamy Bartek i Dominika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cytrus Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 tej marki nie wymieniłeś ale też się mieści w 1200 DMC Adria 502 DK. 960 kg MW - łóżka piętrowe, łóżko w środkowej częsci przyczepy, duże łóżko z przodu, łazienka a w niej wszystko co możliwe, WC kaseta,kuchnia 3 palniki, lodówka. Ja też poszukiwałem przyczepy do DMC 1200 kg i miałem podobne wymagania i wybrałem Adrie. Chyba największa przyczepa z tych co wymieniłeś i najniższe DMC, Adria to taka trochę Ikea moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alan Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Witam tez jestem w trakcie szukania przyczepki jutro jade do Bierunia tutaj jest wlasnie mowa o tej co sie wam podoba http://forum.karawaning.pl/topic/15830-pro%C5%9Bba-o-ocene-pomoc/ pozdrawiam A tu znalazlem taka sama a inna waga http://otomoto.pl/burstner-fun-480tk-przedsionek-2005r-T4111075.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcellos Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 DMC może różnić się w zależności od wersji wyposażenia oraz indywidualnych preferencji kupującego (często sam kupujący wybiera DMC w widełkach dopuszczanych przez homologację). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidknaus Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 burstner,chyba najlepszy,najlepiej rozłożone ma wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketrab Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Hej, faktycznie Adrii nie wymieniłem bo choć ten model na serio fajny i można wyszukać 1200 DCM (choć wiekszosc ma DCM 1300kg) to wielkość budki 5,2 metra - może rozważę na 2gą jak już mi dzieciaki podrosną a dalej bedą chciały jeździć z nami Nawet ten Burstner 480TK już mocno duży No chyba że moje obawy są nieuzasadnione i taką dużą manewruje się równie miło i przyjemnie... to proszę mnie naprostować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko6 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Rozkładane łóżko w Hobby, to raczej porażka. Chyba , że dla malucha dla nastolatka troszkę bardziej wyrośniętego to już nie. Mam takie łóżko w Burstnerze, więc wiem co piszę. Długość przyczepy 4 m. a niecałe 5 m. w zasadzie na drodze nie będzie miała dla Ciebie znaczenia. Jak cofniesz z cztero metrowa to i z piecio metrowa dasz rade. Natomiast na kempingu ogromne, oczywiście na plus. Burstner ma jeszcze jedna niewątpliwą zaletę. zaletę dodatkowy stolik, lub spanie. DMC. liczona jest z pełnymi zbiornikiem wody i zbiornikiem w toalecie. Chyba , że jest jeden do wszystkiego. Do tego jeszcze wchodzi butla gazowa. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez marko6 (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketrab Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Rozkładane łóżko w Hobby, to raczej porażka. Chyba , że dla malucha dla nastolatka troszkę bardziej wyrośniętego to już nie. DMC. liczona jest z pełnymi zbiornikiem wody i zbiornikiem w toalecie. Chyba , że jest jeden do wszystkiego. Do tego jeszcze wchodzi butla gazowa. 1 To istotna informacja z tym rozkładanym łóżkiem, a mógłbyś opisać z czym są kłopoty, niedogodności?? 2 Odnośnie Burstnera to mam pytanie czy chodziło Ci o MW liczoną wraz z pełnymi zbiornikami i butlą gazową? bo to różnica in plus by była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko6 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Tak MW w każdej przyczepie jest liczone z wodą i butlą gazową. Różnica między MW a DMC to ładowność. Jeśli masz powiedzmy 150 kg ładowności to możesz sobie dodać wagę wagę wody jeśli będziesz jechał z pustymi zbiornikami. Jeśli jedna butla gazowa to nie musisz jej liczyć jako ładunek. Rozkładane łóżko ma jedną zaletę. Nie zajmuje miejsca, błyskawicznie się rozkłada. U mnie takie łóżko miało a w zasadzie ma 50 kg " ładowności" - podane przez producenta. Natomiast jak się kładło dziecko o wadze-ok. 45 kg to dolna płyta już się dosyć ładnie uginała. Spód to dwie dosyć cienkie płyty łączone na całej długości zawiasami. Jestem pewien, że piętrus na stałe ma większą " nośność" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturo43 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Tez szukam i niestety wiecej ciekawych ofert jest w wielopolsce i na mazowszu ... niestety daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Tak MW w każdej przyczepie jest liczone z wodą i butlą gazową. Różnica między MW a DMC to ładowność. Jeśli masz powiedzmy 150 kg ładowności to możesz sobie dodać wagę wagę wody jeśli będziesz jechał z pustymi zbiornikami. Jeśli jedna butla gazowa to nie musisz jej liczyć jako ładunek. Rozkładane łóżko ma jedną zaletę. Nie zajmuje miejsca, błyskawicznie się rozkłada. U mnie takie łóżko miało a w zasadzie ma 50 kg " ładowności" - podane przez producenta. Natomiast jak się kładło dziecko o wadze-ok. 45 kg to dolna płyta już się dosyć ładnie uginała. Spód to dwie dosyć cienkie płyty łączone na całej długości zawiasami. Jestem pewien, że piętrus na stałe ma większą " nośność" DMC to dopuszczalna masa całkowita więc nie ma różnicy czy masz wodę w zbiornikach czy butla pełna czy pusta - w sumie w czasie kontrolnego ważenia przyczepy na drodze nie możesz mieć większej wagi niż wpisane DMC przyczepy w jej papierach. Zrozumiałe jest, że gdy zbiorniki puste możesz załadować więcej innych "maneli" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko6 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Ed w sumie nie bardzo wiem o co Ci się rozchodzi. Tłumaczysz to samo co ja. Oczywiście, że masło jest maślane. Dla kolegi ketrab było istotne, czy brak przykładowo 50 litrów wody w przyczepie. Pozwoli mu załadować dodatkowe 50kg. bagażu i taka odpowiedź otrzymał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TURTL Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Witam. Z tego co mi wiadomo to Stefan46 kupił kamperka i ma do sprzedania ładną przyczepkę, zadbaną i na poziomie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketrab Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Witam. Z tego co mi wiadomo to Stefan46 kupił kamperka i ma do sprzedania ładną przyczepkę, zadbaną i na poziomie ... Dzięki sprawdziłem DMC już mnie nie puszcza max to 1200kg marko6 i ed spokojnie panowie wiem na czym polega różnica międzi MW a DMC, i info iż niska ładowność nie musi być jeszcze pomniejszana o płyny i gaz jest dla mnie w tym wypadku istotna dzięki pytanie czy jest to stała zasada u wszystkich producentów niemieckich przyczep?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strus251 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Pamiętaj tylko, że dane te są z momentu sprzedaży w saloni nowej sztuki. Potem, każda modyfikacja, poprawa komfortu, itd ( np: dołożony mower, solar, itp.) Wchodzą już w ładowność cepki a nie w jej MW w papierach. Polecam poczytać wątek "ile ważą Wasze cepki" czy jakoś tak. Wiele osób się zdziwilo, nie ukrywam, Ja również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi