Skocz do zawartości

Szukam przyczepy, jakie modele?

poss123
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem

Od kilku lat chcę kupić kampera/przyczepkę i żonka powiedziała w końcu "tak" :yay:

Stanęło na przyczepce, tańsza w zakupie, tańsza w serwisie, od tego zaczniemy.

Założenia:

• będzie używana głównie do turystyki objazdowej po Polsce/Europie + 1-2 tygodnie w roku stacjonarnie nad jeziorem
  • DMC do 950kg (wtedy nie będe musiał płacić viatolla, mam B+E)
  • 4 osoby (2 dorosłe + 2 małe)
  • łazienka (toaleta-preferowana kaseta, ale nie koniecznie, brodzik - co by się chociaż z konewki czasem przemyć)
  • przedesionek przyda się na ten tydzień nad jeziorem
  • rocznik ma mniejsze znaczenie niż stan
  • Budżet: +/-10.000 zł - ale elastycznie, wszystko zależy od stanu i wyposażenia

Pytanka: Wąskie gardło to DMC <=950kg, 4 spania, łazienka. Jakie marki i modele spełniają powyzsze założenia. Są jakieś serwisy które segregują przyczepki względem parametrów takich jak DMC, ilość łóżek, łazienka itp, które naprowadziły by mnie w jakich modelach szukać?

WESOŁYCH ŚWIĄT :)

pozdrawiam

poss

• Odpowiedzi 35
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A które euro ma autko .... bo jak wysokie ( 4 lub 5) to nie ma się czego bać bo viatoll to nie majątek a ciężko będzie znaleźć budę w tym dmc (pamiętaj że dobrze by było żeby miała chociaż 100-150 kg ładowności na graty). Jak masz prawko to nie ograniczałbym się do 3,5t 

A które euro ma autko .... bo jak wysokie ( 4 lub 5) to nie ma się czego bać bo viatoll to nie majątek a ciężko będzie znaleźć budę w tym dmc (pamiętaj że dobrze by było żeby miała chociaż 100-150 kg ładowności na graty). Jak masz prawko to nie ograniczałbym się do 3,5t 

Nie wiem :niewiem: . Honda Odyssey 2000 r. (amerykaniec)

W pierwszej kolejności szukam DMC do 950kg (viatoll, żona mnie zmieni), jak długo nic nie znajdę to odpuszczę to DMC. Ładowność ok 150kg mi wystarczy bo bagażnik w Hondzie mam taki że smarta zaparkujesz :yes:

...

Stanęło na przyczepce, tańsza w zakupie, tańsza w serwisie, od tego zaczniemy.

...

Bardzo słusznie.

.

Przy pierwszej budce wyklarują się potrzeby i już będziesz wiedział czego chcesz.

Wydaje mi się że nie łatwo będzie znaleźć egzemplarz na podanych warunkach, musisz pamiętać, że o ile z trudem znajdziesz, to misi ona jeszcze być w miarę zdatna do użytku, coby potem sprzedać a nie bujać się aż zgnije.

Powodzenia.

W jednym komisie w Ostrowie Wielkopolskim był ładny ze zdjęć Dethleffs New Line z lat 90-tych spełniający wszystkie moje potrzeby. Za długo się tam wybierałem (360 km w jedną stronę)... no i ktoś kupił. Ale da się, więc szukam, tylko właśnie nie wiem jak wyłuskać takie modele które spełnią te moje założenia.

VIATOLL to nie majątek -może tam bliżej trójmiasta jest więcej bramek , a jak byście tak patrzyli  na koszty to honda byłaby za droga w utrzymaniu - więc znajdźcie sobie większą budkę bo na pewno taka jak piszesz będzie za mała dla 2 maluchów , a żona do końca życia znienawidzi cepki i będziecie musieli na kwatery jezdzic :). Ja zacząłem od 2 osi i na razie puki dzieci nie będą mieli po nascie lat nie zamienię na mniejszą a jeżdżę dużo z cepką .

Powertuj w ogłoszeniach. Tak jak pisał Pierzasty, francuzki ( Sterkeman, Caravelair, Gruau ) będą spełniały Twoje wymagania i jak najbardziej w Twoim budżecie. .

Dzięki, to już jakieś namiary wstępne mam, zaraz przeglądam :)

VIATOLL to nie majątek -może tam bliżej trójmiasta jest więcej bramek , a jak byście tak patrzyli  na koszty to honda byłaby za droga w utrzymaniu - więc znajdźcie sobie większą budkę bo na pewno taka jak piszesz będzie za mała dla 2 maluchów , a żona do końca życia znienawidzi cepki i będziecie musieli na kwatery jezdzic :). Ja zacząłem od 2 osi i na razie puki dzieci nie będą mieli po nascie lat nie zamienię na mniejszą a jeżdżę dużo z cepką .

Zaczynałem rozważania od największej mozliwej jaką mogę zapiąć na hak (1800kg), i tak ewoluowałem w myślach w kierunku jednak cepki małej.

Jak pisałem interesuje nas głównie turystyka objazdowa (poręczność i ekonomika mniejszej lepsza), główna funkcja przyczepy to wygodne spanie w ciepłym, ciepły posiłek, podstawowa toaleta, raczej nie planujemy spędzać w niej czasu w ciągu dnia - ewentualne schronienie przed deszczem.

Jakieś małe doświadczenie w karawaningu mamy. Byliśmy z wypożyczonym knausem sudwindem 2 tygodnie objazdowo po Norwegii, nowym kamperem na tydzień we Włoszech północnych na krótki objazd i kilka razy stacjonarnie nad jeziorem różnymi cepkami - stąd mamy już jakieś przemyślenia.

Viatoll jest tylko kolejnym elemntem który skłania mnie do małej przyczepki, a jak mam kupić małą 1100kg to poszukam małej do 950kg :) A jak nie znajdę ładnej małej to poszukam ładnej średniej i też fajnie :yes:

Ale jakby jeździć tylko na wakacje stacjonarne to jasne że z największą jaką się da.

pozdrawiam

poss

Edytowane przez poss123 (wyświetl historię edycji)

Biorąc pod uwagę cenę , rocznik , wyposażenie oraz rodzaj uszkodzenia,ta przyczepa jest ciekawą w moim mniemaniu ofertą :

-http://otomoto.pl/caravelair-soleria-T3830730.html

Ok. Poszycie można polepić byle jak, jeśli się nie jest estetą, ale:

- brak w niej jednak łóżka (nie wiem, czy w ogóle jest stelaż)

- nie sądzę aby był bojler (jak się domyślam nie jest to warunek konieczny)

- przednia lewa podpora dziwnie wykręcona (obstawiam, że jest wykręcona tylko "pro forma" - uszkodzona podłoga lub podpora)

- o połamanym zderzaku i braku lewej lampy nie wspominam

- wisi na ogłoszeniach koło roku (raczej nie cukierek)

- brak przedsionka

Mając na uwadze powyższe, doprowadzenie jest do stanu używalności i zgodności z oczekiwaniami poss123 wymagać będzie dobrych kilku kolejnych tysięcy (3-5, choć w wersji na tip-top i dychę można szykować :-)). Reasumując wyjdzie 30%-50% powyżej zakładanego budżetu. Dodatkowo dla rodziny 2+2 to czarno widzę jej walory funkcjonalne.

Edytowane przez marcellos (wyświetl historię edycji)

Ok. Poszycie można polepić byle jak, jeśli się nie jest estetą, ale:

- brak w niej jednak łóżka (nie wiem, czy w ogóle jest stelaż)

- nie sądzę aby był bojler (jak się domyślam nie jest to warunek konieczny)

- przednia lewa podpora dziwnie wykręcona (obstawiam, że jest wykręcona tylko "pro forma" - uszkodzona podłoga lub podpora)

- o połamanym zderzaku i braku lewej lampy nie wspominam

- wisi na ogłoszeniach koło roku (raczej nie cukierek)

- brak przedsionka

Mając na uwadze powyższe, doprowadzenie jest do stanu używalności i zgodności z oczekiwaniami poss123 wymagać będzie dobrych kilku kolejnych tysięcy (3-5, choć w wersji na tip-top i dychę można szykować :-)). Reasumując wyjdzie 30%-50% powyżej zakładanego budżetu. Dodatkowo dla rodziny 2+2 to czarno widzę jej walory funkcjonalne.

Marcellos, masz stuprocentową rację. Ta przyczepa nie warta jest tej ceny. Ponadto zdawkowy opis i symboliczne zdjęcia nie pokazujące znaczących elementów jedyne co się może zgadzać to pierwszy właściciel i jak nie zejdzie z ceny to chyba ostatni. Ja osobiście odradzam ten egzemplarz. Poss daruj ją sobie, przy marce możesz zostać, ja też mam tej firmy i jestem zadowolony, oprócz brodzika mam wszystko to co Ty potrzebujesz, a więc znaleźć można na pewno, tylko trzeba poszukać. Acha jeszcze jedno ten model też chyba nie ma brodzika.

Poss a czy Ty naprawde potrzebujesz brodzika? Wedlug Mnie lepiej by bylo kupic przenosny prysznic i ew. z niego korzystac a nie moze 1 na 5 w cepce. Tez kiedys chcialem pelna lazienke w cepece idobrze ze mnie z niej wyleczono (jako warunek konieczny).

Poss a czy Ty naprawde potrzebujesz brodzika? Wedlug Mnie lepiej by bylo kupic przenosny prysznic i ew. z niego korzystac a nie moze 1 na 5 w cepce. Tez kiedys chcialem pelna lazienke w cepece idobrze ze mnie z niej wyleczono (jako warunek konieczny).

Przynajmniej mamy miej wilgoci w cepce. Chyba, że ktoś ma malutkie dzieci. Ale w sumie od tego są lekkie wanienki, może nawet są bardziej poręczne od brodzika.