kera76 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Witam ponownie Mam pytanie do bardziej doswiadczonych forumowiczów. Jak zamontować uchwyty do stelazu przedsionka i czy wiercenie dziur nie ma wplywu na szczelnośc cepki.Mam taka na oku,ale nie ma zamontowatych w/w ychwytów a ma nowy przedsionek,kupiona w nl. i zastanawia mnie dlaczego ktos kupil nowy namiot i z nim sprzedaje cepkę.Oczywiście to jest plus ,ze nowy namiot,ale czemu ktos z nim sprzedaje,sprzedający twierdzi ,ze tylko u nas jest tak,ze kazdy chce zarobić i ogalaca przedmiot sprzedazy a u nich wszyscy są uczciwi,ale jakos ciezko mi w to uwierzyć link do tej cepy http://allegro.pl/tec-490-1995r-idealny-nowym-namiot-nowa-cena-i3765538911.html moze wyrazicie swoje opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofer Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) moze wyrazicie swoje opinie? Witam ! Ja widzę 3 uchwyty mocujące, być może tyle dla tego przedsionka wystarczy. Montaż uchwytów dla rurek (takich wymagających wiercenia) nie naruszy szczelności, o ile zostanie przeprowadzony fachowo. Innymi słowy, wkręty muszą trafić w stelaż konstrukcji ściany (nie w blachę i styropian) i miejsce wiercenia zostanie uszczelnione masą butylową. Poza tym, są w sprzedaży różne rodzaje uchwytów dla rurek przedsionka, których nie mocuje się na stałe, a jedynie wkłada się je w likszparę dla kedry przedsionka, tylko na czas jego używania. Edytowane 14 Grudnia 2013 przez Kristofer (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rover Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Jeśli ma nowy namiot to może ten namiot jest z systemem mocowania na podwójną kedrę typu quick-lock. Wtedy nie potrzeba żadnych uchwytów na ścianie przyczepy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kera76 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Sprzedający w rozmowie tel. powiedział,że na te 3 uchwyty montowal w czasie wyjazdu na mazury jakis lekki daszek i że do w/w przedsionka trzeba zamontowac dodatkowe.Wlasnie sie tego troche obawiam bo jak przyjdzie do kupna to przecież on mi tego nie zamontuje no i nie wiem co zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofer Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Moja rada: skup się na przyczepie, a montaż uchwytów w tym wszystkim, to mało istotny szczegół. 10 minut pracy i można je zamontować, gdzie trzeba i ile trzeba. Koszt uchwytów, to kilka - kilkanaście zł. do tego trochę uszczelniacza i to wszystko. P.S. Jeśli nie będziesz chciała wiercić, to kupisz takie, o których pisałem wcześniej bez wiercenia (mozna dostać nawet na All... Edytowane 14 Grudnia 2013 przez Kristofer (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exen Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Witam ponownie Mam pytanie do bardziej doswiadczonych forumowiczów. Jak zamontować uchwyty do stelazu przedsionka i czy wiercenie dziur nie ma wplywu na szczelnośc cepki.Mam taka na oku,ale nie ma zamontowatych w/w ychwytów a ma nowy przedsionek,kupiona w nl. i zastanawia mnie dlaczego ktos kupil nowy namiot i z nim sprzedaje cepkę.Oczywiście to jest plus ,ze nowy namiot,ale czemu ktos z nim sprzedaje,sprzedający twierdzi ,ze tylko u nas jest tak,ze kazdy chce zarobić i ogalaca przedmiot sprzedazy a u nich wszyscy są uczciwi,ale jakos ciezko mi w to uwierzyć link do tej cepy http://allegro.pl/tec-490-1995r-idealny-nowym-namiot-nowa-cena-i3765538911.html moze wyrazicie swoje opinie? Witaj! Uchwyty są ok.... Zwróć uwagę jedynie na to, iż być może sprzedawca chce odwrócić uwagę od przyczepy właśnie tym przedsionkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuzzb Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Też tak miałem sprzedawca sprzedawał przyczepę z nowym namiotem firmy BART i on miał mocowania do rurek tak jak pokazał na foto Rover. Przyczepkę dobrze sprawdź i przetestuj wyposażenie - mi z kolegą przy zakupie mojej obecnej zajęło to 5 godzin. Poprzednią przyczepkę też po sezonie sprzedawałem bo mijała się z moimi wymogami chociaż przy zakupie mi pasowało bo była 3 osobowa i miała przystawkę do namiotu na 2 osoby myślałem, że będzie ok ale było ciasno więc po sezonie sprzedałem. Kupiłem Knausa i też bym go sprzedał bo osoba, która miała mi sprowadzić się spóźniała a zaczynał się sezon więc sam kupiłem i 3 tygodnie po zakupie zadzwonił, że ma przyczepkę dla mnie nawet młodszą od mojej bo 2007 r i niewiele bym musiał dołożyć kasy ale odpuściłem kupiłem mover i solar z akumulatorem żelowym i doposażę mojego knausika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmtaxi Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Mam wątpliwości co do roku produkcji tej cepki. W/g mnie 1995r to rok pierwszej rejestracji w Niemczech. Osobna osłona kominka wentylacyjnego lodówki była stosowana wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmtaxi Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Np: http://www.caraworld.de/wohnwagen/t-e-c/2317432/t-e-c-sprinter-490-p-einzelbetten/bild_4.html i: http://www.marktplaats.nl/a/caravans-en-kamperen/caravans-t-e-c/m753687167-tec-weltbummler-siena-430-tn.html?c=efb2ef4dc323389c4f92ed10afa33e3a&previousPage=lr Można porównać z tym, model 1995 do 1997 :http://www.marktplaats.nl/a/caravans-en-kamperen/caravans-t-e-c/m753878943-tec-490-weltbummler.html?c=efb2ef4dc323389c4f92ed10afa33e3a&previousPage=lr Edytowane 15 Grudnia 2013 przez kmtaxi (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofer Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Trudno czasem zrozumieć producentów, ale takie rzeczy mogą się zdarzać. Przypuszczam, że rocznik będzie prawidłowo określony, ale sprawdzić nie zaszkodzi. W tych linkach, które podałeś, np. dwa pierwsze - rocznikowo się zgadza i osobne kominy są również. Może nie będzie źle, trzeba się skupić przede wszystkim na stanie technicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmtaxi Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Osobny komin jest tylko w pierwszym linku i jest to rocznik 1994. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miodzio Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Na mobile.de jest kilka TEC-ów z rocznika 1995 i mają osobny komin przy kratce, też kiedyś zwróciłem na to uwagę, bo inni producenci dużo wcześniej nie stosowali już tego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofer Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Osobny komin jest tylko w pierwszym linku i jest to rocznik 1994. Pierwsza rejestracja: lipiec 1994. Nie wiemy, czy omawiana budka nie jest np. z lutego 1995 i mogłaby jeszcze mieć takie wykonanie. Tak naprawdę w ogóle nie wiemy do kiedy konkretnie ten model miał osobny komin lodówki. Fotka, którą zamieściłem, jest z opisu tej drugiej przyczepy, rocznik 1996 i osobny komin na ścianie jest widoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmtaxi Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Nie upieram się przy roczniku, bo wiadomo, że Niemcy, także Holendrzy nie wpisują w nowym dowodzie rejestracyjnym rok produkcji tylko rok pierwszej rejestracji (u nas też tak ma być). Chodzi mi o rok modelowy 1995 do 1997, a to jest trzeci link i wyraźnie się różni też przodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofer Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Myślę, że w Twoim trzecim linku, różnice wyglądu są dlatego, że to "Weltbummler", mimo iż również z serii 490. Popatrz na drugi link, który dałeś - to również standardowy "490", a w rubryce "Model roku" jest 1995 - 1997 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi