Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kto z was ściąga na zimę koła celem odciążenia opon i zapobieżenia odkształceniom?

A jeżeli nie zdejmujecie kół to czy raz na jakiś czas zapinacie ppkę i mała rundka.

Ja się przyznam że pod pozorem dbałości o stojące opony raz w miesiącu robię sobie małą jazdę z ppką.Każdy powód jest dobry.

:czerwona:

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Zdejmowanie nie jest konieczne , ale odciążenie opon i zawieszenia ( wkłady gumowe w osi ) jest raczej dość wskazane .

Ps. nie zaciągaj hamulca !

Pozdrawiam

Opublikowano
Ps. nie zaciągaj hamulca !

Dlaczego? Nie kumam

Chyba nie ma to takiego znaczenia... jak używany i konserwowany w czas nie powinien się zapiec czy zaciąć, ale w sumie po co zaciągać? Na próżno elementy będą w naprężeniu :czerwona:

Opublikowano
Na próżno elementy będą w naprężeniu
Żeby na próżno nie próżnowały :czerwona::hop1::hop1:

To jest argument, bo myślałem, że tam jakaś większa filozfia pod tym jest ukryta :hop1:

Opublikowano

Witam

nie zaciągać z prostej przyczyny :

- koła są podniesione , więc po co ?

- wilgoć w połączeniu z metalem = korozja i oby na początku sezonu nie było niespodzianki że przy próbie ruszenia zostały oberwane nakładki cierne szczęk hamulcowych ....ot i to cała filozofia ......... czy teraz KUMASZ ? *

* - NIE DOTYCZY PRZYCZEP W OGRZEWANYCH GARAŻACH

Opublikowano

Kumam kumam - tylko już na mnie nie krzycz, nie wszyscy są po technikum samochodowym, albo na takim poziomie wiedzy.

Opublikowano

a broń panie Boże , co ty ja nie :czerwona: tylko sobie tak plumkam :hop1: i ciesze się że mogę podzielić się wiedzą i doświadczeniem z kolegami , a na żartach to ja się troszkę znam ! i myślę że jest wielu takich użytkowników tegoż forum :hop1::bzik:

Pozdrawiam wszystkich :hop1:

Opublikowano

A ja znam takich, co niestety na żartach się nie za bardzo znają. :hmm:

Nie zaciągać, bo po co ? :hmm:

Pozdro, Troll. :hmm:

Opublikowano

Paweł66 (i nie tylko) - powiedz mi proszę co sie stanie, jak zdejme koła, ale by cycepa nie stała na samych łapach podłożbym bym COS pod oś. Co i jak to zrobić. MIałem pomysł takiego metalowego "koła" o płaskiej podstawie przykręcanego w miejce gumowego koła

Opublikowano

Adi, ABSOLUTNIE nie stawiaj przyczepy na samych łapach, bo zniszczysz podłogę i ramę.

MUSI być coś podstawione pod oś lub środek ramy, czyli ciężar przyczepy bez kół MUSI

rozkładać się na 3 punkty po jednej stronie. Wszystko jedno, co podłożysz na środku, cegły, klocki drewniane, kobyłki, et, etc.

Gdzieś wcześniej jest o tym dużo napisane. Chyba w temacie o zimowaniu przyczepy.

Jacek.

Opublikowano

Jacek - dzięki. To kumam, ale czy nie zniszcze tego bebna (albo jak on sie nazywa) co się ujawnia moim oczom jak ściągam koło, jeśli go oprę na cegłach (albo czymś podobnym)

Opublikowano

Nic się nie stanie bębnom. Tylko staraj się równomiernie rozkładać ciężar na łapki i na bębny by nie były ani za mocno obciążone ani za lekko... czyli tak w połowie :hmm:

PS. Ja zostawiam na kołach swoją budkę.