guciolek Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Witam Mam zamiar zakupić przyczepę campingową do Subaru Forester 2.0 125km W dowodzie rejestracyjnym mam wpisane 01 1500kg 02 700kg Proszę o radę jakiej wagi najlepiej kupić przyczepe gdyz użytkowałbym ja głównie w górach , a jednoczesnie chciałbym aby pomiesciła 3-4 osoby. Czy przyczepa o wadze 1000kg by była ok?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezarr Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 (edytowane) A jaka jest masa własna i DMC tego auta? Bo od tego zależy dużo, czy np. przekroczysz czy nie 3,5t a wiadomo co za tym idzie. P.S A tak nic więcej o sobie nie podasz np. w profilu Edytowane 29 Listopada 2013 przez TOM3653 (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inhalt Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Jeśli DMC auta = 2015 kg to przy poz. O1=1500 kg możesz ciągnąź max. właśnie tyle. Czyli sprawdź sobie dopuszczalną masę całkowitą samochodu. Jeśli jest powyżej 2 ton, to możesz ciągnąć przyczepę 1500 kg z hamulcem najazdowym. Ale wtedy przekraczasz 3,5 tony zestawu więc stosowne prawo jazdy i opłata viatoll są wymagane. A jeśli kupisz przyczepę o mniejszej DMC niz 1500 kg, np. 1300 kg to oczywiście tym bardziej możesz ją holować. Myślę, że na 2-3 osoby znajdziesz coś ładnego o DMC rzędu 1200-1300 kg i będziesz miło spędzał wakacje. Twój holownik nie ogranicza Cię bardzo. A do tego masz chyba reduktor (silnik 2.0 wolnossący) więc tym bardziej fajne auto do holowania. Podczas manewrów zredukujesz się i masz lekko oraz precyzyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Port Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Jeśli DMC auta = 2015 kg to przy poz. O1=1500 kg możesz ciągnąź max. właśnie tyle. Czyli sprawdź sobie dopuszczalną masę całkowitą samochodu. Jeśli jest powyżej 2 ton, to możesz ciągnąć przyczepę 1500 kg z hamulcem najazdowym. Ale wtedy przekraczasz 3,5 tony zestawu więc stosowne prawo jazdy i opłata viatoll są wymagane. A jeśli kupisz przyczepę o mniejszej DMC niz 1500 kg, np. 1300 kg to oczywiście tym bardziej możesz ją holować. Myślę, że na 2-3 osoby znajdziesz coś ładnego o DMC rzędu 1200-1300 kg i będziesz miło spędzał wakacje. Twój holownik nie ogranicza Cię bardzo. A do tego masz chyba reduktor (silnik 2.0 wolnossący) więc tym bardziej fajne auto do holowania. Podczas manewrów zredukujesz się i masz lekko oraz precyzyjnie. Ale Guciolek chce na 3 - 4 osoby. Chcę tylko potwierdzić Twoje stwierdzenie, że przy DMC 1200 - 1300 to i na 2 - 3 i na 3 - 4 osoby to spokojnie znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufolz Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 (edytowane) z budą 1300kg i mocą 125KM szału nie będziesz miał. Wcześniej górkę zobaczy niż Ty Musisz dokładnie zobaczyć jakie przełożenia masz w skrzyni. Dużo powinno wyjaśnić. Skrzynie masz 6 czy 5?? Tak jak TOM napisał.. uzupełnij profil. PS. My z Vitarą 2.0 140KM i przyczepą 1100kg szału nie było.. na długich podjazdach 3bieg się wbijało. Ale za to na stromych górkach i serpentynach to na jedynce wymiatała asfalt tylko że Vitara na Haku ma 1850kg. Kliknij na pierwszy link w mojej sygnaturze tam możesz przeprowadzić symulację zestawu Edytowane 29 Listopada 2013 przez ufolz (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajetan Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Jak ma 2.0 125 KM, to ma Pb i na pewno skrzynię 5-kę. Forester ma fajne przełożenia i nie jest tak, że poczuje górkę wcześniej niż zobaczy. To fajny holownik Tylko trochę mało ekonomiczny... Jak znajdziesz cepę ok 1000 kg to nie będziesz miał problemów. Ja mam 125 KM, cepę własnie 1000 kg i daję radę. Kupuj to, co dusza podpowiada Oczywiście byle było w dobrym stanie I tak będziesz zmieniał za rok, jeśli to Twoja pierwsza cepa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek72 Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 (edytowane) Witam Przyczepa 1000 DMC, będzie odpowiednia. Obecnie mam samochód z silnikiem 2,2 DTI 125/280 Nm, i też ciągnie przyczepę 1000 DMC. Kupno przyczepy o takim DMC jest dla ciebie dobrym wyborem, Edytowane 29 Listopada 2013 przez maniek72 (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolek Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Witam Przyczepa 1000 DMC, będzie odpowiednia. Obecnie mam samochód z silnikiem 2,2 DTI 125/280 Nm, i też ciągnie przyczepę 1000 DMC. Kupno przyczepy o takim DMC jest dla ciebie dobrym wyborem, Witam! Bardzo dziękuje za dotychczasowe rady. Nie spodziewałem sie że tyle osób będzie chciało mi pomóc:) Zastanawiam się czy warto kupić angielską przyczepe czy jednak dać sobie z nimi spokój??Podoba mi się ten model: http://allegro.pl/avondale-sport-410-3-4-os-1996-97-rok-namiot-i3622670505.html Co o tej przyczepie myślicie? Czy to dobry model?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajetan Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Jeżeli tylko jest w dobrym stanie i rzeczywiście dodają wszystko to, co na zdjęciach, to w zasadzie ideał . No, może przedsionek, troch mały Rzadkość w angielkach, że to nie salonka. Ale jeśli to twoja pierwsza cepa, to jedź z kimś, kto się zna na budkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek72 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zastanawiam się czy warto kupić angielską przyczepe czy jednak dać sobie z nimi spokój??Podoba mi się ten model: http://allegro.pl/avondale-sport-410-3-4-os-1996-97-rok-namiot-i3622670505.html Co o tej przyczepie myślicie? Czy to dobry model?? " czy warto kupić angielską przyczepę" - temat na tym forum wielokrotnie poruszany. Warto skorzystać z wyszukiwarki sporo znajdziesz na temat przyczep angielskich. Co do tej przyczepy to widzę, nie do końca jest ustalony rok 96 czy 97. Ale jeśli to twoja pierwsza cepa, to jedź z kimś, kto się zna na budkach Tutaj się zgadzam, warto obejrzeć z kimś kto się zna, samu raczej nie podejmować decyzji zakupu angielki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi