prymek Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Witam, Czy ktoś może montował? Który z tych serwisów trumy możecie polecić do takiego montażu: Autoelektryk - Krzos Broniewskiego 4/35 62-510 Konin Telefon: 60 14 530 07 Centrum Camp. Smolicz Kostrzyńska 5 62-021 Paczkowo k/Poznania Telefon: 61-815 74 69 Auto Paka Topolowa 1 62-002 Jelonek k/Poznania Telefon: 607245945 698400000 Adacar Betoniarska 15 13-306 Kurzętnik Telefon: 56 474 06 28 500 046 678 Auto Waliś ul.Białośliwska 18 60-418 Poznań Telefon: 61 830 26 97 515 145 545 Campery.pl Partner serwidsowy ul. Wiosenna 61 zjazd na Szamotuły 62-081 Przeźmierowo Telefon: 61 816 85 00 Alpo Puszkina 12 62-030 Luboń/Poznań Telefon: 61-810 34 00 ABSerwis Antoni Bonisławski Lidzbarska 63 13-200 Działdowo Telefon: 23 697 34 22 601 81 22 29 LEW Partner serwidsowy Kołobrzeska 30 80-394 Gdańsk Telefon: 58-552 19 18 Czy ma w swojej cepce? Rozważam montaż tego: http://www.truma.com/downloadcenter/multiventtbm_installation_instruction_de_gb_fr_s.pdf Latem może się nie przyda (można na zewnątrz pichcić), ale jestem właśnie po jesiennym kilkudniowym wypadzie i brakuje odprowadzenia oparów podczas gotowania (a miało byc - ale to oddzielny reklamacyjny temat ze sprzedawca). Moje pytanko czy warto wydać tysiaka? Czy to się sprawdza? Czy warto robić kolejną dziurę w dachu? Oczywiście pytania kieruje do użytkowników tego urządzenia lub podobnego (taka mała złośliwość ograniczająca wpisy bajkopisarzy typu "słyszałem...") pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz_b Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 (edytowane) Multiventa akurat nie mam, ale mam fabrycznie założony pochłaniacz z wentylatorem i odprowadzeniem powietrza przez kominek na dachu i powiem tak - jakbym miał za to dodatkowo zapłacić to wolałbym za tą kasę coś innego bardziej pożytecznego. Działać działa i faktycznie wyciąga na zewnątrz parę z gotowania, ale jest dość głośne, a równie dobrze sprawuje się uchylone okno które mam zaraz za kuchenką. Edytowane 14 Listopada 2013 przez bartosz_b (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exen Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Moje pytanko czy warto wydać tysiaka? Można skompletować zestaw używany za mniejszą kasę http://www.ebay.co.uk/itm/Carver-Truma-Multivent-retro-fit-blown-air-heating-system-kit-Like-Fanmaster-/360780735164?pt=UK_Campervan_Caravan_Accessories&hash=item54003522bc http://www.ebay.co.uk/itm/TRUMA-MULTIVENT-BLOWN-AIR-FAN-CARAVAN-MOTORHOME-PARTS-/331066065153?pt=UK_Campervan_Caravan_Accessories&hash=item4d15134101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prymek Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 (edytowane) Multiventa akurat nie mam, ale mam fabrycznie założony pochłaniacz z wentylatorem i odprowadzeniem powietrza przez kominek na dachu i powiem tak - jakbym miał za to dodatkowo zapłacić to wolałbym za tą kasę coś innego bardziej pożytecznego. Działać działa i faktycznie wyciąga na zewnątrz parę z gotowania, ale jest dość głośne, a równie dobrze sprawuje się uchylone okno które mam zaraz za kuchenką. Latem zapewne masz rację, natomiast przy 2-5 stopniach na zewnatrz (jesień, wiosna), gdzie po powrocie z wojazy pierwsze co to wlacza sie piecyk - to troche slabo otwierac okno, a samo gotowanie wody w elektrycznym czajniku sporo pary daje Słyszałem opinie osob jezdzacych na poludnie Europy, ze raczej gotuja na zewnatrz na przenosnych sprzetach niz w srodku - pewnie z racji tez panujacych tam temperatur Exen: dzięx za liany - wezme pod rozwage, sam osprzęt w Trumie kosztuje tyle: "... Do pochłaniania oparów znad kuchni polecam Panu Zestaw: Truma Multivent + kominek+ nasadka kominowa T2 + trójnik + 2 dysze wylotowe + rura UR 65 do podłączenia wylotów z dmuchawą i kominkiem ... szacunkowy koszt takiego zestawu wynosi - 750 zł brutto " pzdr Edytowane 14 Listopada 2013 przez prymek (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz_b Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Słyszałem opinie osob jezdzacych na poludnie Europy, ze raczej gotuja na zewnatrz na przenosnych sprzetach niz w srodku - pewnie z racji tez panujacych tam temperatur Tak to prawda, sami też tak robimy, jak w budzie masz 26 stopni lub więcej to gotowanie w środku zapewnia niezłą saunę, pozatym same zapachy z gotowanie nie zawsze są przyjemne. Natomiast nawet przy takich temperaturach wiosenno-jesiennych uchylam minimalnie okno i daje radę, a przy okazji trochę się świeżego powietrza do środka dostania, którego jest nie za dużo przy włączonym ogrzewaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo63 Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Odświeżę temat:) Wnioskuję że raczej nie o taki sterownik Wam chodziło w postach, ale ja na taki napotkałem przeglądają interneta i nie mam pojęcia do czego on służy (co i jak miesza)?czy to coś na wzór dzisiejszego Airmaxa/mixa (nie pamiętam dokładnie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strus251 Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 polo63, muliwent to taki wyciąg coś na zasadzie jak pochłaniacz domowy. Airmix to klapa która jest zamontowana przy piecu od ogrzewania i ma za zadanie umożliwić mieszanie ciepłego powietrza z trumy z zimnym z pod przyczepy. Jej zaletą jest to, że latem możesz wykorzystać to do schłodzenia cepki przy wyłączonej trumie zasysać tylko powietrze z pod cepki (tam zawsze jest cień i gleba jest chłodniejsza. Czyli coś tam zawsze wychłodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
visitor1967 Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 (edytowane) polo63, muliwent to taki wyciąg coś na zasadzie jak pochłaniacz domowy. Airmix to klapa która jest zamontowana przy piecu od ogrzewania i ma za zadanie umożliwić mieszanie ciepłego powietrza z trumy z zimnym z pod przyczepy. Jej zaletą jest to, że latem możesz wykorzystać to do schłodzenia cepki przy wyłączonej trumie zasysać tylko powietrze z pod cepki (tam zawsze jest cień i gleba jest chłodniejsza. Czyli coś tam zawsze wychłodzi . Wychłodzi i to dość dobrze. W ubiegłoroczne upały na terenie naszego kraju w moim sprzęcie po włączeniu nawiewu wewnątrz było spoko w pełnym słońcu. U mnie klima nie potrzebna Edytowane 23 Listopada 2016 przez visitor1967 (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo63 Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 polo63, muliwent to taki wyciąg coś na zasadzie jak pochłaniacz domowy. Airmix to klapa która jest zamontowana przy piecu od ogrzewania i ma za zadanie umożliwić mieszanie ciepłego powietrza z trumy z zimnym z pod przyczepy. Jej zaletą jest to, że latem możesz wykorzystać to do schłodzenia cepki przy wyłączonej trumie zasysać tylko powietrze z pod cepki (tam zawsze jest cień i gleba jest chłodniejsza. Czyli coś tam zawsze wychłodzi . dzięki, ale mi chodziło bardziej o ten sterownik ze zdjęcia do czego on służy - jeśli to jest do tego okapu to po co mu dwie pozycje (pół/pełna) u mnie w Cimperku mam po prostu włącznik/wyłącznik wentylatora okapowego i to tyle czy to znaczy, że mam multiventa czy okap z wentylatorem? dzięki Wam za Airmix-a opisanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strus251 Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 no jak to po co 2 pozycje. Pełny wyciąg i 1/2 wyciągu. Przecież nie zawsze nawet w domu używasz okapu/pochłaniacza na max. Np jak gotujesz wodę lub tylko 2 jajka na twardo to wystarczy włączyć 1/2 mocy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo63 Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 ok rozumiem już stąd ta cena 1tys. zł- na prądzie się zwróci jeśli na 1/2 mocy będzie działać wentylator. Buhaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi