Cytrus Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 czy ktoś potrafi rozszyfrować to co jest napisane na zielonej karcie ?Chodzi mi o to czy na mojej mogę np jechać do Albanii ?Co prawda jest napisane "Karta jest ważna w krajach, których symbol nie został skreślony ..."Jak to rozumieć ? czy te kraje w kwadracikach należy traktować jak skreślone czy nie ? znalazłem takie info Gdzie jest wymagane posiadanie „Zielonej Karty”? W związku z przystąpieniem dziesięciu nowych państw do Unii Europejskiej z dniem 1 maja 2004 r. wprowadzono nowy wzór certyfikatu „Zielonej Karty” uwzględniający zmiany zasięgu terytorialnego. „Zielona Karta” jest wymagana w następujących krajach: Albania, Izrael, Serbia i Czarnogóra; Białoruś, Macedonia, Tunezja; Bośnia i Hercegowina, Maroko, Turcja; Iran, Mołdawia, Ukraina. ale nie wyjaśnia mi to czy na mojej zielonej karcie wolno mi tam jechać czy nie ? Czy może jest potrzebna jakaś inna "rozszerzona" zielona karta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maarec Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Moim zdaniem spokojnie możesz jechać. Kraje niepokreślone czyli karta działa w nich - w sumie to nie słyszałem o jakiejś rozszerzonej ZK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cytrus Opublikowano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 no właśnie nie pokreslone kiedyś jechałem autem w leasingu przez Serbie i musiałem dokupować dodatkowe ubezpieczenie, i Serbia też nie była skreslona, ale to auto było w leasingu to moze wtedy jest ta opcja rozszerzenia ( wymóg leasingu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiM Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Mi dziś w PZU powiedzieli,że "działa" w całej europie, w Rosji tylko nie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cytrus Opublikowano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 (edytowane) cholera mówią wiele ale ktoś może potrafi rozszyfrować zapis w ZK, może jest na forum ktoś kto sprzedaje ubezpieczenia i ZK ? RUS jest zaznaczona w kwadraciku jaki np Albania to czemu w Rosji nie dziala ? Edytowane 30 Października 2013 przez Marc_Mari (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiM Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 to czemu w Rosji nie dziala ? Myślę ,że temu ponieważ oni całą unię mają w ,są niezależni energetycznie no i są mocarstwem (jakby na to nie patrzyć ) . Więc im wolno kasować dodatkową kasę na sprzedaży dodatkowego ubezpieczenia na granicy i wiz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cytrus Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 a tak na poważnie jeden kraj w kwadraciku honoruje ZK a drugi który też jest w kwadraciku nie honoruje, coś tu nie tak, a byc może jest troszkę prawdy w tym co mówisz, być może jest tak że ZK jest wazna w tych wszystkich krajach wg naszych przepisów ale niektóre kraje wymagają dodatkowego ubezpieczenia masło maslane ale może coś w tym jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi