polo63 Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Witam jak w temacie czy może orientujecie się czym się różni z zewnątrz i w wyposażeniu zwykły camper od kampera w wersji zimowej? P.S. chyba się starzeje bo myśl zmiany cepki na campera mi zaczęła po głowie chodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo.D Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Witam jak w temacie czy może orientujecie się czym się różni z zewnątrz i w wyposażeniu zwykły camper od kampera w wersji zimowej? P.S. chyba się starzeje bo myśl zmiany cepki na campera mi zaczęła po głowie chodzić Często grubszą o cm do kilku ściane , podwójną podłoge i czasem grzane zbiorniki. Ogólnie to nie ma co na to patrzeć.. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo63 Opublikowano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 dzięki,czemu Przemo piszesz,że nie ma co na to patrzeć-uważasz,że zwykły kamper równa się temu w tej wersji?a czy wiesz może czy mają mocniejsze ogrzewania?gdzieś wyczytałem,że szyby są podwójneczekam na więcej info i Waszych opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo.D Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 dzięki,czemu Przemo piszesz,że nie ma co na to patrzeć-uważasz,że zwykły kamper równa się temu w tej wersji? a czy wiesz może czy mają mocniejsze ogrzewania? gdzieś wyczytałem,że szyby są podwójne czekam na więcej info i Waszych opinii Powiem tak, zbiornik czystej wody zazwyczaj jest w środku i tak, szyby nie spotkałem w kamperach pojedyńczych, podłoga podwujna to zazwyczaj jest na opuszczonej ramie zrobiony schowek pod cała podłogą takie 20-30cm i tam ida rury od ogrzewania i to cała dodatkowa super wersja zimowa... zazwyczaj ogrzewanie to Truma kombi C w każdej wersji choć i jakieś webasta na olej sie zdarzały jak którys producent przyoszczędził. A ten 1cm styropianu to szału nie robi jako wersja zimowa- ja bym powiedział, że to takie chwyty producentów. Daj linka do jakiegoś przykładu to popatrzymy co tam szukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo63 Opublikowano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Przemo-szukać to za duże słowa,myśl mi przez głowę owa przeszła i zacząłem się interesować tym tematem (oglądać ogłoszenia,czytać) i tak przeglądając ogłoszenia trafiłem na ogłoszenie campera w wersji zimowej i stąd mój temat tutaj czy to warte zachodu (bo szczerze mówiąc do tej pory myślałem,że camper jest przystosowany do zimowych wypraw:) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Socale Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 (edytowane) Są różnice o to spore. Szczególnie cena przy zakupie w salonie. Zewnętrznie trudno dostrzec jego sezonowość. Mam agregat grzewczy, który można zaprogramować by grzał wodę i ogrzewał pod nieobecność domowników. Ogrzewanie wodne, tak jak w domu - grzejniki wszędzie dookoła. Obieg podgrzewa komorę butli gazowej a nawet zbiornik ściekowy. Ogrzewana jest też alkowa. Jest odseparowany wymiennik ciepła między obiegiem CO a obiegiem silnika i na odwrót. Zatem silnik przy -20 jest ciepły i pali na pyk a w czasie zimowej podróży ogrzewa budę. Drzwi wejściowe nie przyczepowe, tylko bardziej 'domowe'. Bardzo gruba podłoga. Do tego wszystkiego wstawiłem grzane fotele od Mondeo i jest fajnie. Przedstawiałem go tutaj: http://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=14744 Edytowane 22 Października 2013 przez WojtEwa (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maarec Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 no i to są konkretne argumenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniaki Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Nasz kamper jest w wersji zimowej i jak kolega WojtEwa napisał wszystko się zgadza. Styropian w ścianie to nie 1 cm a 5. Taka wersja ma sens nawet w deszczowe dni lata, co zostało sprawdzone na zlocie w Złotej Dolinie. Z racji ogrzewanych bakist, mieliśmy ogrzewanie podłogowe, a przemoknięte ubrania schły jak w suszarce. Z zewnątrz nie różni się absolutnie od wersji letniej, więc same zyski. Z grzaniem jest u nas tak, że mamy przełącznik na system lato/zima. Nie potrzebujesz - nie używasz, ale na wszelki wypadek masz. Jedyny mankament to dość wysoko położony stopień wejściowy z racji podwójnej podłogi, ale wystarczy dodatkowo coś podłożyć i już wygodniej się wchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo63 Opublikowano 24 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Są różnice o to spore. Szczególnie cena przy zakupie w salonie. Zewnętrznie trudno dostrzec jego sezonowość. Mam agregat grzewczy, który można zaprogramować by grzał wodę i ogrzewał pod nieobecność domowników. Ogrzewanie wodne, tak jak w domu - grzejniki wszędzie dookoła. Obieg podgrzewa komorę butli gazowej a nawet zbiornik ściekowy. Ogrzewana jest też alkowa. Jest odseparowany wymiennik ciepła między obiegiem CO a obiegiem silnika i na odwrót. Zatem silnik przy -20 jest ciepły i pali na pyk a w czasie zimowej podróży ogrzewa budę. Drzwi wejściowe nie przyczepowe, tylko bardziej 'domowe'. Bardzo gruba podłoga. Do tego wszystkiego wstawiłem grzane fotele od Mondeo i jest fajnie. Przedstawiałem go tutaj: http://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=14744 no niestety obejrzeć zdjęć nie mogę-jakoż że nie jestem członkiem owego forum:/-dzięki za konkrety:) .... Nasz kamper jest w wersji zimowej i jak kolega WojtEwa napisał wszystko się zgadza. Styropian w ścianie to nie 1 cm a 5. Taka wersja ma sens nawet w deszczowe dni lata... raz jeszcze dziękuję ślicznie Wam za przybliżenie mi owych różnic,teraz już wiem jakiego kampera "szukać" - "zimówki" tylko czy znajdę coś sensownego do 30tys. zł? w ogóle czy na początku 90lat wychodziły owe wersje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Socale Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 (edytowane) Wychodziły Mój jest z tego okresu, '92 dokładnie - więc poczciwy staruszek Znalazłem go przypadkowo a importer nie skojarzył co ma i co sprzedaje. Jednak świadomy sprzedawca będzie twardo trzymał cenę jeśli buda nie będzie zgnita. Edytowane 24 Października 2013 przez WojtEwa (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo63 Opublikowano 24 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 (edytowane) czyli można się w tej cenie którą będę skłonny nań wydać zmieścić?-dzięki śliczne za dobre słowo i podtrzymanie mych myśli:)właśnie po avku skojarzyłem, że rocznik przybliżony do tego który mnie interesuje:) Edytowane 24 Października 2013 przez polo63 (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo63 Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 kolejne zapytanie do Was kieruje,mianowicie czy TRUMA WENT (rozprowadzenie nawiewów po camperze) jest bliskoznaczne czy równe z określeniem campera zimowego? http://allegro.pl/kamper-frankia-peugeot-j5-i3674184459.html -czy to jest według Was wersja zimowa-wnioskuje tak po wysokim progu jak pisaliście-dobrze myślę czy źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janus Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Nawiewy rozprowadzające ciepłe powietrze są w kamperach standardem i nie wskazują na "zimowość" kampera, podobnie jak wysoki próg (inny rodzaj zawieszenia). Nic nie wskazuje żeby linkowany kamper był w wersji zimowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Socale Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Gdyby był, właściciel napisałby o tym argumencie dużymi literami i z pewnością byłby nieco droższy zakładając że stan jest zgodny z opisem. Ten egzemplarz bardzo sympatycznie się prezentuje aczkolwiek za wiele pokazane nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo63 Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Dzięki śliczne-to kurcze teraz już nie wiem jak wysoki ten próg ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi