kit Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Witam serdecznie Wymyśliłem sobie że wyprowadze butle z gazem i zbiornik wody na zewnątrz przyczepy żeby nie zajmowały cennego miejsca ... ... stąd pomysł by zbiornik wody zrobić z nowej butli gazowej Tylko mam problem jak zabezpieczyć tą butle od środka by nie korodowała itd??? czym ja wymalować czy powlec by nadawała się do wody??? macie jakieś pomysły??? w ostateczności wsadze do butli inny zbiornik ale to mi zmniejszy pojemność ... i jeszcze jedna kwestia; bo chciałbym obie butle zrobić w chromie ... i tu pytanie czy napełnią mi taką butle gazem i czy wogóle jest jakiś przepis który nakazuje konkretne kolory butli? Zapraszam do żywej dyskusji PS. zdjęcie poglądowe jak mam zamiar je zamontować, pozostaną bez jakiejkolwiek obudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brat Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Jeśli chcesz - przy okazji - ćwiczyć i masę i rzeźbę - "no to jest słuszna koncepcja" - jako rzecze Bareja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek w Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Tomek ,fajna sprawa i wygląd może być,ale bym się zastanowił nad zamknięciem na zawór w razie gdybyś się w przyszłym roku na panowy nią wybierał ,co byś nie zmarzł czasem w środku z powodu braku gazu w rułach .Chyba że Wojtka(Przyczajke) kręci rułe zaprosisz na pokład i masz zimno z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Commander Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Jeśli masz taki kaprys to ja zrobiłby m tak... Znalazł bym np na All lub zamówił dwa zbiorniki cylindryczne z cienkiego kajneru, przy czym jeden miałbym suchy z deklem z góry, żeby przez niego wpuścić butlę do środka. Coś jak kosze aluminiowe na filmach z USA. Swoja droga ten na wodę też mógłby mieć z góry dekiel, tyle że bardziej szczelny. Zbiornik wówczas możnaby super doczyścić po sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek w Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Dokładnie takie cóś miał Rysiaczek przy N-ce ,fajnie wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
California Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Witam cię Tomku, myślę że twoja fantazja z chromową butlą gazową to raczej nie problem a jedynie koszt poprawnego wykonania czyli piaskowanie polerowanie , miedziowanie - polerowanie i właściwe nałożenie chromu , niklu czy co tam chcesz żeby się mocno świeciło. Jeśli chodzi o zbiornik wody w butli fajny oryginalny pomysł, z wykonaniem takiego zbiornika to bym raczej się skierował w stronę zbiorników na wodę w formie worków foliowych do przechowywania artykułów spożywczych, a w butli bym wycioł dno bym mógł włożyć nowy zbiornik foliowy do środka i po przez to właśnie wycięcie bym przystosował odpływ wody do budki by nie było widać węża wodnego. Tak na szybko pomysł do dalszego rozwinięcia, może na Panowym . Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaskółki Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Do wody wolałbym KEGa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
California Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Witam, widzę że pomysłów jest kilka lecz Tomkowi chyba raczej chodziło o to by na przodzie stały dwie butle gazowe a nie kegi czy inne pojemniki z zawartością butli gazowej czy wody . Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Do wody wolałbym KEGa. Ja tam wolę jak KEG jest wypełniony tym do czego został przeznaczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kit Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Pomysł z kegiem jest ok tylko nie o to mi chodzi jak Jacek trafnie zauważył mają to być konkretnie butle Jacku pomysł z workami do spożywki jest bardzo ciekawy i wart rozważenia musze się tylko zagłębić w temat tych worków Otwór w butli mógłbym wyciąć wewnątrz kołnierza i byłby to wtedy taki "dekielek' i przez niego miałbym super dostęp do środka Z chromowaniem miałem do czynienia i wiem że to trudny temat by osiągnąć zamierzony efekt a i koszty mogą mnie skutecznie zniechęcić pożyjemy zobaczymy co z tego wyjdzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekk Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Witam ! Można od dołu (nie będzie widoczne) wyciąć dekiel i zrobić na 6 - 8 śrub, tak jak dekle w bojlerach. Mocowanie zrobic takie trochę zamaskowane. Środek i klapę dekla polakierować lakierem ceramicznym tak jak właśnie bojlery. Wodę taką przecież się myje zęby i też pije, więc powłoka nie powinna mieć negatywnego wpływu na zdrowie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roblat Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 W kwestii butli nie martwi Cię (w mojej ocenie) zbędna waga samej butli i obciążenie (było nie było) na dyszel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
California Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Witam, faktycznie jest coś takiego jak farba/lakier ceramiczny i by się wydawało że już po sprawie ale jest małe ALE te produkty nie mają certyfikatu ani żadnego atestu spożywczego co go dyskwalifikuje z użycia do produkcji zbiornika na wodę, druga sprawa przygotowanie wewnętrznej strony butli gazowej do lakierowania też przysparza sporo problemów by zrobić to poprawnie ( ręcznie czy piaskarką) . Nadal uważam że najlepszym sposobem na to są spożywcze worki na wodę , bo czystość wody mamy pewną ( a Tomek ma małe dziecko) a i wymiana nie będzie stwarzać problemów po sezonie. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kit Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Tomek taki lakierek czy emalia ceramiczna byłaby super a masz jakieś doświadczenia z trwałością, jakością lub wykonaniem takiej powłoki? i gdzie dostać dobry materiał bo w jakieś cuda w sprayu nie wierze Roblat, tak czy siak, gaz i wode mam na samym przodzie budki a po zrealizowniu tego pomysłu przybyło by dodatkowe +/-10kg i przesunięcie ciężaru byłoby tylko o pare cm w strone zaczepu wiec chyba nie powinno mieć jakiegoś negatywnego wpływu Jacku masz może jakiś odnośnik co do proponowanych przez Ciebie worków? jest to niewątpliwie najprostszy i najtańszy sposób, no i pewny i bezpieczny nawet jak by wykorzystać ten sposób tylko na próbe jak ten cały patent z butlami będzie się spisywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gewehr Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 (edytowane) Ja bym to zrobił całkiem inaczej Butlę gazową, taką "w koło" od LPG dał pod ramę przed osią. Oczywiście trzeba by było ją przerobić tak, aby dawała gaz w postaci lotnej. Zbiornik na wodę zamontował bym też pod cepą, tyle że za osią. Chyba że chcesz uzyskać bajerancki wygląd, wtedy moje pomysły należy wywalić do kosza Edytowane 13 Października 2013 przez Gewehr (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi