Robak Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Witajcie. Potrzebuję pomocy. Czy ktoś z Was poleci mi żywicę epoksydową do załatania pęknięć w bakiście? Dziękuje za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nomadka Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Może jakieś zdjęcia? Trudno doradzać w ciemno, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roblat Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Ale co konkretnie chcesz się dowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 28 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Będę kleił pęknięcia, a w zasadzie nie tyle kleił, co je zalewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roblat Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 (edytowane) Jak pisała nomadka wrzuć fotki. Łatwiej będzie się zorientować co jest do naprawy. Pęknięcia są widoczne? Da się je podkleić od wnętrza (czyli niewidocznej strony)? Zasada jest taka, że małe, drobne pęknięcia - szczególnie w miejscu niewidocznym, można tylko zalać żywicą. Większe należy wyszlifować, założyć matę szklaną i dopiero całość zalaminować. Jeśli miejsce jest widoczne dodatkowo niestety szlifowanie i malowanie. Na zdjęciu poniżej widać jak zalaminowałem dziury po otworach wentylacyjnych lodówki - te czerwonawe plamy to mata z włókna szklanego zalaminowana żywicą. Kolor daje utwardzacz, który jest różowy Widok z drugiej strony przed i po... W kwestii żywicy polecam Plus 720 (vide fotka poniżej, to obok puszki to utwardzacz). Edytowane 28 Września 2013 przez rlatala (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 (edytowane) Super! Serdecznie dziękuję! Właśnie o taką podpowiedź mi chodziło. Jeszcze raz dzięki! Zrobię jutro kilka zdjęć i wstawię. Pozdrawiam. Edytowane 29 Września 2013 przez Robak70 (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inhalt Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Czy ktoś z Was poleci mi żywicę epoksydową do załatania pęknięć w bakiście? Pytałeś o żywicę epoksydową, a pokazana na zdjęciu żywica Novol jest poliestrowa! Nie komponuje się więc z zapytaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Dla mnie jest bez różnicy jaka ona jest, ważne żeby była skuteczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inhalt Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Aby ocenić czy będzie skuteczna trzeba wiedzieć jaki materiał będzie klejony. Jeśli laminujesz sklejkę to koniecznie żywicą epoksydową. Jeśli lepisz wcześniejszy laminat poliestrowo-szkalny to zrób to żywicą poliestrową (np. taką jak na zdjęciu we wcześniejszym poście). Nie istnieją żywice "wszystkoklejące". I ja osobiście nie jestem zwolennikiem zalewania czegokolwiek samą żywicą. Laminat przyczepy jest typowym przykładem materiału kompozytowego. Jeden składnik to zbrojenie, a drugi to lepiszcze/wypełnienie. Po użyciu jednego składnika kompozyt przestaje być kompozytem, bo składa się tylko z połowy systemu. Lepiej zawsze dawać wzmocnienie. W ostatecznej ostateczności można pociąć trochę maty do rozrobionej żywicy i kłaść taką papkę. Metoda nieszczególna, ale jak czasem naprawdę nie ma jak podejść z matą to tak się robi i działa. Ale samo lanie żywicy bez zbrojenia nie jest polecaną metodą. Zrób jak uważasz. Powyższe to tylko opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 30 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Kleił będę balistę, kurcze jaki to jest materiał to się nie zastanawiałem, z chemii od kiedy pamiętam miałem dostatecznie, więc dla mnie żywica to co najwyżej soczek z drzewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roblat Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Pytałeś o żywicę epoksydową, a pokazana na zdjęciu żywica Novol jest poliestrowa! Nie komponuje się więc z zapytaniem. Pytanie głównie dotyczyło jak naprawiać bakisty. Aby ocenić czy będzie skuteczna trzeba wiedzieć jaki materiał będzie klejony. Jeśli laminujesz sklejkę to koniecznie żywicą epoksydową. Jeśli lepisz wcześniejszy laminat poliestrowo-szkalny to zrób to żywicą poliestrową (np. taką jak na zdjęciu we wcześniejszym poście). Nie istnieją żywice "wszystkoklejące". I ja osobiście nie jestem zwolennikiem zalewania czegokolwiek samą żywicą. Laminat przyczepy jest typowym przykładem materiału kompozytowego. Jeden składnik to zbrojenie, a drugi to lepiszcze/wypełnienie. Po użyciu jednego składnika kompozyt przestaje być kompozytem, bo składa się tylko z połowy systemu. Lepiej zawsze dawać wzmocnienie. W ostatecznej ostateczności można pociąć trochę maty do rozrobionej żywicy i kłaść taką papkę. Metoda nieszczególna, ale jak czasem naprawdę nie ma jak podejść z matą to tak się robi i działa. Ale samo lanie żywicy bez zbrojenia nie jest polecaną metodą. I tak i nie. Większe uszkodzenia należy zabezpieczać matą i żywicą. Drobne pęknięcia można tylko zalać żywicą - czasami z domieszką krzemionki (np. Arsil) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kit Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Kolego Rlatala widze że malowałeś swoją niewiadke i mam prośbe czy mógłbyś napisac pare słów o tym? bo taki pomysł mi sie ostatnio zrodził by Naszą skorupke ubrać w srebrny kolorek Żeby tu nie robić OT napisz w temacie mojej budki http://forum.karawaning.pl/topic/13641-qek-junior/page-6 Przepraszam za OT i prywate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorY Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Odświeżam temat bo sam szykuję sie do otwarcia swojej budki. Przyczepa to Hobby, klejona będzie bakista - czyli standard. Na górze trzy peknięcia awaryjnie zalane kropelką jak się dało. Podpowiedzcie jak się za to zabrać? Oczywistość w postaci demontażu wszystkiego pomijam. Załóżmy, że mam dostęp do bakisty w interesujacych mnie miejscach. Jakiej żywicy użyć, o jakiej macie piszecie? jak to się nakłada? Myślałem, żeby pogłebić trochę te pęknięcia (zrobić miejsce na wypełniacz) a końcówkę pęknięcia nawiercić. Cholera nie miałem do czynienia z jachtami żeby być zdoktoryzowanym.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasjonat Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 (edytowane) GregorY Co tu dużo opowiadać . Zobacz sam , Ten i pokrewne filmiki. http://www.youtube.com/watch?v=kD8XUz09Reo Zestawy naprawcze do małych napraw , gdzie wraz z żywicą , utwardzaczem i zwojem kawałka maty dostępne są w każdym markecie budowlanym. Taka mała wskazówka , której nie pokazano w filmiku, By łatwiej nakładać matę i wypierać powietrze z wnętrza warstw i spod łaty z maty , żywicę nakładaj opukując pędzlem matę , - nie głaszczesz jak z farbą bo się zaczną rolować nitki szklane w miare upływu czasu - wiązania . Pukasz , by włosie pędzla wypierało powietrze i gaz z reakcji wiązania . Edytowane 24 Marca 2014 przez pasjonat (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorY Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Ok, część filmów jednak zatrzymuje się po nałożeniu żywicy na matę. Ten etap wydaje się prosty. Co dalej? Przeglądając inne filmiki nie odpowiedziałem sobie na pytanie: czy zaschnięta żywicę można szlifować i malować, czy tez trzeba jeszcze nałożyć szpachlę i dopiero szlifować i malować? I ostatnie pytanie - czym malować bakistę? Czy obklejenie bakisty żywicą w miejscy pęknięcia z zewnątrz i wewnątrz będzie dobrym pomysłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi