Skocz do zawartości

Proszę o komentarz - co kto myśli o tym domku swift

borzobohaty
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Czytam forum już dość długo więc przyszedł czas się zalogować.

Kupuję przyczepę - nie znam się na tym więc uprzejmie proszę o fachowe rady/porady.

Przyczepa będzie raczej stacjonarna cały rok w jednym miejscu na mazurach, nie zapowiadają się wyjazdy zagranice. Znalazłem coś takiego :

http://allegro.pl/przyczepa-kempingowa-swift-640-os-2001-taniej-30-i3569813039.html#tabsAnchor

Warto kupić?

Mam około 20 000zł i szukam domku na 6 osób.

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Prawdziwy rocznik tej przyczepy to okolice roku 1997.

Przedsionek na pewno należał do przyczepy a teraz chcą dodatkowo za niego 3 tys zł.

Eurovent to nie żaden Bentley wśród przedsionków.

Dodatkowo dziwne opowieści na temat prawa jazdy - w Polsce nie ma auta, którym można tą przyczepę legalnie ciągnąć na prawo jazdy kategorii B.

Witam.

Zgadzam się z przedmówcami. DMC zestawu spokojnie wyjdzie ok 4 ton czyli B+E + Viatoll.

Ale jak to mówią, żeby skrytkować trzeba obejrzeć... Cena, cóż targować nikt nie broni. Postoi do pierwszych śniegów to i namiot będzie gratis.

Jesli nie chcesz wymieniać samochodu to najpierw sprawdź w DR max DMC holowanej przyczepy i ustal co jest w Twoim zasięgu. Jeżeli rozglasz się za 2 osiami to kategoria E raczej na 100%. Przy tak dużej przyczepie musisz się też liczyć ze znacznum wzostem spalania siegającym nawet 60-70% jazdy solo.

zacznij może od sprawdzenia możliwości holownika, 

jakie to auto? 

jaki silnik ?

jakie ma masy wpisane w Dowodzie Rejestracyjnym ?  (Masa Własna, DMC, Masa Zestawu, Maksymalna Masa Przyczepki z Hamulcem)

wtedy pomożemy Ci policzyć maksymalną masę przyczepki dla kategorii B

ale ja też mam obawy czy jakakolwiek 6-cio osobowa przyczepka się zmieści  :wacko:

pozdr

Licząc DMC pojazdu + DMC przyczepy z hamulcem to wychodzi ponad 3500kg????

Nie bardzo się znam na przepisach więc podaję dane mojego w124

Dane z dowodu rej :

Maksymalna masa całkowita 2040kg

Masa własna 1490kg

Maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem 1490kg bez hamulca 750

Auto to w124 mercedes 280e r6

czyli masz jasność:

3,5t minus DMC auta (2040kg) masz 1460kg maksymalne DMC przyczepy

a ta z ogłoszenia miała 1600kg, więc nie będzie

poszukaj takich co mają w nazwie 5-cio osobowe, a długość 450, 470, 490

np. mój Swift Rapide 490/5 ma 3-osobową kanapę z przodu, 2-osobową (dzieci) z tyłu oraz pięterko na 1 dziecko

a masę DMC 1100kg

pozdr

PS: pierwszy z brzegu: http://allegro.pl/caravelair-2001r-5os-pietro-lazienka-przedsionek-i3577616990.html

Przyczepa będzie raczej stacjonarna cały rok w jednym miejscu na mazurach, nie zapowiadają się wyjazdy zagranice. Znalazłem coś takiego :

jeśli tak, to nie ma co sobie metrów żałować, tylko co gdy zechcesz jechać gdzieś z budką ? co roku w tym samym miejscu...jak kto lubi.

na jednej osi możesz kupić budkę np. hobby 560 lub lmc 555 , knausa z odpowiednim układem z łóżkami piętrowymi na 6 osób ( rozumiem, że dorośli + dzieci).

faktycznie koledzy dobrze prawią - po 1 - nie pociągniesz tej przyczepy swoim autem do tego na kategorii B.

po 2 - rocznik tez na 90% nie jest prawdziwy, ale tutaj obstawiałbym jednak, że może to być przełom 1999/2000, ale fachowcem w tym nie jestem.

Pan ma bardzo bogatą fantazję i opisuje tą przyczepę jakby była jedyna na świecie taka - a grubo się myli.

jeżeli ma to być przyczepa na 10 lat na działce - to nie widzę problemu z zakupem - znajdź wśród znajomych kogoś z prawkiem B+E i odpowiednim autem - zatargaj ją na działkę i  chyba nawet bym jej nie rejestrował (??)...

Dokładnie jak prawi maarec i ryba.

Jak tylko na działkę to szukiałbym nawet takiej bez prawa do rejestracji. Cena przez pół. Jakby gdzieś ciekła to nawet daszek taniej byłoby nad nią zrobić niż naprawiać a jednocześnie wydłuzylby jej żywotność o 300 %.

Chyba, że ma być do jazdy więc wtedy wszystkie argumenty w/w są niestety aktualne. Wg mnie zawsze mozna trzymać sprawną przyczepę na działce a mając kaprys przegonic ją po Europie jak rozpocznie się w naszym pięknym kraju pora monsunowa.

Borzobohaty

DMC auta masz 2040 kg

DMC tej przyczepy 1600 kg

Twoje auto może holować przyczepę o max masie 1490 kg

Więc swoim autem nie możesz ciągnąć tej przyczepy.

Przyczepa o DMC 1600 kg z hamulcem najazdowym,  może być holowana autem o masie 1,33 razy większej od DMC przyczepy więc masa zestawu to 1600+ (1.33x1600)= 3728kg.

Ale jeszcze trzeba znaleźć takie auto. Auto z możliwościami ciągnięcia przyczepy 1600 kg będzie miało przeważnie wyższe DMC od minimalnego wymaganego przez przepisy