Skocz do zawartości

środek do zbiornika z brudną wodą

olga71

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc, jaki środem można zastosować do zbiornika z brudną wodą, spuszczana woda niestety bardzo śmierdzi, do zbiornika nie mogę zajrzeć co się zalęgło w środku. Przy zrzucie woda po prostu cuchnie. Co by było najlepsze do zastosowania i jak to zrobić? Podejrzewam, że nieprzyjemny zapaszek w łazience też jest od tego.

Zdezynfekuj może zbiornik najpierw, gdzieś tu dzisiaj czytałem że ocet jest dobry, ale rozcieńczony domestos lub inny tego typu pewnie też zadziała.

Edytowane przez Maciej (wyświetl historię edycji)

Najlepiej wlej Domestos albo podobny środek do czyszczenia toalety, pół zbiornika woda i krótka przejażdżka żeby się to wszystko tam przemieszało, po tym zabiegu wystarczy raz na czas kieliszek Domestosa do odpływu raz na jakiś czas i jest ok :)

EDIT: tak mi się jeszcze przypomniało że zawsze możesz otworzyć zbiornik, od spodu powinien mieć taką wielką zakrętkę, i przepłukać go porządnie wodą z węża pod ciśnieniem

Edytowane przez bartosz_b (wyświetl historię edycji)

Ja ZAWSZE do zbiornika dodaję ok 100 ml 'żółtego' płynu (dedykowanego do zbiorników wody szarej właśnie) wlewając go poprzez wszystkie 3 otwory (zlew, umywalka, prysznic). Spuszczam najczęściej jak się da, z reguły po 2-4 dniach, w zależności od ilości ludzi w kamperze/ilości zużytej wody (wskaźnik pokazuje stopień napełnienia). Po spuszczeniu ZAWSZE pozostawiam kranik spustowy otwarty, do następnego wyjazdu.

Nie ma żadnego smrodu. Chociaż kamper już 'dorosły' ... ;)

Tobie też tak polecam, z tym że najpierw musisz go porządnie zdezynfekować. Można tak, jak radzą koledzy wyżej; jest też środek Theforda do tego celu służący (poszukaj w necie) na bazie chloru chyba.

... i zajrzyj tutaj http://forum.karawaning.pl/topic/2668-p%C5%82yny-do-toalet-i-nie-tylko/?do=findComment&comment=56149

dyskusja n/t płynów właśnie.

Ja zawsze po opróżnieniu zbiornika wlewam 100ml domestosu, przez zlewozmywak i spłukuję litrem wody. Sprawdzone, możesz zapomnieć o zapachach. To samo, tylko w mniejszej ilości stosuję do toalety, również przy dłuższych postojach. :hej:

Edytowane przez tadek (wyświetl historię edycji)

a tak z czystej ciekawości,niemasz syfonu że zaciąga ze zbiornika przykrym zapachem

U mnie się podobnie dzieje, że jak dłużej postoi kamper to lekko zaciąga w łazience stęchlizną, syfony są małe i szybko z nich woda wyparowywuje a podczas jazdy woda się wychlapuje więc po dojechaniu do domu najlepiej coś tam jej wlać żeby je zapełnic

a tak z czystej ciekawości,niemasz syfonu że zaciąga ze zbiornika przykrym zapachem

Syfon oczywiście jest, a najbardziej cuchnie w łazience z odpływu z prysznica. Kampera mam dopiero od września i na razie "poznajemy się" :)

U mnie się podobnie dzieje, że jak dłużej postoi kamper to lekko zaciąga w łazience stęchlizną, syfony są małe i szybko z nich woda wyparowywuje a podczas jazdy woda się wychlapuje więc po dojechaniu do domu najlepiej coś tam jej wlać żeby je zapełnic

U mnie niestety staruszka,więc o syfonach mogłem zapomnieć nawet o zbiorniku na szarą wode nie było mowy,problem rozwiązałem w następujący sposób,prysznic,umywalka,zlew,są połączone razem rurami plastikowymi,tuż przed zbiornikiem elastyczny przewód wygięty żeby pełnił role syfonu,jest na tyle elastyczny że przy próbach kilkakrotnych z zamrazaniem wody w nim,nic sie nie działo,był miękki,wody jest w nim tyle że od czerwca stoi i zero zapachu,napisałem bo może sie komuś przydać :-]

Środki z chlorem są dość agresywne, nie jestem praktykiem w tym temacie ale radzę eksperymentować z pynem do spryskiwaczy samochodowych, zawierającym izopropanol - to przy okazji środek dezynfekujący i nie agresywny.