Misio Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Witam. Z rolki mojego movera odkleił się "asfalt"/kamień - gdzie szukać części zamiennej? Jedna z rolek dość głośno chodzi - pewnie jakieś łożysko - czy ktoś ten temat już przerabiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorY Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 (edytowane) Misio co prawda nie podałeś modelu swojego napędu, ale zobacz tutaj: http://www.caravanmovershop.de/de/informatie/reich-movers.php lub tutaj w dziale części do moverów: http://www.campingshop-24.de/campingartikel-ersatzteile/mover-ersatzteile?p=1 Edytowane 15 Września 2013 przez GregorY (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedy Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 tam są łożyska ślizgowe w rolkach. Jak głośno chodzi to pewnie łożyska silnika ( do wymienienia w punkcie naprawy alternatorów /rozruszników) .Przekładnia jest na zębatkach "plastikowych", więc jej nie podejrzewam. Dobrą opcją jest dorobienie rolek z aluminium (chyba Pasjonat kiedyś to opisał w którymś z tematów dot. moverów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Tyle żeby alu była OK musi być dość dużej średnicy rolka a u mnie się niezbyt zmieści Ale spróbuję poszukać tych postów GregorY - też spróbuję tam poszukać chociaż nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedy Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 (edytowane) przecież możesz zrobić alu tej samej średnicy co masz teraz. Rzecz w tym że frezy w aluminium będą miały lepszą trakcję i mniej (w ogóle) niszczyły oponę. Reich miał taki model MoveControl comfort II i tam były roli Alu (http://www.leisureshopdirect.com/caravan/chassis/product_33788/spare_aluminium_roller_for_reich_mover.aspx) Edytowane 17 Września 2013 przez Speedy (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio Opublikowano 19 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 (edytowane) OK Już sie ciut dowiedziałem - myślałem ze alu rolka musi być "duża" bo takie widziałem, ale już widziałem zamienniki do mojego movera... tylko ta cena I dodatkowo brak pewności, że takie będą do mojego pasowały Czy jest ktoś na forum kto by się podjął zrobienia takich rolek? Ja niestety ani nie mam takich zdolności ani dojścia do sprzętu... Ewentualnie dla kogoś wtajeminiczonego co by chciał mi pomóc: To są jego dane: Move ControlGarantiescheinReich GmbHModel No: 527-0521Year of Constr.: 2005Serial No: B 7479Move ControlGarantiescheinReich GmbHModel No: 527-0521Year of Constr.: 2005Serial No: B 7479 A wygląda tak: Czy po zdjęciu widać jaka ma przekładnie - ślimakową czy łańcuchową? Chyba nie łańcuch ale... nie znam się Edytowane 19 Września 2013 przez Misio (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedy Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 (edytowane) miałem taki mover rozebrany na części. Rolkę masz taka jak w podanym przeze mnie ogłoszeniu. Przekładnia zębata. Tak wygląda w wersji zmielonej;) Odkrecasz 3 śruby mocujące przekładnię z silnikiem od ramy i wychodzi rolka. Włącz teraz tak okrecony silnik z przekładnią i zobaczysz że to nie rolka hałasuje. Potem odkrecasz 2 śruby mocujące silnik do przekładni.Pomiędzy pewien być taki gumowy tłumik,który wypadnie przy rozłączaniu. Puszczasz sam silnik i juz wiesz co robi hałas Edytowane 19 Września 2013 przez Speedy (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aasp Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Podoba mi się to określenie "w wersji zmielonej" . Misio nie szukaj daleko tylko dawaj tą rolkę i gadamy z Rafałem. Jak nie to mam jeszcze inne źródło. Może zdemontuje moje i też spróbuję zrobić z alu. Rafał mówił, że jedyny problem to może być materiał a raczej jego brak. Sam bym to zrobił ale nie mam maszyny w garażu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Rolki do mover to pewnie temat na zimę. Co ciekawe na razie ładnie jeździ bez tych kamyczków - puki nie ma za dużej górki/korzenia czy mokrej trawy która wymoczy rolkę... Speedy - dzięki - spróbuję to rozkręcić... mam nadzieję ze później "poskręcam" i nie zostanie mi 14 śrubek No i cieszy mnie to że nie mam łańcuchowej przekładni, a co będzie w środku? zobaczymy - może uda się to rozebrać przed "Tarnowskimi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedy Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Nie zostanie... wszystkich śrubek jest tylko 5;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Ale uwierz mi Speedy Ja jestem zdolny i pewnie mógłbym zdobyć te 14 śrubek pozostałych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzoker Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 OK Już sie ciut dowiedziałem - myślałem ze alu rolka musi być "duża" bo takie widziałem, ale już widziałem zamienniki do mojego movera... tylko ta cena I dodatkowo brak pewności, że takie będą do mojego pasowały Czy jest ktoś na forum kto by się podjął zrobienia takich rolek? Ja niestety ani nie mam takich zdolności ani dojścia do sprzętu... Ewentualnie dla kogoś wtajeminiczonego co by chciał mi pomóc: To są jego dane: Move Control Garantieschein Reich GmbH Model No: 527-0521 Year of Constr.: 2005 Serial No: B 7479Move Control Garantieschein Reich GmbH Model No: 527-0521 Year of Constr.: 2005 Serial No: B 7479 A wygląda tak: Czy po zdjęciu widać jaka ma przekładnie - ślimakową czy łańcuchową? Chyba nie łańcuch ale... nie znam się Witam, Znalazłem taki mover do kupienia, tylko sprzedający nie jest mi w stanie powiedzieć czy pociągnie 1,5 t przyczepę? Możecie coś podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofer Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Witam! Oczywiście, pod warunkiem, że nie jest uszkodzony, jest w dobrym stanie technicznym, posiada wszystkie elementy montażowe i zostanie prawidłowo zamontowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio Opublikowano 5 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 No nie wiem... Mój mover jest oficjalnie do 1100kg i z moją przyczepą (dmc 1300) ma czasem problem... Oczywiście po płaskim betonie pójdzie bez kłopotu...ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzoker Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Tak to wygląda, oznaczenia ma takie jak u Misia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi