cheyen Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Witam wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy post. Nosze sie z zamiarem kupienia przyczepki ( salonki ), budżet ok 10000 zł. ogladałem juz kilka i bardzo podobają mi się Elddisy i Swifty. Jednak jestem absolutnie ,,zielony" w temacie caravaningu. Dlatego zwracam sie do Was z proźbą o pomoc w podjęciu właściwej decyzji. Mam upatrzoną Swift Corniche w okolicach Chęcin ( świętokrzyskie ) Może jest ktoś, kto mieszka w bliskiej okolicy i mógłby coś mądrego podpowiedzieć. Dziękuję wszystkim za ewentualne zainteresowanie się tematem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kocer Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Nie patrz na markę, patrz na stan przyczepy, a dopiero później na dodatkowe wyposażenie, które posiada ( bojler, aku i takie tam) , lub które sprzedający dodaje ( przedsionek, zbiorniki na wodę, przedłużacze i t.p.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david_dv Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 witam kolegę ja jestem z jędrzejowa i mam 25km do chęcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cheyen Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Nie patrz na markę, patrz na stan przyczepy, a dopiero później na dodatkowe wyposażenie, które posiada ( bojler, aku i takie tam) , lub które sprzedający dodaje ( przedsionek, zbiorniki na wodę, przedłużacze i t.p.) Tak masz 100% racji, tym bardziej że zamierzam użytkować przyczepke głównie na dłuższych zasiatkach karpiowych, gdzie nie będe miał możliwości podłączenia sie do mediów. Ważne będzie dla mnie zasilanie i dlatego juz w tej chwili myślę o konkretnym aku i solarze, które zamierzam dokupić. Czytałem tu na forum jak można fajnie przerobić zasobnik na wode. Pytanie czy elddis, czy swift, zadałem dlatego, ponieważ słyszłem opinie że elddisy są mimo wszystko lepiej zrobione, a swifty maja wiekszą tendencję do gnicia, i chciałem to tutaj zweryfikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kocer Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 słyszłem opinie że elddisy są mimo wszystko lepiej zrobione, a swifty maja wiekszą tendencję do gnicia, i chciałem to tutaj zweryfikować. Wszystko to sklejka, styropian i blacha alu... Ważne, co się z nią działo w trakcie eksploatacji, jak właściciel reagował na jakieś nieszczelności ( jeśli były), po jakich jeździł drogach i po prostu jak o nią dbał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cheyen Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Wszystko to sklejka, styropian i blacha alu... Ważne, co się z nią działo w trakcie eksploatacji, jak właściciel reagował na jakieś nieszczelności ( jeśli były), po jakich jeździł drogach i po prostu jak o nią dbał. to jasne, mozna zajeździć mercedesa, ale też mozna długo hulać polonezem . Chodzi mi tylko o to, czy te dwie marki można porównac ze sobą jakościowo w stanie salonowym, co ewentualnie przemawia na korzyśc elddisa, i odwrotnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maarec Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 nic nie przemawia. nie ma różnic. czasem jak oglądam angielki - to widzę, że one chyba z jednej fabryki wyjechały - mimo różnych marek. przyczep innej firmy z identycznym układem wnętrza, te same szafki, blaty, meble, okna, rolety, kibelek - a np. zmieniona tapicerka - tylko tym różniły się od mojej - no i miały inne logo. generalnie - marka nie ma znaczenia, ważny jest stan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucek26 Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Z tego co wyczytałem ELDDIS to angielska marka premium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Z tego co wyczytałem ELDDIS to angielska marka premium. Również tak uważam. W zeszłym roku na targach w Utrechcie uzyskała tytuł przyczepy roku 2013. http://www.elddis.co.uk/news/elddis-wins-european-caravan-of-the-year-at-the-utrecht-show-in-the-netherlands Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kocer Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 No jasne w 2013r może być przyczepą roku, ale mówimy tu o roczniku w przedziale 1993-1997. Jaki samochód był wtedy "autem roku"? I jakie ma to znaczenie teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cheyen Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Również tak uważam. W zeszłym roku na targach w Utrechcie uzyskała tytuł przyczepy roku 2013. http://www.elddis.co.uk/news/elddis-wins-european-caravan-of-the-year-at-the-utrecht-show-in-the-netherlands Czyli coś w tym jest. Teraz dylemat mam jeszcze większy, bo miałem upatrzoną Elddis, ale gośc mi ,,sprzątnął" z przed nosa. Teraz znalazłem fajną Swift, ale już dwie osoby odradzały mi tą markę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Socale Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Ja miałem kilka angielek, w tym salonki 2 Swifty, Challenger i jedną Coachman. Pierwszą budkę kupiłem w kraju, kolejne sprowadzałem osobiście bo w PL wszystkie idealne były zlepkiem bzdur. Te co miałem sprzedawały się natychmiast. Nie jestem handlarzem. Bardzo je lubiłem za rozmiar łóżka wielkości lotniska, do dziś w żadnej ani w kamperze tak sobie pospać nie mogę jak we Swiftach -salonkach. Nie są wysoką półką, ale w tej materii nie ma istotnych różnic. Przedział jakościowy jest bardzo wąski, trzeba trafić zdrowy suchy egzemplarz - reszta to pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi