rosołek Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 witam szanownych przyjaciół !!! z racji wielu mniej waznych spraw i nieistotnych od dłuższego czasu rzadziej bywam na forum - z tegóż powodu żałuję mocno ale do rzeczy kończę swoją pracę mgr i brakuje mi informacji o historii karawaningu o ile historię polskiego karawaningu już mam opanowaną z tego forum i książek pana Szepke o tyle mam problem z historią karawaningu wogóle na świecie - w Europie i USA moze ktoś ma dostep do jakichś artykułów lub info o tym ? może pomóc? moze z jakiegoś wydania "Polskiego Caravaningu" ?? będę wdzięczny za każdą pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Socale Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 (edytowane) Uj ju juj... Polski K. jakoś wyobrażam , ale światowy... No muszę przyznać że temat wzbudzający ogromną ciekawość i żałuję że nie mam czym Ci pomóc, ale... Widziałeś katalog/muzeum pojazdów kempingowych? http://www.oldiecaravan.de/Hersteller_A_-_Z/Dethleffs/dethleffs.html Edytowane 9 Września 2013 przez WojtEwa (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosołek Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 no link super do pooglądania może coś z niego wyskrobię - chociaż zdj. ale zobaczyć warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Socale Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Jak poszperasz tam, to są treści /artykuły ale w języku D . Może jakieś ówczesne slogany/przechwałki o tym, co to jest za nowa dziedzina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosołek Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 na pewno - tylko problem z tłumaczeniem i bibliografią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kocer Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Może tutaj znajdziesz coś ciekawego. Ktoś, kiedyś wrzucił ten link na forum. http://www.caravan-museum.de/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasjonat Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Może tutaj znajdziesz coś ciekawego. Ktoś, kiedyś wrzucił ten link na forum. http://www.caravan-museum.de/index.html Ano wrzucał , wrzucał ,a teraz wyżej także Wojtek tylko z innego odnośnika . Jak by ktoś chciał te stronkę w wersji Of-line 1-1 to mogę podesłać ( 2Gb ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kocer Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Dałem d..y. Nie przejrzałem linku Wojtka. Sorry za dubel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomii Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Z tego co pamiętam sporo na temat światowego było równiez w książkach p. Szepke. Kolebką caravaningu była Anglia. Na pewno trzeba by było poszukać informacji o The Caravan Club - czyli pierwszym klubie karawaningowym ( http://en.wikipedia.org/wiki/The_Caravan_Club ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helmut Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Poszukaj wypracowania dr Bettiny Gayer lub Geyer cos takiego, ona napisała opracowanie magisterskie jeżeli się nie mylę pt: Mobiles Leben W jej pracy magisterskiej pomagała jej firma Knaus i ktos jeszcze ale nie pamiętam a nie chce w błąd wprowadzić. Zjeździła kawałek Europy zanim napisała swoja prace i dobrze wciąga. Ja to bardzo dawno czytałem. Było jeszcze jedno ale nie wiem czy to był Andreas Hopperhausen ? tez pomagała mu firma produkująca kempingi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosołek Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) Poszukaj wypracowania dr Bettiny Gayer lub Geyer cos takiego, ona napisała opracowanie magisterskie jeżeli się nie mylę pt: Mobiles Leben W jej pracy magisterskiej pomagała jej firma Knaus i ktos jeszcze ale nie pamiętam a nie chce w błąd wprowadzić. Zjeździła kawałek Europy zanim napisała swoja prace i dobrze wciąga. Ja to bardzo dawno czytałem. Było jeszcze jedno ale nie wiem czy to był Andreas Hopperhausen ? tez pomagała mu firma produkująca kempingi. witajcie dzwoniłem do Polskiego Caravaningu i też ciężko Helmut to byłoby super ale nie moge tego nigdzie znaleźć... Tomii - znalazłem co nieco własnie u Szepke "Turystyka Campingowa" jeszcze drodzy koledzy jeśli ktoś wie potrzebuje datę urodzin i śmierci Ryszarda Szepke - jesli ktoś wie Edytowane 11 Września 2013 przez rosołek (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szary11 Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Nie mam pewności, ale Pan Szepke raczej żyje. Skąd masz info, że umarł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosołek Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 gdzieś z internetu. nie mogę potwierdzić tej informacji a jej potrzebuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szary11 Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 O Panu Szepke wydaje mi sie, że czytałem jakiś czas temu w pc jako honorowym gościu jakiejś imprezy. Więc niech żyje i miewa sie świetnie Swego czasu kupowałem na allegro wszystko co było z historii karawaningu i przyznam, że nie trafiłem na nic poza książkami ww autora + jakieś pozycję Adama Słodowego. Równie ciężko znaleźć coś konkretnego z współczesnych czasów. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosołek Opublikowano 12 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 z polskiego caravaningu: Śmiało można powiedzieć, że Ryszard Szepke był to człowiek-instytucja. Przystał kiedyś do caravaningu pod wpływem przekonywującego tekstu jednego z ówczesnych satyryków: „W namiocie biedę klepiesz, a w przyczepie zwiedzasz świat”. Był nadzwyczaj konsekwentny. Kiedy pozbył się przyczepy (z powodów rodzinnych) stwierdził, że nie jest już caravaningowcem i sprawami związanymi z caravaningiem nie będzie się zajmować. Nie uległ namowom i, niestety, dotrzymał słowa. Na koniec swojej bogatej „caravaningowej kariery” skrupulatnie wyliczył, że „przebiwakował” w sumie 998 dni w 120 miejscach, przejechawszy 30 857 km. Jednak z turystyką nie zerwał – dopóki mógł, jeździł do Puszczy Kampinoskiej na długie spacery. Miał bogaty dorobek pisarski w umiłowanej przez siebie dziedzinie – turystyce. Był autorem m.in. takich pozycji książkowych, jak: „Caravaning – samochody i przyczepy campingowe”, „Turystyka campingowa”, „Vademecum turysty motorowego”, „Sam buduję pojazdy campingowe”. Jako że z zawodu był fizykiem atomowym (doktorem nauk w tej dziedzinie), czyli przedstawicielem nauk ścisłych, jego wszystkie wypowiedzi, zarówno te pisane jak też przekazywane ustnie, cechowała dogłębna znajomość tematu, dokładność w przekazywaniu faktów i skrupulatność w operowaniu danymi technicznymi. formy w czasie przeszłym Szary chyba jednak wskazują na coś innego... z PC: Korzystając z danej mi przez redakcję „Polskiego Caravaningu” okazji, chciałbym przedstawić sylwetkę mojego „starszego brata w caravaningu”. Będę używał czasu przeszłego, jako że odszedł On od nas już kilka lat temu, pozostawiając polski caravaning w dobrej kondycji, co było też i Jego zasługą. niestety. więc szukam dalej - póki co stoję w miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi