Speedy Posted August 20, 2013 (edited) jechaliśmy pierwszy raz za granicę z budka (z trójka małych dzieci+2 " szwagrowych") i brałem pod uwagę możliwe nocowanie gdziekolwiek (Dlatego spłuczka też pełna) Edited August 20, 2013 by Speedy (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kristofer Posted August 20, 2013 Ja też jeżdżę z napełnionymi zbiornikami itd. Zanim dojadę do celu podróży, a czasem może to trwać x czasu / dni (plany mogą też zmienić się w trakcie jazdy), to zatrzymuję się w różnych miejscach i nie martwię się wtedy o wodę na herbatę, mycie rąk, umycie naczyń po obiedzie, czy nawet mały "shower" w upalny dzień. ... a, jak spodoba mi się miejsce "na dziko", to zostaję np. na noc. Bez wyposażenia w odpowiednią ilość wody, nie było by to możliwe. I jeszcze jedno: nie wiem, jak inni, ale wychodzę z założenia, że nie po to mam zamontowany zbiornik w przyczepie, aby wozić wodę w butelkach w samochodzie. IMHO Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maras Posted August 20, 2013 2 ma ktoś takie cudo: http://sklep.klaja.pl/mobile/pl/p/Waga-do-przyczepy-Kampera/971 cena niby kosmiczna,ale przy kwotach mandatów. ... Jak 2 to OK, bo jak jest zapięta na haku auta ,który stoi poza wagą to jej waga jest nieco mniejsza Odnośnie tego cuda . Pytałem tu na forum o tą wagę i nikt mi nie odpisał jak taką wagę się używa . Plus tej wagi jest jej wielkość i uniwersalność ,takie 2w1 - mamy wagę budy oraz tak myślę ,że i pod koło manewrowe -wsporcze też podejdzie i zważymy nacisk dyszla na hak. Jest ktoś kto nam opisze jak te cudo sie obsługuje ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Speedy Posted August 20, 2013 oby nie było za tydzień:" jeździłem z pełnymi..." Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kristofer Posted August 20, 2013 Taka sytuacja jest bardzo prawdopodobna, ale oby nieee Jest ktoś kto nam opisze jak te cudo sie obsługuje ? Wagi takiej nie posiadam, ale przypuszczam, że aby było dokładnie, to należy wykonać trzy pomiary (najeżdżamy kolejno każdym z kół i kółkiem dyszlowym), po czym sumujemy wyniki - być może sama waga ma możliwość sumowania tych wyników.Cena, jak za tak proste urządzenie - zaporowa Quote Share this post Link to post Share on other sites
piotrekbb Posted August 20, 2013 jeśli,i ktoś jedzie do Włoch to w Austrii na 147 kilometrze jest nowa waga , taka jak od dawna na 280 wracając z Włoch (czyli wyspecjalizowany punkt kontroli , zamykają drogę i mogą wszystko) przeładunek do 10% DMC to "tylko" mandat , powyżej trzeba podstawić drugi samochód lub zapłacić za magazynowanie - nie wypuszczą na drogę Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maras Posted August 20, 2013 (edited) Wagi takiej nie posiadam, ale przypuszczam, że aby było dokładnie, to należy wykonać trzy pomiary (najeżdżamy kolejno każdym z kół i kółkiem dyszlowym), po czym sumujemy wyniki - być może sama waga ma możliwość sumowania tych wyników. Cena, jak za tak proste urządzenie - zaporowa Krzysiek , jest tak jak napisałeś Na wadze jest przycisk total Z tego co wyczytałem to mamy opcję : kamper, przyczepa dwu osiowa lub jedno . Podkładamy pod każde koło + koło wsporcze ,dodajemy i wsio. I pod koło wsporcze też się przyda ,aby zważyć nacisk na hak. link do niemieckiej strony: http://www.qualitatfurprofis.at/caravan-waage-pce-cwc Tylko ta cena Edited August 20, 2013 by Maras (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kristofer Posted August 20, 2013 Jak widzimy, karawaning, to wieczne niespodzianki, często mocno stresujące. link do niemieckiej strony: http://www.qualitatfurprofis.at/caravan-waage-pce-cwc Tylko ta cena Świetny link. Później sobie poczytam, bo teraz już odstawiam komputer. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kornak Posted August 20, 2013 Fajnie takie rzeczy czytac jak juz jest się po urlopie, bo tak to był by bol głowy -nieznosny Quote Share this post Link to post Share on other sites
MichalKJ Posted August 20, 2013 jeśli,i ktoś jedzie do Włoch to w Austrii na 147 kilometrze jest nowa waga , taka jak od dawna na 280 wracając z Włoch (czyli wyspecjalizowany punkt kontroli , zamykają drogę i mogą wszystko) przeładunek do 10% DMC to "tylko" mandat , powyżej trzeba podstawić drugi samochód lub zapłacić za magazynowanie - nie wypuszczą na drogę Na której drodze? Quote Share this post Link to post Share on other sites
piotrekbb Posted August 20, 2013 (edited) na A2 Wiedeń-Włochy 147 kilometr , w przeciwnym kierunku "stara" waga 280 kilometr. Oczywiście punkty kontroli nie są czynne non stop , jednak jeśli jest uruchamiany do droga zostaje zamknięta , wszystkie pojazdy pow. 2500 DMC musza zjechać do punktu kontolnego (plac jak mała granica , waga, hale kontroli itp.) Edited August 20, 2013 by piotrekbb (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pierzasty Posted August 20, 2013 na A2 Wiedeń-Włochy 147 kilometr , w przeciwnym kierunku "stara" waga 280 kilometr. Oczywiście punkty kontroli nie są czynne non stop , jednak jeśli jest uruchamiany do droga zostaje zamknięta , wszystkie pojazdy pow. 2500 DMC musza zjechać do punktu kontolnego (plac jak mała granica , waga, hale kontroli itp.) Dla tego w pierwszą stronę na Cro w tym roku pojechałem przez Węgry Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cezarr Posted August 20, 2013 A co z przyczepami które MW i DMC mają takie same, tam jest dopiero kicha z załadunkiem Quote Share this post Link to post Share on other sites
witus Posted August 20, 2013 To jakiś konstrukcyjny wybryk ? po co taka przyczepa ? Producent tego by nie sprzedał chyba ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cezarr Posted August 20, 2013 A ja taką widziałem 1300 MW i 1300 DMC Quote Share this post Link to post Share on other sites