Skocz do zawartości

Leonek i przyczepka

Kielek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam Seata Leona 1,9 tdi, 90KM z 2002 roku i chciałbym kupić pierwszą przyczepkę. Myślałem o  tzw. angielce ale mam trochę obaw. Czy 1100 DMC to nie za dużo jak na to auto bo opini na forum jest dużo ale nic o takim silniku. Druga sprawa to długość prawie wszystkie mają od 6 - 6,5 m z hakiem, jeżdżę z przyczepką towarową ale to 1/3 długości. Czy jak na pierwszą przyczepę nie rzucam się na zbyt głęboką wodę. Dodam, że chodzi mi o turystykę a nie RODEO :smirk:

Proszę o wasze opinie

• Odpowiedzi 39
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Samochód da radę. Mam podobne gabaryty samochodu i przejechałem nim kilkanaście tysięcy km z przyczepą bez problemów. Przyczepa moja miała dmc 900, a teraz planuję zmienić na dmc 1100.

Witam

Posiadam Seata Leona 1,9 tdi, 90KM z 2002 roku i chciałbym kupić pierwszą przyczepkę. Myślałem o  tzw. angielce ale mam trochę obaw. Czy 1100 DMC to nie za dużo jak na to auto bo opini na forum jest dużo ale nic o takim silniku. Druga sprawa to długość prawie wszystkie mają od 6 - 6,5 m z hakiem, jeżdżę z przyczepką towarową ale to 1/3 długości. Czy jak na pierwszą przyczepę nie rzucam się na zbyt głęboką wodę. Dodam, że chodzi mi o turystykę a nie RODEO :smirk:

Proszę o wasze opinie

@Kielek napisał:

Proszę o wasze opinie.

Moja/nasza opinia.

Jazda autem z silnikiem o mocy 90KM i 1100 DMC po terenie równym=płaskim bez "czołowego" wiatru jest bezproblemowa.

Natomiast my przejechaliśmy autem moc silnika 110KM + przyczepa DMC=850 taką trasę  < zerknij

Wolne wczytywanie cierpliwie czekaj.

Szczególnie w górach  z podjazdami były chwile smutne z powodu braku mocy, chociaż auto spisało się na medal.

Na autostradach szczególnie pod wiatr nawet na terenie płaskim za mało mocy.

Pozdrawiamy,

Edytowane przez ired (wyświetl historię edycji)

witus i ired wielkie dzięki za informacje. Ja dopiero będę się uczył "szacunku" do takiego zastawu bo przyczepkę będę miał we wrześniu i biorąc pod uwagę opinie forumowiczów może skoryguję DMC do mniejszego ale mojej 2 połowie podobają się angielki a tu trudno coś znaleźć poniżej 1100 kg.

Pozdrawiam

Natomiast my przejechaliśmy autem moc silnika 110KM + przyczepa DMC=850

Benzyna czy diesel,  :niewiem:  bo jeżeli diesel to musiał być jakiś straszny rzęch, bez obrazy oczywiście :]

Bo jak dla mnie 110 KM w dieslu poradzi sobie z taką przyczepką bez problemu.

P.S

A czy angielki nie są właśnie lżejsze.

Edytowane przez TOM3653 (wyświetl historię edycji)

No tak ale czy 6,5 metra z hakiem to nie za dużo do auta 90KM :niewiem:  Moja przyczepka ma chyba tyle waży 1200kg

poprzednie auto miałem 130KM ale w benzynie i jazda z nią była że tak powiem akceptowalna, ale w góry bym z nią nie pojechał :oslabiony:

po prostu nie dlatego że auto nie dało by rady ale jazda była by pewnie uciążliwa. Diesel to co innego ale i tak według mnie do takiej  długości  i masy te 110Km powinno być, ale to też zależy gdzie masz zamiar jeździć.

witus i ired wielkie dzięki za informacje. Ja dopiero będę się uczył "szacunku" do takiego zastawu bo przyczepkę będę miał we wrześniu i biorąc pod uwagę opinie forumowiczów może skoryguję DMC do mniejszego ale mojej 2 połowie podobają się angielki a tu trudno coś znaleźć poniżej 1100 kg.

Pozdrawiam

@Kielek napisał:

... Ja dopiero będę się uczył "szacunku" do takiego zastawu...

Wszystko zależy od sposobu uprawiania turystyki z przyczepą.

U nas przyczepa służy TYLKO do spania w tranzycie oraz na kempingu.

Innymi słowy w przyczepie jesteśmy tylko kiedy śpimy. Na kempingu sporadycznie jesteśmy wewnątrz przyczepy.

Od wczesnego rana  do  póżnego wieczora jesteśmy poza przyczepą i przedsionkiem.

Zobacz jak to wygląda na zdjęciach  więcej < kliknij na foto 4 i 6.

Pozdrawiamy,

Edytowane przez ired (wyświetl historię edycji)

@Kielek napisał:

... Ja dopiero będę się uczył "szacunku" do takiego zastawu...

Wszystko zależy od sposobu uprawiania turystyki z przyczepą.

U nas przyczepa służy TYLKO do spania w tranzycie oraz na kempingu.

Innymi słowy w przyczepie jesteśmy tylko kiedy śpimy. Na kempingu sporadycznie jesteśmy wewnątrz przyczepy.

Od wczesnego rana  do  póżnego wieczora jesteśmy poza przyczepą i przedsionkiem.

Zobacz jak to wygląda na zdjęciach  więcej < kliknij na foto 4 i 6.

Pozdrawiamy,

Dla nas przyczepa ma służyć tylko jako nocleg a nie mieszkanie. Dużo zwiedzania a wieczorkiem morze, "pianka" szamanko i spanko i tak codziennie. Jakbym chciał spędzić wczasy nad basenem to pojechał bym do pierwszego lepszego Aquaparku :laugh:

Pozdrawiam

To po co Ci przyczepa 6,5m :hmm:

Jak już pisałem żonie podobają się angielki a one z tego co czytałem mają 6 - 6,5 m z hakiem, jak znajdę krótszą to będzie super. Po całym dniu zwiedzania dobrze jest spędzić wieczór w jakimś wygodnym "domku"

Z tego co wiem to Angielki mają 3m albo i 7m to wszystko zależy od modelu, tak czy siak 6,5m do auta 90Km to średni pomysł.

Ale zgodzę się z Tobą w jednym, że w przyczepie się nie mieszka ale większa daje lepszy komfort i wygodę :ok:   :ok:   :ok:

Jak byś miał okazję podpiąć taką na próbę przed kupnem i przejechać się to na pewno wiele by Ci się wyjaśniło jeżeli chodzi o jazdę.

P.S

Nie zrozum mnie źle z  tym podpinaniem  przyczepy, ale chodzi abyś się nie rozczarował z jazdą i nie musiał zaraz wymieniać holownika

bo ja już tak miałem i to dwa razy. :no:

Edytowane przez TOM3653 (wyświetl historię edycji)

W Bieruniu masz dwa ale byłem tam przejazdem dwa tygodnie temu i mają straszne pustki, a jaki przedział cenowy

wchodzi w grę jeżeli się tak zapytam, bo to jest chyba najważniejsze.

Natomiast o innych nie wiem  :niewiem:  bo już dawno przyczepy nie kupowałem, a i mam taką zasadę że z komisu nie kupuje

ani przyczepy ani auta.

Przed pierwszym zakupem nie czytaj zbyt dużo ;) przeczytaj w dowodzie rejestracyjnym samochodu jakie dmc może mieć przyczepa. Zanim nauczysz się z tym jeździć i odczujesz dyskomfort za słabego samochodu minie trochę czasu. W tym czasie odwiedzisz kilka fajnych campingów do których dojedziesz po płaskim więc bez wielkich wymagań jeśli chodzi o samochód. Samochód za jakiś czas zmienisz więc nie ma problemu. Ja miałem małego peugota, który mógł ciągnąć 900, kupiłem przyczepę 900. Objeździłem kawał Polski. Ciągnąłem też felicją z ledwo 70 konnym silnikiem bearstnera 850 kg. Dało się.

Później jak zarazisz się karawaningiem furkę się zmieni. Będziesz wiedział co Ci jest potrzebne.