Skocz do zawartości

Czy warto budować kampera

adiwwl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam zamiar zacząć przygoda z karavaningiem i zaczynam od pomysłu budowy pojazdu tak się złożyło ze pozostało mi auto fiat ducato max z 2003 r pojazd jest w świetnej kondycji dbałem o niego od dłuższego czasu i można powiedzieć ze jest perfekcyjny ale stał się zbędny wiec żeby go nie sprzedawać z jakieś grosze postanowiłem go przebudować na małego kampera i tu moje pytanie czy jest sens się za to zabierać dodam ze nie mogę ze względów zdrowotnych go sam przebudować chce to komuś zlecić na razie nie mam konkretnej osoby która by się podjęła wyzwania ale mam nadzieję ze kogoś znajdę może na forum ? zastanawia mnie to czy ma to jakiś sens czy lepiej sobie odpuścić i kupić gotowego kampera podpowiedzcie mi czy się w to pakować i jak zacząć żeby ciąć koszty żeby to miało sens jeżeli znacie jakieś firmy lepiej osoby które by chciały podjąć się przebudowy za rozsądne pieniądze to będę wdzięczny za namiary        

Moim zdaniem budowa kampera ma sens,ale tylko w przypadku kiedy sporą częsć pracy wykonasz samemu,wtedy będzie to tym większa satysfakcja, ale musisz poświęcić na to również sporo wolnego czasu. Zastanów się czy go na tyle masz,podobnie jak cierpliwosci. Decyzji i tak nikt nie podejmie za Ciebie.

Postaram się pisać aby łatwiej było czytać :skromny: .

Domyślam się ze nikt nie podejmie decyzji za mnie właśiwie to już ją podjełem.

Jestem na etape poszukiwań uszkodzonej przyczepy kempingowej i osoby która podejmie sie zabudowy .

Mam chęci i umiejetności aby zbudować kampera samemu ale niestety naraze ze względów zdrowotnych niemogę dlatego poszukuje osoby która będzie to robić z moją pomocą.

Oferty firm zajmujących się zabudową sa niesamowite 60 tys za samą zabudowę bez sprzętów to lekkie przegięcie za tą cene można zakupić już w miare fajnego kampera 

Edytowane przez adiwwl (wyświetl historię edycji)

Witam ostatnio byłem w elcamp w Krakowie i maja oferte w okolicach 24.000 zl za zabudowę może rzuc okiem na ich strone lub zadzwon i dopytaj....fakt ze najtańsi nie sa ale sa profesjonalistami jeśli posiadasz samohod w idealnym stanie to już pol sukcesu powodzenia

Edytowane przez BOGDANKRAKOW (wyświetl historię edycji)

Dzięki za info o firmie faktycznie 24000 to cena do zaakceptowania.

Teraz powstał inny plan jestem na etapie poszukiwań przyczepy kempingowej na dawcę .

Poszukiwałem jakiejś rozbitej ale jak wiadomo to dość trudne nawet we Francji jak na razie nic nie znalazłem.

Jak nie znajdę żadnej uszkodzonej to poszukam jakiejś całej w dobrej cenie wezmę z niej co mi potrzebne może coś co zostanie uda się jeszcze odsprzedać to powinno się opłacać.

W celu jeszcze większego cięcia kosztów postaram się zlecić zrobienie elektryki jakiejś firmie zajmującej się kamperami bo jakoś sam nie mam odwagi no chyba ze uda się wszystko przełożyć z przyczepy i wtedy może będzie łatwiej i zrobię to sam.

Montaż okien zlecę znajomemu lakiernikowi powinien sobie poradzić.

Ocieplenie i podłogę postaram się zrobić sam .

Do mebli postaram się znaleźć jakiegoś stolarza zęby przerobił to co zostanie z przyczepy no i dobudowała co trzeba itp.

Podpowiedzcie mi jako znawcy tematu czy mój plan działania jest w miarę dobry.?

PS. Zakupię tanio przyczepę kempingową najlepiej po 1993 r       

.

24tys bez sprzętu , no faktycznie tanio  :blagac:  czyli to gołe meble ? 

napewno opłaca się budować samemu , tak patrząc na ceny nowych to minimum 200 tys , z tego samochód kosztuje 100 tys - wiem,ręczna robota ale 100 tys za zabudowę ...  

Edytowane przez piotrekbb (wyświetl historię edycji)

Ja w moje Ducato włożyłem już dobre 15.000 PLN a końca nie widać.Natomiast niedokończonym projektem zaliczyliśmy już kilka wyjazdów, w tym prawie 2 miesiące po Skandynawii.

Czy warto - sam do końca nie wiem.

Takim dukaciakiem można spokojnie podróżować we 2 osoby. Trzecią na siłę też można upchać, ale we czworo to już nie da rady.

Wszystko oprócz spawania robiłem "tymi ręcami"

Satysfakcja - owszem jest, choć pewne fabryczne rozwiązania nie są osiągalne dla zwykłego śmiertelnika. Kilka własnych pomysłów sprawdziło się znakomicie, kilka trzeba poprawić a o niektórych trzeba zapomnieć.

Budowa campera ma sens i z tego co piszesz, część prac możesz jednak wykonać sam.

Absolutnie nie wchodziłbym w kupowanie jakiegokolwiek badziewia z rozbitych przyczep, bo można kupić  wszystko choć nie koniecznie dedykowane tylko do przyczep, czy amperów.

Na rynku są np. uniwersalne piece gazowe z zewnętrznym wylotem spalin poprzez „komin” na ścianie.

Podobnie w temacie łazienki , na bazie standardowej lekkiej kabiny prysznicowej, o kuchni, czy zlewozmywaku nie wspominając.

Zastanów się nad tymi oknami, czy aby nie warto było zastosować iluminatorów jachtowych lub czegoś równie małego, jeśli nie chcesz się ugotować w środku.

Meble można adaptować – sam kupiłem szafkę z PCV w markecie budowlanym, choć nie do przyczepy.

Starałbym się unikać jak ognia, pożal się Boże genialnych rozwiązań rodem z „fabryki”, na rzecz bardziej ludzkich standardów  „budowlanych”.

Profile aluminiowe, mocowane do ścian, mogą stanowić szkielet dla lekkiej zabudowy meblowej z niestandardowych materiałów, a z tym może poradziłbyś sobie sam lub ktoś, od „szaf wnękowych”.

Problemem finansowym może być tylko estetyka w sensie wyboru pomiędzy „technicznym pięknem”, a salonowym blichtrem, wtedy uprzejmie przepraszam :bukiet: .

Jak ktoś pyta czy warto. To odpowiadam warto. Roboty jest masa. Właśnie kończę 2tyg, urlop i praktycznie każdy dzień to 10-12 godzin w aucie. Ale jak ktoś lubi, ma jakieś pojęcie, ma jakieś zaplecze to frajda jest niesamowita. 

Właśnie przez Koguta zaraziłem się budową. Też walczę z Iveco, bo największy. Szacuję, że na przebudowę wywalę do 20tys. Robię wszystko sam i jak tylko elektryka przyjdzie to będę musiał się posiłkować pomocą. 

Pozdr

http://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=15450