Skocz do zawartości

Akumulator w Beyerland Sprinter

budzik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od kilku dni jestem użytkownikiem przyczepki Beyerland Sprinter 460-MD z 1996 r. Rozglądając się w niej znalazłem pod kanapą skrzynkę z bezpiecznikami i czerwonym przełącznikiem, niestety nie opisanym. Wydaje mi się że to może być przełącznik 230/12V. I w związku z tym pytanie - skoro przyczepa jest wyposażona w instalację 12V, to może gdzieś jest gotowe miejsce na akumulator?

Witaj na forum :)

Ja mam czepkę z 2000 roku (widać w profilu) . Oświetlenie i pompki do wody są na 12V przetwarzane z 230V dochodzącego do energobloku . Jako takiego miejsca na akumulator w przyczepie nie ma . Przynajmniej u mnie . Korzystając z uprzejmości kolegi z forum mam pociągnięty przewód , który jest wpięty do energobloku . Przewód ten wyprowadzony jest do bakisty z przodu przyczepy , gdzie umieściłem aku .

Akumulator mam zwykły , taki jak w autach , więc zasadne jest aby tam był z uwagi na opary wydobywające się podczas jego eksploatacji .

Ja w elektryce jestem kiepski , więc polecić Ci mogę abyś skierował swoje kroki do kogoś kto się takimi sprawami zajmuje . Z pewnością znajdzie dla Ciebie rozwiązanie , które pozwoli Ci użytkować 12V bez konieczności podłączenia się do 230V.

PS - Gdy mam podłączone 230V to ładuje mi się aku z energobloku.

PS2 - Wrzuć jakieś fotki . Tu na forum są magicy od prądu . Zapewne Ci pomogą .

Edytowane przez finger (wyświetl historię edycji)

Szukaj w bakiscie, ja tam mam miejsce. Ale kolega ma Bayerlanda z 93-ego roku i ma aku pod kanapą. Ja miałem osobne przyłącze do aku ale on chyba musiał coś kombinować.... ja sobie w to miejsce podciągnąłem też proste zasilanie z zapalniczki, dla oświetlenia wewn. i pompki do wody. 

Witaj na forum :)

Ja mam czepkę z 2000 roku (widać w profilu) . Oświetlenie i pompki do wody są na 12V przetwarzane z 230V dochodzącego do energobloku . Jako takiego miejsca na akumulator w przyczepie nie ma . Przynajmniej u mnie . Korzystając z uprzejmości kolegi z forum mam pociągnięty przewód , który jest wpięty do energobloku . Przewód ten wyprowadzony jest do bakisty z przodu przyczepy , gdzie umieściłem aku .

Akumulator mam zwykły , taki jak w autach , więc zasadne jest aby tam był z uwagi na opary wydobywające się podczas jego eksploatacji .

Ja w elektryce jestem kiepski , więc polecić Ci mogę abyś skierował swoje kroki do kogoś kto się takimi sprawami zajmuje . Z pewnością znajdzie dla Ciebie rozwiązanie , które pozwoli Ci użytkować 12V bez konieczności podłączenia się do 230V.

PS - Gdy mam podłączone 230V to ładuje mi się aku z energobloku.

PS2 - Wrzuć jakieś fotki . Tu na forum są magicy od prądu . Zapewne Ci pomogą .

Nie cyknął byś jakiegoś foto, może powielił bym twoją instalację?

• 2 tygodnie później...

Przepraszam budziku , że tak późno ale jak wcześniej pisałem z podrapaniem po tyłku jest problem a co dopiero zabawa w zdjęcia .

Szczerze pisząc mam świadomość , że te fotki niezbyt wiele Ci pomogą ale przecież prosiłeś .

Jak widać na fotkach , instalator podpiął się do istniejącego przewodu w wiązce . Ten biały przewód aby nie wiercić dziur w ściance przedniej puszczony jest przez kratkę wentylacyjną i idzie pod podłogą wzdłuż rurki gazowej . Spięty jest opaskami . Dalej wchodzi on przez otwór , w który wprowadzony jest przewód gazowy do komory przedniej czepki . Na końcu przewodu zamocowane są krokodylki , którymi podłączam się do klem aku .

Jako , że mam miejsce na dwie butle gazowe , a w moim przypadku wożę tylko jedną , automatycznie zrobiło się miejsce na aku , które spinam dodatkowo paskiem od podtrzymania butli . Dosyć stabilnie to stoi .  

A ! I bym zapomniał . Zabezpieczenie mam na przewodzie zaraz przy aku .

Jak pisałem wcześniej , zrób fotki swojego ustrojstwa a przekonasz się , że nasi fachowcy od elektryki napewno Ci pomogą .

Ze mnie elektryk marny .

To tyle . Pozdrawiam .

post-1836-0-22161300-1377358627_thumb.jpg Komora pod łóżkiem .

post-1836-0-74354200-1377358630_thumb.jpg

Edytowane przez finger (wyświetl historię edycji)

• 7 miesięcy temu...