Skocz do zawartości

Ziva

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Tegoroczny sezon wciąż trwa, a lodówka (Electrolux rm 212a) z mojego wysłużonego już campingu (Kip) przestała wczoraj działać. Niestety nie było mnie w momencie gdy sie zepsuła, ale z tego co wiem to rano po otwarciu lodówki zaczęła z niej wypływać woda. Wuja próbował odpalić ją za pomocą iskry (do lodówki używamy tylko gazu) ale płomień nie chciał się zapalić. Później dało sie tez odczuć zapach gazu i jak mi to opisano - waty cukrowej. 

Teraz zwracam się do Was drodzy forumowicze o pomoc. Mianowicie o jakieś wskazówki co jest powodem albo czy w ogóle da się tą lodówke jeszcze naprawić.

Z góry dziękuje za pomoc i Pozdrawiam!

Witam, kolego nie ma co panikować zanim dojdziemy do naprawy to może najpierw by trzeba było wyczyścić palnik :hmm:  , do palnika tak na szybko dostaniesz się przez dolną kratkę wentylacyjną , tu masz link gdzie widać jak to wygląda od tyłu http://forum.karawaning.pl/topic/13778-nie-działa-lodówka/page-2  choć temat o grzałce też ci się przyda.

Pozdrawiam serdecznie.

Witam, kolego jeśli posiadasz tylko jedną kratkę to w razie czego nic nie zrobisz bez wyjęcia lodówki z mebelków i tyle , ani to źle anie dobrze po prostu ten typ tak ma i tyle , na co zwrócić uwagę a na pewno na kratkę która jest w podłodze pod lodówką aby było drożna , a jak dbać o lodówkę po prostu nigdy nie dopuszczaj do braku  :piwko: w jej środku  i będzie dobrze. Jeśli zaś zdarzy się że przestanie działać to pisz śmiało jakie objawy a pomożemy uporać się z usterką .

Pozdrawiam serdecznie.

• 7 miesięcy temu...

Witam

Podepne sie pod temat. Moja lodowka dziwnie sie zachowuje. Na gazie pali idealnie ale nie ma szalu jesli chodzi o temperature wewnatrz (zamrazalnik jest oszronialy). Nie w tym jednak rzecz bo rozumiem ze kazda lodowka jest inna. Klopot polega na tym zo moja lodwka lubie sie w najmiej spodziewanym momencie wylaczyc na jeden dzien. Czasami potrafi trzy tygodnie chodzic bez zarzutu a czasem po weekendzie juz sie "resetuje". Kilkanascie godzin przerwy i znowu pieknie odpala.

Jest to na pewno ELEKTROLUX ale jaki model to dopiero sprawdze.

Edytowane przez victtorio (wyświetl historię edycji)

a co w takim razie dzieje się z odkręconym gazem?

płomień wtedy gaśnie czy przestaje chłodzić mimo zapalonego płomienia.

nie rozumiem za bardzo.

Fakt ze nie wiem. Zawsze gdy to sie dzieje to kobiety sa same.... :-) Kiedy dostaje info od zony ze lodowka plynie to gaz jest juz zakrecony.

ma to znaczenie, żeby się dowiedzieć czy nie chłodzi bo nie ma potrzebnego ciepła - płomienia

czy ma płomień i ciepło a zjawisko absorpcji nie zachodzi jak trzeba

• 1 miesiąc temu...

Witam,wczytuję się tu o lodówce i problemami z nią /doszedłem do 8 str./swojej jeszcze nie wł./czasu brak/ i....nigdzie nie spotkałem info o poborze mediów /ile prądu,gazu,12V np. na godz./pracy urządzenia...!?               Mam 'starego' Wilka 460 /z 1984r chyba/,stoi na stałe w lesie nad wodą.. Podobni mi ludzie,którzy 'koczują' tu od lat i to /od maja do późnego października/ ,starają się wybić mi z głowy używanie takiej lodówki /ponoć żre prąd w ogromnych ilościach/! Pokupowali sobie zgrabne nowe lodóweczki,ustawione są w przedsionku i wychwalają takie rozwiązanie..Na logikę biorąc, tak być może ,bo "stare jest tylko dobre wino i skrzypce" ,nówka to nówka ,nawet gdy będzie chodzi na okrągło przez 1/2 roku /a to jej grozi /,miejsce w przedsionku się znajdzie,ale czy to prawda z tą wbudowaną lodówką,kto wie..!?  Jeśli tak,to starą wymontuję i półek dorobię..? Gdyby tak się stało ,to skupuje ktoś,gdzieś, takowe lodówki..!?

Pozdrawiam